allesfrans.com
 
BeginpaginaEnergieKlassieke energieOverzicht klassieke energie
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Overzicht klassieke energie

dinsdag 1 december 2009 , door Hanjo

Bewerkt op dinsdag 21 augustus 2018

Frankrijk is een uitgestrekt land. Je hebt er (nog) de ruimte, maar alles heeft zijn prijs! De energieprijzen weerspiegelen de grote afstanden in hoge transportkosten.

Het vorige artikel in deze rubriek: Ook de elektriciteitsprijs bestaat voor een groot deel uit belastingen
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 1.546
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Op het platteland (à la campagne) zul je daarom meestal geen aardgas aantreffen en zul je het moeten doen met andere energiebronnen. Het - meest bovengrondse - elektriciteitsnet reikt tegenwoordig wel tot in de kleinste gehuchtjes.

Elektriciteit

EDF (Electricité de France) is met meer dan 27 miljoen klanten de grote voorziener. Van de in 2003 gegenereerde elektriciteit had bijna 86% een nucleaire oorsprong, ruim 9% was hydraulisch en 3% kwam uit kolen. De overige 2% werd vooral opgewekt uit gas en olie.

65% van de aangekochte energie was fossiel, maar EDF kocht slechts 7% van zijn elektriciteit aan. Voor woonhuizen kun je kiezen uit verschillende aansluitingen. Meest gangbaar is 9 kVA (kilo Volt Ampere) wat overeenkomt met 7200 Watt (7,2 kW). Maar minder of meer is ook mogelijk. Er zijn diverse tariefvormen.

Olie

Huisbrandolie ("mazout, fuel, fioul") wordt ook algemeen toegepast. De tanks kunnen zowel ondergronds als bovengronds (ook binnen) worden aangelegd. Diverse leveranciers komen op eigen initiatief bijvullen, of ze controleren op afstand of er moet worden bijgevuld.
De moderne oliegestookte ketels hebben een hoog rendement.

Alternatieve energie

Frankrijk loopt achter op het gebied van alternatie energiebronnen als wind- en zonne-energie. Wel bestaan er subsidies en fiscale voordelen, maar dan moet de apparatuur en aanleg voldoen aan een aantal strenge regels.

Gas

In de grotere steden tref je vaak een aardgasnet ("gaz naturel" of "gaz de ville") aan, maar dorpjes kunnen zich deze luxe niet veroorloven.

GDF (Gaz de France) levert gas in drie tariefvormen.
Heb je geen aardgasaansluiting, dan kun je gebruik maken van butaan of propaan, in flessen of speciale butagas-kubussen.
In diverse departementen mag je ook een ondergrondse gastank aan laten leggen. Dit kan soms in abonnementsvorm. Je betaalt een borg aan de leverancier voor de duur van het contract.

 • Gas
  Een artikel in onze rubriek > Energie > Klassieke energie

  Voor vele inwoners van Frankrijk is de fles of de tank de enige manier om op gas te koken of te stoken.

Hout

Veel Fransen houden van de houtkachel. Je vindt ze in alle maten en vormen, gewoon in de bouwmarkt. Sommige van die kachels maken echter nog geen gebruik van de modernere rendementverhogende technieken, zoals hoogrendementsglas en dubbele verbrandingssystemen.
Er bestaan ook op hout gestookte CV’s. Ga je op zoek naar hout ("bois"), kijk dan in de kleine advertenties van de huis-aan-huis kranten. Met name buiten het stookseizoen zijn de prijzen interessant. Hout wordt meestal per "staîr" (een kuub) aangeboden.

 • Houtkachel
  Een artikel in onze rubriek > Bouwen en verbouwen > Verwarming > Houtkachel

  Gemakkelijk te installeren, een behaaglijke warmte en bovendien duurzaam!

Houtpellets

Houtpellets ("granules") zijn stukjes samengeperst hout, wat uitermate geschikt is voor houtgestookte CV’s. Het bestaat uit schone restproducten van de houtverwerkingsindustrie, zoals zaagsel en stukjes resthout. Door het samenpersen hebben pellets een grote dichtheid en dus een hoge verbrandingswaarde. Een kleine hoeveelheid is dan ook genoeg voor een grote hoeveelheid warmte. Het verbruik van 1 m³ gas staat ongeveer gelijk aan 1,8 kilo pellets. Een ander groot voordeel van pellets is het aspercentage: dit is maximaal 1%. Dit betekent dat de aslade slechts sporadisch geleegd hoeft te worden.

 • Pelletkachel: poêle à granulés de bois
  Een artikel in onze rubriek > Bouwen en verbouwen > Verwarming > Pelletkachel

  De pelletkachel heeft alle kenmerken van een ideale aanvullende verwarming, maar fungeert ook uitstekend als hoofdverwarming.

Kolen

In de mijnstreken wordt nog wel op kolen ("charbon") gestookt, maar stof, vuil en roet maken het een zeer onaantrekkelijke energievorm.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention