allesfrans.com
 
BeginpaginaBelastingenFranse belastingenBelastingaangifteBelastingaangifte - een overzicht
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Belastingaangifte - een overzicht

zondag 15 januari 2012 , door Hanjo

Bewerkt op zaterdag 16 november 2019

Ieder jaar publiceert het Journal officiel de jaarlijkse belastingkalender. In dit overzicht staat onder andere wanneer de uiterste inleverdatum voor de jaarlijkse belastingaangifte is.

Het vorige artikel in deze rubriek: Belastingaangifte overledene
Beoordeling:
Bezoeken: 4.482
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS
Anders dan in Nederland moet je in Frankrijk altijd aangifte doen, ook wanneer je geen aangifteformulier van de Franse belastingdienst hebt ontvangen.

Ook het feit dat je geen inkomsten hebt, is geen reden om geen aangifte te doen. Het is eerder een goede reden om het wel te doen, want geen inkomsten kan ook andere vrijstellingen tot gevolg hebben.

Of dit voor jou van toepassing is, kun je terugvinden in artikel Wanneer ben je belastingplichtig in Frankrijk.
 

In Frankrijk doe je gezamenlijk aangifte, het hele huishouden samen. Alle inkomsten worden bij elkaar geteld en ook alle kosten. Een aparte aangifte voor man en vrouw, of van twee samenlevende partners, is alleen mogelijk, wanneer gedurende het jaar een wijziging in de gezinssamenstelling heeft plaats gevonden, waardoor meerdere aangiftes moeten worden gedaan.

Het resultaat is dat je later in het jaar één of meer belastingaanslagen ontvangt.

Meer in de rubrieken Belasting betalen en Belastingaangifte.

Inkomstenbelasting

In Frankrijk wordt loonbelasting niet door de werkgever ingehouden. Al meerdere malen heeft de Franse regering overwogen eenzelfde systeem in te voeren als ook in Nederland wordt gebruikt, maar het systeem zit waarschijnlijk te veel ingebakken in de Franse traditie. Inkomstenbelasting betaal je dus pas een jaar later.
Dat betekent niet dat je gedurende een jaar geen belasting betaalt. Alleen in het eerste jaar betaal je niets, maar daarna zal de Franse belastingdienst je vroeg in het jaar een voorlopige aanslag sturen die overeenkomt met je vorige definitieve aanslag. Die mag je dan in één keer, of in 10 termijnen betalen.

Meer in de rubriek Inkomstenbelasting.

Onroerend goedbelasting

Tenzij je onder een bepaalde inkomstengrens blijft, krijg je na je aanslag inkomstenbelasting ook een aanslag voor de woning. Ben je eigenaar dan krijg je er twee: de taxe d’habitation en de taxe focières. Bij de taxe d’habitation zit ook een belasting op de televisie.

Meer in de rubriek Overige belastingen.

Vermogensbelasting

De minimumgrens voor de Franse vermogensbelasting ligt boven het miljoen. Over alle bezitting onder dat bedrag ben je geen vermogensbelasting verschuldigd.

Meer in artikel Vermogensbelasting.

Sociale bijdragen

Werk je voor een Franse werkgever, dan zullen de sociale bijdragen wel van je loon worden ingehouden. Toch kan het zijn dat je nog een aanslag krijgt voor andere inkomsten, waaronder rente of verhuur.

Meer in de rubriek Sociale heffingen.

Adres

Het adres van jouw lokale belastingkantoor vind je hier.

 

Reacties
Hieronder 2 bijdragen
 • Wel of niet voor een Micro Enterprise inschrijven 17 januari 2019 17:50, door Hans Blom

  . Ik heb een vraag. Ik heb in Frankrijk, in mijn tweede huis, een abri gebouwd a 15000 EU en solar cellen geinstalleerd 24 in totaal (< 9kWc) . De solar energie lever ik aan EDF als "producteur" . Om het leveringscontract "contrat d’achat" rond te krijgen vraagt de EDF om "incrit au registre du commerce et des societes de..." Ook moet ik mijn "capital" opgeven en het inschrijvings nummer vermelden van de productuer. Kan iemand mij vertellen 1) of dit ook nodig is voor een relatief kleine installatie, 2) indien ja moet ik mij registreren als Micro enterprise of andersinds (BTW<1350EU/a) en 3) wat dat betekent t.a.v. de eventuele belasting die ik moet betalen op de 1500 EU per jaar electra levering ? Hoor graag jullie reactie.

  • Wel of niet voor een Micro Enterprise inschrijven 17 januari 2019 21:06, door Hanjo

   Zowel particulieren als kleine ondernemingen kunnen de door hun geproduceerde energie aan Engie leveren. In het geval van zonne-energie is Engie verplicht dit tot 100 kW te kopen.
   Ik vermoed dat ergens een verkeerd vakje is aangekruist en Engie vermoedt met een kleine onderneming te maken te hebben.

 • Belastingaangifte 8 februari 2012 13:41, door Tonny

  Wij hebben sinds 6 jaar een frans huisje en betalen taxe d’habitation en taxe foncière,maar weten niets van inkomstenbelasting of erfbelasting,tenzij via de nederlandse fiscus.Ik zou ook niet weten waar die soorten belasting zitten in Frankrijk,en misschien zijn ze ook helemaal niet nodig

  • Belastingaangifte 2 augustus 2016 16:21, door Ed Verschuren

   Wij hebben sinds 6 jaar een frans huisje, bewonen dat permanent en betalen taxe d’habitation en taxe foncière,maar weten niets van inkomstenbelasting of erfbelasting,tenzij via de nederlandse fiscus.Ik zou ook niet weten waar die soorten belasting zitten in Frankrijk,en misschien zijn ze ook helemaal niet nodig

 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention