allesfrans.com
 
BeginpaginaGeld en bankBetalingsverkeerBankkaartCB - Carte Bancaire
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

CB - Carte Bancaire

De Franse bankpas

vrijdag 27 november 2009 , door Hanjo

De Franse bankkaart heet CB, Carte Bancaire. In Nederland werd de chip die in de kaart zit, gebruikt als "chipper". In Frankrijk heeft de chip altijd al de kaartgegevens bevat.

Het vorige artikel in deze rubriek: Carte PCS - prepaid cash services
Beoordeling:
Bezoeken: 5.413
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Met je bankkaart kun je in veel winkels en restaurants elektronisch betalen. Soms moet je je kaart aan de cassiere geven; in veel gevallen schuif je de kaart zelf in de gleuf bovenop of vooraan de terminal. De magneetstrip aan de achterzijde van de kaart wordt hierbij niet gebruikt.

Hoe het werkt...

Veel restaurants gebruiken een draadloze terminal. Ze voeren het bedrag voor je in, jij toetst je pincode in en drukt vervolgens op de groene toets met "V" or "VAL" (validation).
De betaalpunten op de Franse tolwegen passeer je vaak sneller met je bankkaart. Bij dit soort betalingen wordt geen pincode gevraagd. Kijk ook even verderop voor het gebruik van je Nederlandse bankpas.

Om veiligheidsredenen stelt je bank een maandelijks maximumbedrag wat je met je kaart kunt uitgeven. Op verzoek kun je dit tijdelijk laten aanpassen. Moet je meer uitgeven, dan gebruik je een cheque.

Negatieve betalingen

Wanneer je een artikel retourneert dat je met een bankpas had betaald, zal de verrekening in veel gevallen ook via de bankpas gaan. De winkelier kan een negatieve betaling verrichten, waarvoor je ook weer een controlestrookje ontvangt.

Waarom is pinnen niet zo populair?

In de winkels zie je nog veel mensen met cheques betalen. Ze moeten gratis door de bank worden verstrekt. Bestel ze zelf ook maar, want je zult ze nodig hebben! Voor de bankkaart moet je een maandelijkse vergoeding aan de bank betalen.

Betalen met je Nederlandse pas

Wanneer je in Frankrijk met je Nederlandse bankpas wilt betalen, moet je de caissière vertellen dat zij de magneetstrip gebruikt. Je hoeft dan niet je pincode in te toetsen, maar je moet een bonnetje ondertekenen waar je zelf een kopie van meekrijgt. Overigens is dit systeem aan het veranderen. Nieuwere passen hebben de gegevens nu ook in de chip staan en je kunt steeds vaker met je Nederlandse pincode de betaling regelen.

In Nederland betalen met je Franse pas

Let goed op wat voor soort bankpas je van je Franse bank hebt ontvangen. Niet alle passen zijn geschikt voor transacties in het buitenland. In sommige gevallen is een geldopname uit de automaat wel mogelijk, maar een pintransactie in de winkel niet. Let ook op dat zo’n transactie niet uitloopt op een creditcard-betaling of -opname, wat extra kosten met zich kan meebrengen.

Moneo - Chippen op z’n Frans

Moneo was de Franse versie van de Chipper of de Chipknip. Je kunt er meer over lezen in ons artikel Moneo is niet meer!.

ABC

betaalkaart carte bleue
betaling paiement
betalingsbewijs ticket
chip puce
geldopname retrait
geld opnemen retirer
per kaart (betalen) en carte of par carte
pincode code confidentiel of code secret
CB is ook de afkorting van Carte Bleue, maar dit is een specifieke kaart van Visa.
 

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention