allesfrans.com
 
BeginpaginaJustitie, wetten en regelsRegelgevingSAFER
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

SAFER

Société d’aménagement foncier et d’établissement rural

maandag 6 februari 2012 , door Hanjo

Het vorige artikel in deze rubriek: Rotjes en vuurwerk - de regels in Frankrijk
Beoordeling:
Bezoeken: 892
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Wat doet een SAFER?

Een SAFER maakt het iedereen die een levensvatbaar project heeft mogelijk zich op het platteland te vestigen, ongeacht of het om landbouw, ambachtswerk, dienstverlening, milieu of wonen gaat. Wel moeten de projecten aansluiten bij het lokale beleid en voldoen aan het algemeen belang.

SAFER staat voor société d’aménagement foncier et d’établissement rural, een vennootschap die landinrichting en vestiging op het platteland beoogt.

Vanaf de eerste studie tot de voltooiing van grondtransacties kan een SAFER een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van plattelandsgebieden. De drie belangrijkste opdrachten zijn dan ook:
- landbouw-en bosgebieden dynamisch maken en de vestiging van jongeren stimuleren;
- bescherming van het milieu, landschappen en natuurlijke bronnen;
- het sitmuleren van de ontwikkeling van de lokale economie.

Wat is een SAFER?

Een SAFER is een naamloze vennootschap, een non-profit organisatie, onder toezicht van de ministeries van Landbouw en Financiën. Er zijn nu 26 SAFER’s op Frans grondgebied, 23 in Frankrijk zelf. Ze zijn ontstaan naar aanleiding van wetgeving van 1960 en 1962 en hebben nu meer dan vijftig jaar ervaring in het veld. Ze zijn verenigd in een overkoepeldende organisatie FNSAFER (fédération nationale des Safer) en het Franse studiebureau bureau d’études national Terres d’Europe - Scafr. In 2010 telde de groep bijna 1.000 medewerkers.

In 2010 verwierf de groep 75.000 hectare in 8.900 onroerende goederen ter waarde van 790 miljoen euro. De totale markt bedroeg 485.000 hectare, waarvan de SAFER’s bij 282.00 hectare (58%) recht van voorkoop hadden.

Waarom bestaat SAFER?

De vennootschappen ontstonden door de loi d’orientation agricole van 5 augustus 1960. Ooorspronkelijke doelstelling van deze wet was het reorganiseren van landbouwbedrijven, ze productiever te maken en de jeugd te interesseren.

Omdat ze het algemeen belang dienen, mag een SAFER geen winst maken.

Inmiddels zijn de doelstellingen van de SAFER’s onder invloed van duurzame ontwikkeling en verstedelijking uitgegroeid. Vooral het gebruik van landbouwgrond voor andere doeleinden is een belangrijk aspect. SAFER streeft naar ontwikkeling van de landbouw, maar ook naar bescherming van milieu, landschap en natuurlijke bronnen, zoals water. Daarbij begeleidt ze de lokale overheden in hun projecten voor ontwikkeling van het land.

Maar de SAFER kan ook roet gooien in een voorlopige koopovereenkomst voor (landbouw)grond. Lees artikel Ontbindende voorwaarde koopcontract.

Op internet: Website SAFER


 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • SAFER 20 januari 2016 17:14, door Wouter van der Sluis

  Hallo,
  Ik vraag mij af of de Safer wanneer zij "bemiddelen" het recht hebben om te stagneren, wij moeten uit ons (verkocht) huis zijn per 1 april en er gebeurt met ons nieuwe aankoop huis momenteel niets!! Daarbij zou ik willen weten of zij het recht van bestaan hebben in een open en modern maatschappij en of dat zij wel mogen bestaan ivm met de Europesche wetgeving in Brussel. Ons verhaal, wij waren helemaal rond met verkoop en aankoop en opeens komt de Safer voorbij omdat er ergens een boer heeft geroepen "ik bied 30.000 Euro"!!
  De opslag door de koper te betalen is 10% omdat de Safer "bemiddeld" zou hebben!!!
  Heeft er iemand een tip om deze praktijk keihard aan te pakken? Ik hoor het graag, met vriendelijke groet, Wouter van der Sluis

 

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention