allesfrans.com
 
BeginpaginaBelastingenWanneer ben je belastingplichtig in Frankrijk
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Wanneer ben je belastingplichtig in Frankrijk

woensdag 8 februari 2012 , door Hanjo

Gecontroleerd op maandag 10 februari 2020

Of je in Frankrijk ieder jaar belastingaangifte moet doen, hangt af van een aantal factoren.

Het vorige artikel in deze rubriek: Résident fiscal
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 5.495
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Verhuis je naar Frankrijk dan laat je je uitschrijven uit de Nederlandse GBA[1]. Daarbij geef je ook je nieuwe adres in Frankrijk op. De gemeente stuurt deze informatie door aan de Belastingdienst en jouw belastingdossier verhuist naar Limburg, waar in Heerlen de belastingdienst voor particulieren in het buitenland is gevestigd.

Nu moet worden vastgesteld wat je fiscale woonplaats is, je domicile fiscal of résidence fiscale. Dit is geen keuze die je zelf kunt maken. Nederland heeft met diverse landen, waaronder Frankrijk, een belastingverdrag afgesloten. In het verdrag met Frankrijk staat dat het woonland bepaalt waar je loon- en inkomstenbelasting betaalt. Je hebt zelf aangegeven dat je in Frankrijk bent gaan wonen, dus dat is je fiscale woonplaats. Je bent in Nederland niet langer belastingplichtig.

Heb je je in Nederland niet laten uitschrijven, dan blijf je in dat land belastingplichtig en niet in Frankrijk. Het is een overweging die je moet maken die volledig van je eigen (financiële) situatie afhankelijk is. Daarbij kan één van de volgende factoren bepalend zijn of Frankrijk belasting over jouw inkomsten zal willen heffen:

de permanente verblijfplaats van de belastingplichtige of zijn familie (in dit geval wordt het ouderlijk huis als referentie genomen) is in Frankrijk, zelfs als de beroepsactiviteit in het buitenland plaatsvinden.
de belangrijkste verblijfplaats is in Frankrijk: de belastingplichtige verblijft er meer dan 183 dagen in het belastingjaar.
de plaats van beroepsactiviteiten is in Frankrijk: de belastingplichtige oefent een professionele activiteit uit in Frankrijk, als werknemer of als zelfstandige en deze professionele activiteit kan niet worden gekoppeld aan het buitenland.
Frankrijk is het centrum van economische belangen voor de belastingplichtige: dit punt heeft een ruimere strekking dan het vorige.
Ontvang je een Nederlands publiek opgebouwd pensioen van het ABP, dan betaal je daar in Nederland belasting over. Het betekent niet dat je geen aangifte in Frankrijk hoeft te doen, je bent immers inwoner van Frankrijk. In Frankrijk geef je het totaal van je inkomsten op, inclusief de AOW. Frankrijk zal je ter voorkoming van dubbele belasting vrijstellen.

Dat je niet in Frankrijk belastingplichtig bent, heeft uitsluitend betrekking op belasting uit inkomsten. Andere heffingen, zoals woonbelastingen, zijn gewoon op jou van toepassing.

Ook wanneer je geen inkomsten hebt, doe je wel aangifte. Als inkomsten vul je dan nul in, wat kan resulteren in bepaalde belastingvoordelen, de crédit d’impôt. Mogelijk ontvang je een cheque van de Franse schatkist, bijvoorbeeld als je je woning hebt laten isoleren. Ook kan het in een korting op andere belastingen, zoals de taxe d’habitation resulteren.

 • Vrijstelling Nederlandse heffing over inkomsten
  Een artikel in onze rubriek > Belastingen > Nederlandse belastingen

  Wanneer je niet in Nederland woont, maar er wel inkomsten vanuit krijgt, loop je het risico op dubbele belastingheffing.

Voetnoten:

[1Gemeentelijke Basis Administratie

 

Lees ook:
Reacties
Hieronder 3 bijdragen
 • Wanneer ben je belastingplichtig in Frankrijk 19 januari 2019 01:25, door giel

  Wat betreft ABP pensioen , het ligt eraan of je publiek of privaat rechtelijk pensioen hebt opgebouwd

  • ABP pensioen 21 januari 2020 13:34, door Jan

   Bij het betalen van belasting over je ABP pensioen kun je inderdaad onderscheid laten maken tussen de sector (privaat of publiek) waar je ABP-pensioen is opgebouwd. Heb je bij rijksinstanties gewerkt als rijksambtenaar, politieagent, e.d. dan is dit publiek opgebouwd pensioen en als je bijvoorbeeld als docent of onderzoeker bij een Stichting of ZBO hebt gewerkt dan is dat veelal privaat opgebouwd pensioen.
   Vraag bij het ABP je pensioenoverzicht op (kan online). Dit overzicht stuur je naar de Belastingdienst in Nederland met het verzoek het te splitsen naar privaat en publiek (je kunt daarvoor een begeleidend formulier vinden en voeg er een bewijs aan toe dat je in FR belastingplichtige bent), dan krijg je na circa 6 weken een keurige brief met de splitsingspercentages. Die stuur je vervolgens weer naar het ABP en ook zij handelen dat binnen enkele weken af.
   Dit werkt met terugwerkende kracht tot 1 januari van het jaar van aanvraag, maar niet voor de jaren er voor. Het ABP stort vervolgens het te veel ingehouden bedrag naar je toe en past je netto pensioen daarop aan.

   Let wel op dat je een behoorlijk deel daarvan opzij zet, daar je immers daarover nu in Frankrijk belasting gaat betalen, maar per saldo flink wat minder.

 • Wanneer ben je belastingplichtig in Frankrijk 19 december 2018 17:29, door Loïc Hilt

  Dank voor de zeeeer snelle reactie.
  Ik snap wat u zegt. Maar hoeveel sociale lasten moet ik betalen?
  Ik weet door uw site de belastingtarieven maar niet de sociale lastenformule.
  Ik betaal ZVW in Nederland: zorgverzekering. Ik heb geen muziek

 • Wanneer ben je belastingplichtig in Frankrijk 19 december 2018 17:13, door Hilt

  Mooie website.
  Ik heb een vraag.
  Ik ben 66 jaar en moet over 2018 belasting betalen. Logisch.
  Maar ik kan nergens vinden hoe het zit met de sociale belastingen

  Kunt u mij helpen.

  Bien cordialement

  Loïc Hilt

 

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention