woensdag 8 februari 2012 , door
Gecontroleerd op maandag 10 februari 2020
Of je in Frankrijk ieder jaar belastingaangifte moet doen, hangt af van een aantal factoren.
Verhuis je naar Frankrijk dan laat je je uitschrijven uit de Nederlandse GBA[1]. Daarbij geef je ook je nieuwe adres in Frankrijk op. De gemeente stuurt deze informatie door aan de Belastingdienst en jouw belastingdossier verhuist naar Limburg, waar in Heerlen de belastingdienst voor particulieren in het buitenland is gevestigd.
Nu moet worden vastgesteld wat je fiscale woonplaats is, je domicile fiscal of résidence fiscale. Dit is geen keuze die je zelf kunt maken. Nederland heeft met diverse landen, waaronder Frankrijk, een belastingverdrag afgesloten. In het verdrag met Frankrijk staat dat het woonland bepaalt waar je loon- en inkomstenbelasting betaalt. Je hebt zelf aangegeven dat je in Frankrijk bent gaan wonen, dus dat is je fiscale woonplaats. Je bent in Nederland niet langer belastingplichtig.
Heb je je in Nederland niet laten uitschrijven, dan blijf je in dat land belastingplichtig en niet in Frankrijk. Het is een overweging die je moet maken die volledig van je eigen (financiële) situatie afhankelijk is. Daarbij kan één van de volgende factoren bepalend zijn of Frankrijk belasting over jouw inkomsten zal willen heffen:
Ontvang je een Nederlands publiek opgebouwd pensioen van het ABP, dan betaal je daar in Nederland belasting over. Het betekent niet dat je geen aangifte in Frankrijk hoeft te doen, je bent immers inwoner van Frankrijk. In Frankrijk geef je het totaal van je inkomsten op, inclusief de AOW. Frankrijk zal je ter voorkoming van dubbele belasting vrijstellen.
Dat je niet in Frankrijk belastingplichtig bent, heeft uitsluitend betrekking op belasting uit inkomsten. Andere heffingen, zoals woonbelastingen, zijn gewoon op jou van toepassing.
Ook wanneer je geen inkomsten hebt, doe je wel aangifte. Als inkomsten vul je dan nul in, wat kan resulteren in bepaalde belastingvoordelen, de crédit d’impôt. Mogelijk ontvang je een cheque van de Franse schatkist, bijvoorbeeld als je je woning hebt laten isoleren. Ook kan het in een korting op andere belastingen, zoals de taxe d’habitation resulteren.
Wanneer je niet in Nederland woont, maar er wel inkomsten vanuit krijgt, loop je het risico op dubbele belastingheffing.
[1] Gemeentelijke Basis Administratie
Ieder jaar doe je voor een door de Franse overheid aangegeven datum aangifte. Ook wanneer je geen inkomsten hebt.
Huidige bezoekers: 72
Met welke Franse belastingen en/of sociale lasten heb je te maken en met welke in je vaderland wanneer je in Frankrijk woont of er een (tweede) woning bezit.
Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.
Wat wetenswaardigheden over de Franse taal
Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto
Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.
Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.
Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?
Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto