Beginpagina > Verkeer en vervoer > Verkeersregels > Verplichte en verboden uitrusting auto in Frankrijk

Verplichte en verboden uitrusting auto in Frankrijk

maandag 27 februari 2012, door Hanjo

Bijgewerkt op woensdag 6 januari 2016

Wanneer je van het Franse wegennet gebruik wilt maken, moet je aan enkele aanvullende eisen voldoen. Je voertuig moet zijn uitgerust met enkele attributen die in Nederland of in sommige andere Europese landen niet verplicht zijn. Maar er zijn ook zaken die in Frankrijk verboden zijn.

Het vorige artikel in deze rubriek: Verplaatsbare onbemande snelheidscontroles
Beoordeling:
8 stemmen
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS
 • RSS
 • RSS

Gevarendriehoek

In Frankrijk is het sinds 1 juli 2008 verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben. In veel andere landen is dit al langer het geval. De boete voor het ontbreken van de gevarendriehoek kan oplopen tot €135.

Geel reflecterend hesje

Sinds 1 juli 2008 is het ook verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben. De bestuurder en ook alle inzittenden van de auto moeten het hesje dragen zodra zij bij pech of een ongeval buiten de auto zijn. De boete voor het ontbreken van het hesje kan oplopen tot €135.

Blaaspijpjes

Met ingang van 1 juli 2012 moeten in iedere auto ook twee blaaspijpjes aanwezig zijn om te kunnen controleren of het alcoholpromillage de toegestane hoeveelheid (0,5 promille) niet overschrijdt. Het ontbreken van deze éthylotestin komt je vanaf november 2012 op een boete van €11 te staan. Het gebruik van de pijpjes is overigens niet verplicht!

Sinds 1 december 2011 is er al de verplichting voor (uitgaans)gelegenheden die alcohol serveren en ’s nachts open zijn om hun klanten alcoholtesten ter beschikking te stellen.

Flitspaalsignalering

Net zoals in België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn in Frankrijk apparaten die een flitspaal signaleren verboden! Het is niet voldoende wanneer je de functie uitschakelt, ze moet volledig van je GPS verwijderd zijn.

Weet je niet hoe je de software kunt verwijderen, neem dan contact op met de verkoper of de importeur van het navigatiesysteem.
In plaats van een flitspaal geven diverse updates van de GPS software nu een "gevarenzone" aan. Dit is niet strafbaar.

Niet verplicht zijn een verbandtrommel en een brandblusser.

 

Het volgende artikel in deze rubriek: Wat is een "zone de rencontre"
Lees ook:
 
Reacties
 • Als het om de veiligheid gaat vind ik dat alles wat mogelijk is om dit te verbeteren en of verhogen is toegestaan!
  Wat ik niet begrijp dat we dagelijks gehersenspoeld worden dat we toch vooral als Europeaan door het leven moeten gaan maar dat ieder land wederom zijn eigen wetten heeft!!
  Ik betaal in Nederland mijn abonnementskosten op de TOM TOM updates waarvan de flitslokatie en snelheids waarschuwingen deel uitmaken, en dit alleen om me zo goed mogelijk aan de wet te houden.
  Het wordt daarom tijd niet alleen € euro’s te mogen overmaken naar andere landen maar ook een gelijkstelling van alle mogelijke wetten tot stand te brengen.

Volg...Deel...
Follow Follow
Share

Aangesloten bezoekers: 25


 
© Allez-Allier/AllesFrans 2008-2017 | SPIP | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Overzicht van de site | Mention | Uitloggen |