allesfrans.com

 • Je bank vraagt om een TIN of een FIN

  De bank moet tegenwoordig ook een fiscaal identificatenummer bij zijn gegevens opslaan.

 • De taal van de Franse jeugd (2)

  De taal is constant in ontwikkeling. Bij de ene taal gaat dat sneller dan bij de andere, maar vooral de taal die de jeugd gebruikt, kent dagelijks nieuwe woorden en  (...)

 • Manieren om een Franse brief af te sluiten

  Enkele voorbeelden van een slotzin voor een Franse brief.

 • Belasting op winst verkoop onroerend goed (plus-value)

  Dit artikel is het beginpunt van een volledige herziening van de inhoud over dit onderwerp.

 • Hergebruik van roerende goederen van overheidsdiensten

  Een nieuwe website is bedoeld om donaties van roerende goederen tussen overheidsdiensten en met verenigingen te bevorderen.

  
BeginpaginaDienstenInternet en emailInternet per satelliet

Internet per satelliet

woensdag 14 maart 2012 , door Hanjo

Bewerkt op woensdag 28 maart 2012

Een van de opties voor een snelle internetverbinding is de toegang via een satelliet.

Het vorige artikel in deze rubriek: Incidenteel internet in Frankrijk
Beoordeling:
3 stemmen
Bezoeken: 2.533
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Bij een niet-commerciëel gebruik van Internet is vooral de downloadsnelheid van belang. Deze bepaalt hoe lang het duurt tot een bestand of een bladzijde volledig is doorgestuurd vanaf de webserver[1] naar jouw PC, iPad of smartphone.

Je kunt er daarvoor kiezen om een gecombineerd abonnement te kiezen: je ontvangt via de satelliet, maar het verzenden gebeurt via de televisie- of telefoonkabel. Voordeel van de ze combinatie is een betere ping-tijd[2].

Eenvoudiger is om een tweeweg-abonnement te kiezen. Je krijgt een snelle download- en een tragere uploadverbinding, beide via de satelliet.

Apparatuur

Bij het abonnement zit meestal een aanbieding voor de benodigde apparatuur. Het kan een koop- maar ook een huurovereenkomst betreffen.

De kit bestaat uit een schotelantenne (meestal 72cm doorsnede) met een i-LNB, de feitelijke zender/ontvanger, die aanzienlijk groter is dan van een televisie-ontvanger.

Naast de benodigde kabels en montagemateriaal ontvang je ook een modem dat de I-LNB bedient en het signaal omzet naar een voor jouw computer geschikt netwerksignaal.

Sommige aanbieders hebben een modem dat ook een draadloze netwerkrouter is. Hierdoor hoef je geen ethernetkabel tussen modem en computer te plaatsen. Wordt die optie niet geboden, dan kun je zelf een draadloze netwerkrouter aanschaffen.

Installatie

De installatie hoeft niet ingewikkeld te zijn. Vaak wordt een uitgebreide handleiding of een video-instructie meegeleverd.

Enkele bijwerkingen

Bij het gebruik van een internetverbinding per satelliet zul je enkele "afwijkende" symptomen ondervinden:

Advertenties die je op vele bladzijdes van het Internet vindt, zijn vaak gebaseerd op de plaats van jouw internetaansluiting. Maak je gebruik van een satelliet dan is dat de locatie van het aardstation dat de satelliet bedient. En dat station zou zomaar in Turijn in Italië kunnen staan, zoals bij de Eutelsat KA-SAT die Sat2Way gebruikt. Je krijgt in dat geval op Italië gerichte advertenties te zien!
De satelliet bevindt zich op zo’n 36.000 km afstand boven de evenaar. Dit betekent dat de ping-tijd aanmerkelijk langer is. Het duurt dus meer dan een halve seconde voordat de webserver jouw verzoek ontvangt en reageert. Hierdoor is dit soort verbinding niet geschikt voor online computerspelletjes waarbij de reactietijd van belang is.

Tips

Tegemoetkoming: Een aantal Franse departementen biedt financiële tegemoetkomingen wanneer een vaste snelle internetverbinding niet mogelijk is.
Televisie: Je kunt bij je abonnement soms ook een televisie-abonnement krijgen. Je ontvangt dan een tweede LNB die op een speciale houder naast de LNB voor het internetsignaal wordt geplaatst.
Internettelefonie: Sommige satellietabonnementen bieden de mogelijkheid van telefonie via het Internet (VoIP). Maar je kunt ook voor een apart telefoonabonnement kiezen, zoals je kunt lezen in artikel Internettelefonie (VoIP).
Melding: Het is raadzaam om bij het gemeentehuis navraag te doen of voor de plaatsing van de schotelantenne een déclaration préalable vereist is.

Voetnoten:

[1De webserver is de computer waar vandaan de gegevens komen.

[2De ping-tijd geeft aan hoe lang het duurt voor je een eerste signaal ontvangt van de webserver.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Auvergne-Rhône-Alpes

  De regio Auvergne werd in 2016 samengevoegd met de regio Rhône-Alpes.

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |