allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerDocumentenKenteken(bewijs)Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto

vrijdag 27 november 2009 , door Hanjo

Bewerkt op donderdag 26 december 2019

Het omzetten van het Nederlandse kenteken in een Franse nummerplaat is een niet al te ingewikkeld proces. Een belangrijke factor is de leeftijd van de auto.

Het vorige artikel in deze rubriek: Een auto importeren kan zonder homologatieverklaring
Beoordeling:
3 stemmen
Bezoeken: 40.084
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS
Wanneer je dit allemaal nogal lastig vindt, kun je gebruik maken van een van de online diensten die deze service aanbieden. Maar je bent zeker goedkoper uit wanneer je alles zelf doet!

Nieuwe auto

Je kunt in Nederland een auto kopen en die direct importeren in Frankrijk. Je hoeft in dat geval geen BPM en BTW te betalen. Je Nederlandse dealer moet dan voor een tijdelijk kenteken zorgen, wat meestal 1 maand geldig is. Ook moet hij je een Europees Certificaat van Overeenkomst (CVO) verstrekken. Je hebt dat beslist nodig voor de registratie in Frankrijk. Aangekomen in Frankrijk moet je naar het belastingkantoor bij jou in de buurt gaan om 20% TVA over het faktuurbedrag te betalen. Dan ga je verder bij stap 4 hieronder.

Tweedehands auto

Hieronder wordt een auto verstaan die meer dan 6 maanden oud is of meer dan 6.000 km gereden heeft. Er zijn geen douaneformaliteiten benodigd.

 1. Je hebt een uitvoerbewijs van de Nederlandse RDW nodig.
 2. Certificat de conformité. Om de auto in Frankrijk te kunnen laten keuren, had je tot voor kort altijd een homologatieverklaring (CVO) nodig. Dit document wordt door de Franse importeur van het merk verstrekt, maar er bestaan ook bedrijven die zich op deze service hebben toegelegd[1]. Reken erop dat het document minimaal € 150 gaat kosten.
  Maar we schreven "had", want door een besluit van de Conseil de l’État is dit document in veel gevallen niet langer noodzakelijk, zoals je kunt lezen in artikel Een auto importeren kan zonder homologatieverklaring.
 3. Contrôle Technique. Heb je geen geldig keuringsbewijs, dan moet je auto door een Frans keuringsstation worden gekeurd. Het is een vrij intensieve controle vergelijkbaar met de Nederlandse APK. Tot 1 mei 2014 had de APK in Frankrijk geen enkele waarde, maar nu wordt in ieder EU-land een recente keuring[2] uit een andere lidstaat erkend. Er zijn diverse keuringsstations, zoals Auto-Sûr. Je hebt deel 1 en 2 van je Nederlandse kentekenbewijs nodig en het certificat de conformité.
  Tip! Sommige bedrijven doen een gratis herkeuring in het geval dat er gebreken zijn die een goedkeuring in de weg staan.
 4. BTW-verklaring. Met het keuringsbewijs ga je naar het belastingkantoor (Bureau des Impôts) om een verklaring te krijgen dat je (in Nederland) al BTW hebt betaald. Het document dat je krijgt heet een "certificat de régularisation fiscale". Voor een oudere auto (meer dan 6 maanden oud) is dit geen probleem, maar voor een nieuwe heb je de originele faktuur nodig. Zorg dat je ook het Nederlandse kentekenbewijs, het certificat de conformité en een justificatif d’adresse bij je hebt.
 5. Nu we ook de BTW-verklaring hebben, kun je op internet een aanvraagformulier invullen. Alle benodigde documenten moeten worden gescand, want je moet ze meesturen, inclusief je Nederlandse kentekenbewijs. En dan is het wachten...
 6. Bij een garage kun je nu Franse kentekenplaten bestellen. Sommige grotere automaterialenzaken kunnen ze direct voor je maken. Het kost je ongeveer 25 euro. De kentekenplaten (plaque auto of plaque d’ immatriculation) moeten met popnagels aan de auto worden gemonteerd. Schroeven mag niet en kan een reden zijn dat de auto bij een volgende keuring (na 2 jaar) wordt afgekeurd!
 7. Zorg ervoor dat je ook de autoverzekering aanpast, want die staat onder je Nederlandse kenteken geregistreerd. Heb je in Nederland recht op een no-claim korting, vraag dan bij het opzeggen van de verzekering in Nederland om een Franstalige schadevrij verklaring. Zo voorkom je dat je het document door een duur, officieel vertaalbureau moet laten vertalen.
 8. Stuur een kopie van de carte grise en het (kopie van je) Nederlandse kentekenbewijs naar de RDW in Nederland om het kenteken te laten vervallen. Doe het snel, want eventueel teveel betaalde wegenbelasting wordt teruggestort. De einddatum voor de wegenbelasting is de ontvangstdatum van het verzoek, niet de ingangsdatum van je carte grise.

  Je vindt er meer over op de website van de RDW.

En let op!

Op het aanvraagformulier van je certificat d’immatriculation staat een vraag of jouw gegevens mogen worden doorgegeven voor marketing activiteiten. Vergeet dus het niet aan te vinken wanneer je geen prijs stelt op commerciëel gebruik van jouw gegevens!

Voetnoten:

[1Google maar naar "certificat de conformité"

[2niet ouder dan 6 maanden

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 17 bijdragen
 • Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto 2 mei 2020 20:47, door bas

  We verhuizen eind dit jaar naar Frankrijk,
  We wonen in twee landen, Nederland en Spanje en fiscaal resident in Nederland.
  Onze auto komt vanuit Spanje. Deze is ouder dan 1/2 jaar en voldoende KMS. We kunnen aantonen dat we hier ook woonden; nota’s elektra, water etc.
  De vraag... kunnen we de auto als inboedel meenemenr?

 • Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto 18 februari 2020 23:02, door Richard

  Om een carte grise aan te kunnen vragen heb ik deel 2 van het kentekenbewijs nodig en moet ik mijn nummerborden inleveren bij de RDW. Dan krijg ik een tijdelijk wit kenteken, dat maximaal 2 weken geldig is.
  Maar als ik een carte grise heb aangevraagd, duurt het minimaal 4 weken voordat ik dat ontvang. Ik kan in de tussentijd misschien een tijdelijk Frans kenteken aanvragen, maar dat is dan alléén in Frankrijk geldig, als ik het goed begrijp. Ik kan dan dus een aantal weken niet buiten Frankrijk reizen. Zijn er oplossingen, waardoor ik wél van mijn auto gebruik kan maken buiten Frankrijk, voordat ik mijn aangevraagde carte grise ontvangen heb?

 • Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto 13 februari 2020 20:35, door juco wester

  Er staat bij punt 5: Nu we ook de BTW-verklaring hebben, kun je op internet een aanvraagformulier invullen. Alle benodigde documenten moeten worden gescand, want je moet ze meesturen, inclusief je Nederlandse kentekenbewijs. En dan is het wachten...
  Hoe lang duurt het wachten, dit ivm de witte kentekenplaten die ik op mijn auto heb ( twee weken mag dit volgens RDW).
  En mag ik wel met deze witte platen in frankrijk rijden? NB RDW kon mij daar geen antwoord op geven!

 • Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto 24 januari 2020 17:09, door Wilko

  Begrijp het niet helemaal. Als ik goed lees, krijg je van de RDW alleen een ’bewijs van uitvoer’ (o.a. nodig om in Frankrijk ’carte gris’ te verkrijgen lees ik) als je dit NIET online doet, maar bij een RDW station. RDW meld je meteen af en neemt je kentekenplaten in, maar je kan dan nog 14 dagen met een witte kentekenplaat rijden (neem aan ook in Frankrijk), mits verzekerd. Waarom moet je dan nog het volgende doen: "Stuur een kopie van de carte grise en het (kopie van je) Nederlandse kentekenbewijs naar de RDW in Nederland om het kenteken te laten vervallen".? Dat is dan toch al gebeurd?

  Het liefste zou ik uiteraard de auto online afmelden, want ik woon in Frankrijk, maar dan krijg ik niet iets wat ik nodig heb voor de aanvraag van een ’carte gris’?

 • Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto 18 november 2019 09:12, door Marc

  Hoe zit het momenteel voor het importeren van een nieuwe wagen vanuit Nederland ( of vanuit België in ons geval ) naar Frankrijk ?
  Iemand enig idee ?

 

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention