Beginpagina > Verkeer en vervoer > Documenten > Kenteken(bewijs) > Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto

Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto

vrijdag 27 november 2009, door Hanjo

Bijgewerkt op donderdag 11 januari 2018

Het omzetten van het Nederlandse kenteken in een Franse nummerplaat is een niet al te ingewikkeld proces. Een belangrijke factor is de leeftijd van de auto.

Let op: Dit artikel is gebaseerd op de ervaringen van diverse Nederlanders en Belgen die hun auto meenamen naar Frankrijk. In de diverse reacties op dit artikel is te zien dat sommige departementen de regels afwijkend interpreteren. Het beste is dus om vooraf lokaal navraag te doen!
Het vorige artikel in deze rubriek: Certificat d’immatriculation - Waar aanvragen?
Beoordeling:
3 stemmen
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS
 • RSS
 • RSS
 • RSS

Nieuwe auto

Je kunt in Nederland een auto kopen en die direct importeren in Frankrijk. Je hoeft in dat geval geen BPM en BTW te betalen. Je Nederlandse dealer moet dan voor een tijdelijk kenteken zorgen, wat meestal 1 maand geldig is. Ook moet hij je een Europees Certificaat van Overeenkomst (CVO) verstrekken. Je hebt dat beslist nodig voor de registratie in Frankrijk. Aangekomen in Frankrijk moet je naar het belastingkantoor bij jou in de buurt gaan om 20%[1] TVA (BTW) over het faktuurbedrag te betalen. Dan ga je verder bij stap 4 hieronder.

Tweedehands auto

Hieronder wordt een auto verstaan die meer dan 6 maanden oud is of meer dan 6.000 km gereden heeft. Er zijn geen douaneformaliteiten benodigd.

Toen wij onze vijf jaar oude auto omzetten, moesten we ook een zogenaamde homologatieverklaring (CVO) of "certificat de conformité" aanvragen en inleveren. Sinds 1 januari 2009 was dit niet meer nodig, maar inmiddels blijkt de praktijk anders.

 1. Certificat de conformité. Om de auto in Frankrijk te kunnen laten keuren, heb je eerst een homologatieverklaring (CVO) nodig. Dit document wordt door de Franse importeur van het merk verstrekt, maar er bestaan ook bedrijven die zich op deze service hebben toegelegd[2]. Reken erop dat het document minimaal € 150 gaat kosten.
 2. Contrôle Technique. Heb je geen geldig keuringsbewijs, dan moet je auto door een Frans keuringsstation worden gekeurd. Het is een vrij intensieve controle vergelijkbaar met de Nederlandse APK. Tot 1 mei 2014 had de APK in Frankrijk geen enkele waarde, maar nu wordt in ieder EU-land een recente keuring[3] uit een andere lidstaat erkend. Er zijn diverse keuringsstations, zoals Auto-Sûr. De keuring van een personenauto kost ongeveer 70 euro. Je hebt deel 1 en 2 van je Nederlandse kentekenbewijs nodig en het certificat de conformité.
  Tip! Sommige bedrijven doen een gratis herkeuring in het geval dat er gebreken zijn die een goedkeuring in de weg staan.
 3. BTW-verklaring. Met het keuringsbewijs ga je naar het belastingkantoor (Bureau des Impôts) om een verklaring te krijgen dat je (in Nederland) al BTW hebt betaald. Het document dat je krijgt heet een certificat de régularisation fiscale. Voor een oudere auto (meer dan 6 maanden oud) is dit geen probleem, maar voor een nieuwe heb je de originele faktuur nodig. Zorg dat je ook het Nederlandse kentekenbewijs, het certificat de conformité en een Justificatif d’adresse? bij je hebt.
 4. Nu we ook de BTW-verklaring hebben, stappen we met alle papieren bij de Préfecture binnen. Op de afdeling Immatriculation vul je een aanvraagformulier in. Alle documenten worden ingenomen, inclusief je Nederlandse kentekenbewijs. Vraag om een kopie zodat je iets hebt om in Nederland je oude kenteken op te zeggen. Je betaalt (de prijs is afhankelijk van het fiscaal vermogen van de auto én van de regio) en je Carte Grise, het Franse kentekenbewijs, komt uit de printer rollen.
 5. Bij een garage kun je nu Franse kentekenplaten bestellen. Sommige grotere automaterialenzaken kunnen ze direct voor je maken. Het kost je ongeveer 25 euro. De kentekenplaten (plaque auto of plaque d’ immatriculation) moeten met popnagels aan de auto worden gemonteerd. Schroeven mag niet en kan een reden zijn dat de auto bij een volgende keuring (na 2 jaar) wordt afgekeurd!
 6. Zorg ervoor dat je ook de autoverzekering aanpast, want die staat onder je Nederlandse kenteken geregistreerd. Heb je in Nederland recht op een no-claim korting, vraag dan bij het opzeggen van de verzekering in Nederland om een Franstalige schadevrij verklaring. Zo voorkom je dat je het document door een duur, officieel vertaalbureau moet laten vertalen.
 7. Stuur een kopie van de carte grise en het (kopie van je) Nederlandse kentekenbewijs naar de RDW in Nederland om het kenteken te laten vervallen. Doe het snel, want eventueel teveel betaalde wegenbelasting wordt teruggestort. De einddatum voor de wegenbelasting is de ontvangstdatum van het verzoek, niet de ingangsdatum van je carte grise.

  Je vindt er meer over op de website van de RDW.

En let op!

Op het aanvraagformulier van je certificat d’immatriculation staat een vraag of jouw gegevens mogen worden doorgegeven voor marketing activiteiten. Vergeet dus het niet aan te vinken wanneer je geen prijs stelt op commerciëel gebruik van jouw gegevens!

Opmerkingen

[1vanaf 1 januari 2014, daarvoor 19,6%

[2Google maar naar "certificat de conformité"

[3niet ouder dan 6 maanden

 

Het volgende artikel in deze rubriek: Een kenteken voor je caravan of aanhanger
Lees ook:
 
Reacties
 • Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto 18 november 2016 11:26, door marius

  Wie kan nu eens duidelijk antwoord geven op deze vraag: mag je als Nederlands ingezetene
  met een huis in Frankrijk in Frankrijk rijden met een Frans kenteken? Inmiddels heb ik begrepen dat je met zo een auto niet de Nederlandse grens over mag, zelfs niet om even wat spullen heen en weer te brengen...Of is er een manier om dit evt met betaling toch te mogen?

  • Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto 24 november 2016 18:56, door Mathieu

   Natuurlijk mag dat! Ook naar Nederland rijden. We zijn EU!!! ( vrij verkeer van geld goederen en mensen) Ik ben bezig om mijn Nederlandse auto te importeren. Heeft wat voeten in de aarde, geduld en natuurlijk kost het. 270 euro voor mijn auto om een Europees certificaat te krijgen. Op internet en bij de RDW staat hoe dat gaat.
   Overigens niet onbelangrijk: In Frankrijk betaal je geen wegenbelasting, als je tenminste een Franse plaats op je auto hebt.

   Groetjes Mathieu

  • Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto 24 november 2016 19:20, door Rien

   Ja, het importeren was geen enkel probleem, even naar de prefecture en daar asn het loket betaald en meteen de carte grise gekregen. Maar nu zegt men overal (o.a. Alliance Francaise) dat je met een auto met Frans kenteken die gekoppeld is aan een tweede woning in Frankrijk überhaupt niet mag rijden als je Nederlands ingezetene bent. Vrij verkeer? Als je kn het buitenland je hoofdvestiging hebt -zoals ik jaren had - heb je als Nederlander ook met andere belastingen te maken. Wie zou een goed antwoord weten op de kwestie van de Franse auto? Ik vraag het liever niet aan de belastingdienst, geen slapende honden wakker maken!!!!

 • Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto 8 november 2016 16:57, door Dinad

  Heeft iemand een idee van de kostprijzen voor het immatriculeren zelf?
  Wij kregen net te horen dat het zo’n 400 euro gaat kosten?

  Dank!

 • Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto 27 oktober 2016 00:22, door BasJan

  Mijn dealer melde mij dat ik het Certificat de conformité niet nodig had, en dat bleek inderdaad zo te zijn. Het Nederlandse kentekenbewijs was genoeg.

 • Een Frans kenteken voor je Nederlandse camper 4 december 2015 17:13, door Koos van Rijn

  Wij hebben een VW-bus omgebouwd tot camper. Om die op frans kenteken te krijgen is veel meer nodig dan hierboven beschreven. Aan die voorwaarden hebben wij voldaan maar na twee jaar proberen en na ettelijke bezoeken bij de instanties die daarvoor noodzakelijk zijn hebben we nog steeds geen carte grise. We geven het op en gaan nu de bus terug brengen naar een gewone VW-bus en kopen een echte camper.

  Frankrijk is een mooi land maar de bureaucratie is volgens mij daar uitgevonden en tot in detail uitgevoerd.

  Koos van Rijn

 • Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto 6 april 2013 13:35, door Ard Biesheuvel

  Beste lezers,

  Kan iemand mij vertellen of een auto uit ’98 die als verhuisboedel wordt ingevoerd ook onderhevig is aan de malus ecologique? (van 6000 euro in mijn geval :-() Of is er in dit geval een uitzondering mogelijk?

  Met vriendelijke groet,
  Ard Biesheuvel (Vve Loubet 06)

Aangesloten bezoekers: 52

In deze rubriek

In deze rubriek staat informatie verzameld over het certificat d’immatriculation, het Franse kentekenbewijs, over de plaque d’immatriculation, de kentekenplaat, en wat je moet doen bij import, aankoop en verkoop van een voertuig met kenteken.


 
© Allez-Allier/AllesFrans 2008-2018 | SPIP | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Overzicht van de site | Mention | Afmelden |