allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingWelvaart en economieImmatrieel erfgoed gevaloriseerd
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Immatrieel erfgoed gevaloriseerd

maandag 21 mei 2012 , door Hanjo

Frankrijk heeft een enorme diversiteit aan immaterieel erfgoed: prestigieuze namen, imago, beroemde plaatsen, know-how, kennisbanken, enz. Daarom werd het Agence du patrimoine immatériel de l’Etat (APIE), het bureau voor immaterieel staatserfgoed, opgericht, het eerste bureau ter wereld dat zich bezighoudt met het valoriseren van het immaterieel bezit van een land.

Het vorige artikel in deze rubriek: Hoe ziet de Franse familie Doorsnee er uit
Beoordeling:
Bezoeken: 612
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het bureau streeft drie strategische doelen na:
- optimalisering van het beheer van immaterieel erfgoed op de economie;
- modernisering van overheidsdiensten door een beter benut van immaterieel erfgoed;
- bescherming tegen eventuele verduistering.

Vroeger berustte economisch succes voornamelijk op het materieel bezit van een land. Met de oprichting van de APIE wordt de capaciteit te innoveren, concepten te maken en ideeën voort te brengen een doorslaggevende factor. Het bureau is verbonden aan het ministerie van Economie, Industrie en Werkgelegenheid en zal als intern adviesbureau dienen om de overheid te helpen het immaterieel erfgoed te valoriseren.

Al sinds zijn oprichting concentreert het Bureau zich op drie grote, potentieel vruchtbare actiegebieden.

Het eerste is gebaseerd op het promoten van de know-how van de publieke sector en de instellingen/bedrijven die deze uitdragen.

Het Louvre is met de Verenigde Arabische Emiraten overeengekomen dat de VAE voor 400 miljoen euro gedurende 30 jaar de naam van het museum mogen exploiteren in Abu Dhabi. Andere befaamde instellingen hebben zich ook op deze weg begeven, zoals onder andere de Monnaie de Paris, Documentation française, het museum voor Aziatische kunst, Journal Officiel, Château de Chambord en de Université Paris-IV.

Het Bureau heeft ook het Institut national de la Qualité et de l’Origine (Frans instituut voor kwaliteit en oorsprong) geholpen met het opzetten van een opleidingsaanbod voor professionals uit de sector grootwinkelbedrijven.

Het Bureau exploiteert ook de rapporten, onderzoeken, software, kaarten, foto’s, indexcijfers en statistieken die voor het bedrijfsleven interessant kunnen zijn. Zo heeft het ministerie van Economie, Industrie en Werkgelegenheid besloten de toegang tot een database waar de benzineprijs van elk benzinestation in Frankrijk vermeld staat, te factureren. Dankzij deze informatie heeft een bedrijf een applicatie op de markt gebracht waarmee automobilisten de benzineprijs op hun mobiele telefoon kunnen aflezen.

De derde bron bestaat uit het ter beschikking stellen van prestigieuze overheidsgebouwen of plekken voor het draaien van films of het houden van evenementen. Filmopnamen in het Palais de la Justice hebben 200.000 euro opgebracht. Het Franse ministerie van Buitenlandse en Europese Zaken verhuurt haar grote salon voor 50.000 tot 70.000 euro. Het gebouw van het Maison de la France in Berlijn kon dankzij de reclame op de steigers gerestaureerd worden. De opbrengst van deze actie wordt geschat op 700 000 euro. Deze nieuwe financieringsmechanismen maken het niet alleen mogelijk renovatiewerken te realiseren maar ook de overheidsdiensten te moderniseren en te verbeteren.

De eerste resultaten werden onlangs bekendgemaakt: sinds 2007 hebben er 69 valorisatieacties plaatsgevonden en in 2009 werden 30 projecten gelanceerd.

Op internet: Agence du patrimoine immatériel de l’Etat


 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention