allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenVloeren en funderingenParket of laminaat
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Parket of laminaat

zondag 20 december 2015 , door Hanjo

Bewerkt op vrijdag 1 mei 2020

Wanneer je hebt besloten om een parketvloer te leggen, heb je de keuze uit drie belangrijke opties. Afhankelijk van het niveau van afwerking, de wijze van installatie, het onderhoud en de gewenste prijs kun je een keuze maken uit massief hardhout, gelijmd hardhout (samengesteld parket) of laminaat. Hieronder vind je de selectiecriteria.

Het vorige artikel in deze rubriek: Kruipruimte - Vide sanitaire
Beoordeling:
Bezoeken: 269
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Parket is een algemene naam voor de verschillende houtsoorten die als houten vloeren kunnen worden gebruikt. Elke houtsoort is uniek in kleur en tekening, maar je keuze kan ook bepaald worden door de plaats waar de parketvloer moet komen te liggen. Druk belopen ruimtes hebben een stevigere houtsoort nodig dan minder druk belopen ruimtes (zoals een slaapkamer).

Parket in een badkamer of keuken leggen is zeker mogelijk, maar dan is het wel nodig om een houtsoort te voorzien die bestand is tegen vocht en temperatuursschommelingen. Een verkeerde keuze in houtsoort kan resulteren in schimmelvorming en opzwellingen.

Renovatie

Bij een renovatie kan de verleiding groot zijn om de vloer op de bestaande vloerbedekking te leggen. Het is uiteraard belangrijk dat deze schoon en vlak is. Maar (de kwaliteit van) die ondervloer en je verwachtingen maken sommige opties onmogelijk.

  Gespijkerd
à clouer
Gelijmd
à coller
Zwevend
flottant
verwarmde vloer (plancher chauffant) nee ja ja
vloertegels (carrelage) nee ja ja
spaanplaat (bois aggloméré) ja ja ja
parket (parquet) ja nee ja
planken (lambourdes) ja nee nee
plastic/pvc/zeil (sol plastique) nee nee ja
geschoren tapijt (moquette rase) nee nee ja

Drie opties

Massief parket

Massief parket (parquet massif) is de duurste parketsoort, maar hij gaat wel het langst mee. Massief parket bestaan uit lange massief houten planken, of kleinere stroken hout die volgens een bepaald patroon op een ondervloer (meestal 8mm) worden gelijmd of gespijkerd. Er zijn verschillende opties:

Plankenvloeren

Plankenvloeren zijn massief houten vloeren die bestaan uit planken die voorzien zijn van een tand en groef. De planken zijn meestal 20 to 23mm dik. Ze hebben verschillende of gelijke lengtes en breedtes.

Door hun dikte kunnen ze meerder malen worden geschuurd, wat de levensduur verlengt.
Strokenparket

Een strokenparket: bestaat uit minder brede planken die ook minder lang zijn. Ze worden op een ondervloer verlijmd.

Mozaïekparket

Mozaïekparket bestaat uit kleine houten lamellen van 6 tot 10mm dik die volgens een bepaald patroon op een ondervloer verlijmd worden. Bekend zijn het dambord en de visgraat, maar er bestaan nog meer legpatronen.

Samengesteld parket

Halfmassieve parketvloeren (parquet contrecollé) zijn opgebouwd uit verschillende lagen. De onderlaag en tussenlaag bestaat dan meestal uit houtvezel of multiplexplaten. De toplaag is 2,5 tot 6mm dik waardoor ze dus in beperkte mate kunnen worden opgeschuurd. De verschillende lagen gaan het kromtrekken van de parketvloer tegen.

De toplaag is gemaakt van een edelhouten slijtlaag (1), die is gelijmd op een gemeenschappelijke drager (2) en een tegenlaag (3) om het geheel te versterken.
 

Dit soort parket wordt meestal legklaar geleverd. De stroken hebben altijd een tand- en groefverbinding op alle zijden waardoor plaatsing eenvoudig gaat. Het parket kan zwevend of verlijmd worden gelegd.

Bij een zwevend geplaatste parketvloer zal je meer loopgeluiden horen.
 

Fineerparket bestaat ook uit meerdere lagen, maar de toplaag is veel dunner (tot maximaal 2,5mm) waardoor het wel goedkoper is dan massief parket, maar opschuren niet mogelijk is. De vloersterkte wordt bepaald door de stabiliserende onderlaag. Een bijkomend voordeel is de eenvoudige plaatsing: zoals bij laminaat kunnen er kliksystemen gebruikt worden.

Laminaat

Dit is eigenlijk een heel ander soort vloer; laminaat (stratifié) is een synthetisch parket. Het bestaat uit meerlagige planken waarop vervolgens een decoratieve toplaag wordt gelegd. Dit kan een reproductie zijn van een parketvloer, maar allerlei andere motieven zijn mogelijk.

Laminaat is een dunne vloerbedekking (7 tot 8mm) met een bedrukt decoratievel (2) dat bedrieglijk echt op hout lijkt. Het wordt geïmpregneerd met hars (1) en gelijmd op een paneel op houtbasis (3). Een tegenpaneel (4) voorkomt kromtrekken.
 

Laminaat is onderhoudsvriendelijk en goed bestand tegen vlekken of beschadigingen. De prijs is het grootste voordeel, er zal minder lawaaihinder zijn dan bij een andere houten parketvloer en de plaatsing is eenvoudig.

 

Laminaat wordt altijd zwevend gelegd.

 

Lees ook:
Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention