allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerVerkeersregelsAdemtest, veel gestelde vragen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Ademtest, veel gestelde vragen

dinsdag 24 juli 2012 , door Hanjo

Bewerkt op zaterdag 28 oktober 2017

Veel gestelde vragen over de éthylotest, de Franse blaastest.

De wet uit 2012 die bepaalde dat automobilisten in Frankrijk een alcoholtest (blaastest of ethylotest) in de auto moeten hebben is nog altijd van kracht maar wordt volgens een decreet NIET gehandhaafd: je krijgt dus géén boete.

Het vorige artikel in deze rubriek: Ademtest verplicht in Frankrijk
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 1.504
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Wat zegt de Franse wet?

Het decreet vereist dat alle bestuurders van gemotoriseerde voertuigen een geldige, niet-gebruikte ​​blaastest direct beschikbaar hebben. Uitgesloten van deze maatregel zijn bestuurders van 2 of 3 wielers met niet meer dan 50 cm³ cylinderinhoud en bestuurders van voertuigen met een blaastest met startonderbreker.

Wanneer trad de wet in werking?

1 juli 2012 ging de verplichting in werking. Het niet in bezit hebben zal vanaf 1 november 2012 bestraft worden met een boete van 11 euro. Tijdens de intruductieperiode zal worden gecontroleerd, maar de politie zal de bestuurder slechts een waarschuwing geven.

Mag de politie mij controleren?

Bij iedere inspectie mag de politie de bestuurder van het voertuig vragen of een blaastest aanwezig is, met zoals zij om een rijbewijs of autopapieren mag vragen.

Wat is het maximaal toegestane gehalte?

De alcoolémie is de alcohol in het bloed. Het wordt gemeten in gram per liter bloed (bloedanalyse) of milligram per liter uitgeademde lucht (ademtest of blaastest).
Met uitzondering van het speciale geval van bestuurders van het openbaar vervoer, mag het toegestanen alcoholgehalte de 0,5 g alcohol per liter bloed of 0,25 mg alcohol per liter uitgeademde lucht niet overschrijden.

Verandert het decreet iets aan het toegestane gehalte?

De verplichte aanwezigheid van een blaastest verandert niets aanhet toegestane gehalte. Een bestuurder moet, behalve in het geval van bestuurders in het openbaar vervoer, rijden met een alcoholpromillage van minder dan 0,5 gram alcohol per liter bloed.

Wat is een éthylotest?

Een ademtest detecteert de hoeveelheid alcohol in de uitgeademde lucht. Er bestaan chemische ademtesten voor éénmalig gebruik en elektronische testenapparaten met een vervangbaar mondstuk die honderden inspecties kunnen doen en jaarlijkse worden gekalibreerd. De chemische éthylotest heeft een houdbaarheid van ongeveer 2 jaar.

Wat is het verschil tussen een éthylotest en een éthylomètre?

De éthylomètre is een blaastest die door de politie wordt gebruikt om het exacte alcoholpercentage te meten na een positieve controle met de éthylotest. De éthylomètre is een juridisch goedgekeurde blaastest.

Hoe gaat de blaastests?

Je doet de test ongeveer een uur na het drinken van een alcoholische drank, want ongeveer een uur na de laatste alcoholconsumptie wordt het maximale alcoholgehalte gemeten.

Volg de instructies die bij de chemische blaastest zijn gevoegd.

Bij de elektronische test blaas je in een keer in het mondstuk tot een visueel of akoestische signaal je aangeeft te stoppen. De elektronische blaastest gebruikt een elektrochemische sensor voor de alcohol in het bloed. Een display geeft de concentratie van alcohol in het bloed aan in mg/liter.

Welk type test moet ik bij mij hebben?

Of je een chemische ademtest of een elektronische blaastest bij je hebt is de keuze van de bestuurder. De enige beperkingen zijn de geldigheidsdatum en de normen voor ademtests (NF X 20 702 voor de chemische ademtest en NF X 20 704 voor elektronische testapparaten).
Vanwege de kosten zullen de meeste bestuurders kiezen voor de chemische variant. Wel kunnen ze slechts éénmalig worden gebruikt.

De lijst van "NF" gecertificeerde fabrikanten van ademtests is beschikbaar op de website van de LNE. Je kunt hem vinden via deze link.

Aan welke verplichtingen moet de bestuurder voldoen?

De ademtest moet paraat zijn, onmiddellijk kunnen worden gebruikt, binnen de uiterste gebruiksdatum vallen en aan de normen voldoen (NF X 20 702 voor de chemische ademtest en NF X 20 704 voor elektronische testapparaten).

Omdat je altijd aan de verplichting moet voldoen om één ongebruikte ademtest bij je te hebben, verdient het aanbeveling om meerdere tests bij je moeten hebben.

Kies je voor een elektronische blaastest, dan zul je hem jaarlijks moeten laten controleren.

Waar kun je de ademtest verkrijgen?

Je vindt de chemische ademtest op diverse plaatsen: onder andere in supermarkten, autozaken, bouwmarkten en bij tankstations.

In Nederland kun je onder andere terecht bij de ANWB.

Hoeveel kost de ademtest?

Een chemische ademtest kost tussen de één en twee euro. Er zijn voordelige sets van twee.
De elektronische test kost tientallen of honderden euros, afhankelijk van het model. Daarbij moet je nog de kosten van de jaarlijkse kalibratie tellen.

Wie is verantwoordelijk?

De aankoop en vernieuwing van de blaastest zijn de verantwoordelijkheid van de bestuurder.
Dat betekent ook dat je een verhuurbedrijf niet aansprakelijk kunt stellen wanneer er geen blaastest in de auto aanwezig is.

Hoe weet je of de test aan de normen voldoet?

Alleen de normen die gelden voor de ademtest bepalen de betrouwbaarheid van het product. De vermelding van het keurmerk "NF" of een aanduiding van de fabrikant met vermelding van de naleving verzekert de consument van die normen en betrouwbaarheid van het product. De fabrikant mag die vermelding uitsluitend doen wanneer het fabricageproces wordt gecontroleerd door een erkende certificeerder.

De lijst van "NF" gecertificeerde fabrikanten van ademtests is beschikbaar op de website van de LNE. Je kunt hem vinden via deze link.

Kan de test onder alle temperatuursomstandigheden worden gebruikt?

De ademtest wordt bij voorkeur bewaard en gebruikt in een omgevingstemperatuur tussen -10°C et +40°C.

Heeft een negatieve ademtest enige juridische waarde?

Een door de politie positief geteste bestuurder wordt bestraft volgends de door de Franse wet bepaalde strafmaten, afhankelijk van de gemeten hoeveelheid alcohol. Een weggebruiker moet rekening houden met de absorptie en afbraak van alcohol: het maximale alcoholgehalte wordt op een nuchtere maag bereikt na een half uur uur en tijdens een maaltijd na een uur. Een gezond persoon elimineert tussen 0,10 en 0,15 gram alcohol per liter bloed in een uur en er is niets dat de tijd van afbraak van alcohol in het lichaam kan versnellen. De verplichte ademtest is slechts een controle voor de bestuurder. Mede omdat niet kan worden bepaald wanneer de test werd uitgevoerd, heeft het resultaat van een eigen ademtest geen enkele juridische waarde.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention