allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingLeven en meelevenHuisdierenDierenarts en intentingen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Dierenarts en intentingen

vrijdag 31 augustus 2012 , door Hanjo

Bewerkt op zaterdag 14 december 2013

Toen wij onze kat meenamen naar Frankrijk hebben we hem van te voren door de dierenarts laten inenten tegen rabiës. Toen kreeg hij ook zijn paspoort, wat we in Frankrijk weer konden gebruiken wanneer hij in het pension mocht logeren.<div< 

De inenting in Nederland is vaak voor meerdere jaren geldig, maar in Frankrijk is men een periode van 1 jaar gewend. Dit ligt echter aan het soort vaccin dat wordt toegediend.

Het vorige artikel in deze rubriek: Crematie van een huisdier
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 706
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Dierenarts

Net als de huisarts blijkt de gemiddelde Franse vétérinaire (dierenarts) geen vreemde taal te spreken. Het communiceren is dan ook niet altijd gemakkelijk, mede omdat die specifieke termen geen onderdeel zijn van een basiscursus Frans.

Wij hebben een Vlaamse dierenarts gevonden wat de communicatie sterk vereenvoudigt. Namen mogen we hier (helaas) niet noemen, maar hieronder vind je de website van de Franse vetérinaires.

De dierenartsen blijken wel toegewijd en kundig. Sommigen zijn echte veeartsen en werken een paar dagdelen per week in een "clinique vétérinaire" (dierenhospitaal) of in een praktijk waar meestal meerdere artsen en stagiaires werkzaam zijn.

De tarieven lopen enorm uiteen, dus het is -wanneer je de keuze hebt- zeker de moeite waard om eerst naar de tarieven te vragen. Ga ervan uit dat je contant moet betalen en wees niet verbaasd als ze vragen of het zonder bonnetje mag[1].

Je hebt in Frankrijk de mogelijkheid om voor een huisdier een ziektekostenverzekering af te sluiten.

Medicijnen

Wanneer de dierenarts jouw huisdier medicijnen voorschrijft, ga je met het recept naar een gewone pharmacie. De meeste apotheken hebben ook dierengeneesmiddelen. Sommige apotheken geven dat speciaal aan, maar ook wanneer het niet staat aangegeven kun je er waarschijnlijk terecht.

Sommige geneesmiddelen kun je officieel alleen met recept verkrijgen, zoals een wormenkuur. Maar in de praktijk gaat de apotheker zeer soepel met deze regels om.

Er zijn in Frankrijk niet veel speciale dierenwinkels. In de meeste gevallen kun je terecht bij een bouwmarkt of een tuincentrum.

Inentingen

In het verleden ontving je bij de inenting tegen rabiës van de hond of kat een verklaring. Met ingang van februari 2009 moet een aantekening worden gemaakt in het paspoort van het huisdier. Met andere woorden, je kunt niet meer om een dierenpaspoort heen wanneer het dier wordt ingeënt. Het paspoort is niet gratis, maar heeft je huisdier al een Nederlands paspoort, dan mag de aantekening gewoon in dit paspoort worden gedaan!

Op internet: Website Franse orde van dierenartsen


Voetnoten:

[1Dat kan ook voor jou financieel interessant zijn...

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention