allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenNormen, waarmerken en standaardmatenWaterleiding
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Waterleiding

maandag 30 november 2009 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

In andere artikels vind je een overzicht van de Franse namen van gereedschappen en bouw- en tuinmaterialen, zoals bouten en schroeven, rookkanaal, luiken, daken, deuren, frame voor gipsplaten, ramen, trappen en de afvoerleidingen.

Hieronder vertellen we je meer over de waterleiding.

Het vorige artikel in deze rubriek: Waterhardheid
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 25.564
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In Frankrijk zijn voor binnenshuis gebruik drie soorten waterleiding te verkrijgen. Je gebruikt ze afhankelijk van de toepassing en van je persoonlijke voorkeur.

Allereerst is er de massief gehamerd koperen leiding (cuivre écroui) die in rechte buizen tot een lengte van 6 meter te verkrijgen is. De diameters vind je hieronder.
Dit type waterleiding wordt het meest toegepast en kent vier soorten koppelingen. Je leest hieronder meer over de

De buigzame roodkoperen leiding (cuivre recuit) kan in rollen met een maximumlengte van 50 meter worden geleverd. Ze wordt uitsluitend verzonken gebruikt en kan uitsluitend met soldeerverbindingen worden aangesloten.

Relatief nieuw is de kunststof waterleiding (PER). Ze is leverbaar in rood en blauw en kunnen binnenshuis worden toegepast. Vergis je niet met CV-leidingen, want deze hebben een andere kwaliteit en moeten niet worden toegepast voor leidingwater.

Tenslotte zijn er de speciale PE buitenleidingen. Ze zijn zwart en hebben een diameter van 20, 25 of 30 mm. Ze worden verbonden met behulp van speciale knelkoppelingen die in koper en kunststof leverbaar zijn. Onze vakman zweert bij de koperen verbinding.

Lees meer in artikel Kunststof waterleiding (PER).

Koper of kunststof?

Voor waterleidingen bestaan niet alleen koperen, maar ook kunststof leidingen. Kunststof is een bruikbaar materiaal, maar welke optie het milieu het minst belast, is onduidelijk. De kosten ontlopen elkaar niet veel.

Als u nieuwe waterleiding aanlegt, kunt u kiezen tussen koper en kunststof materiaal. Kunststof wordt steeds vaker gebruikt, bijvoorbeeld de grijze PB (polybuteen) en PE (polyethyleen, alleen voor koud water). In Frankrijk wordt meestal PER (Polyéthylène Réticulé - een verbeterde polyethyleen) toegepast.

Er zijn twee twistpunten. Het eerste is de weging van de milieueffecten van de winning van koper, in vergelijking met de productie van kunststoffen. Het tweede discussiepunt is de afweging van de mogelijke giftigheid van koper voor waterleven, tegenover het vormen van een biofilm in kunststofleidingen, waarop legionella zich beter zou ontwikkelen.

Koper en waterleven
Koperen waterleidingen lossen heel langzaam op. In de rioolzuivering wordt het koper afgevangen (in zuiveringsslib) maar een paar procent belandt in het oppervlaktewater. Voor mensen is koper (opgelost in drinkwater) niet schadelijk. Als het al effect heeft, is dat positief. Of dat ook geldt voor planten en dierenleven in of rond oppervlaktewater, is dus nog onduidelijk. Koperen leidingen met inwendig vertinde wanden helpen voorkomen dat er koper in het water terechtkomt.

Kunststof en biofilm
Kunststoffen leidingen hebben, meer dan koperen leidingen, last van een biofilm die ontstaat aan de binnenzijde van leidingen. Daarin kan onder andere de legionellabacterie zich vermenigvuldigen, als de temperatuur tussen 25 en 55 graden komt. Alleen kunststof leidingen met het juiste toelatingskeur voor deze toepassing zijn geschikt als drinkwaterleiding.

Diameter

Voor de te gebruiken diameter (diamètre) van de waterleiding bestaan meerder regels, die soms met elkaar in tegenstrijd zijn. Lekker veel water in de douche betekent een grotere diameter, maar het duurt daardoor ook langer voordat het water op temperatuur is! Onderstaand overzicht geeft minimale diameters aan.

Bij een waterdruk van 3 bar levert een leiding van 10 mm ongeveer 50 liter water per minuut, een leiding van 16 mm levert 160 liter en 20 mm levert 250 liter.

Bij koperen leidingen heeft de mantel meestal een dikte van 1 mm. Een leiding van 14 mm heeft dus een binnendiameter van 12 mm. Dit wordt vaak aangegeven als "14/12". Er is een nieuwe norm in opgang die dit aangeeft als "14x1".

Let op: de maatvoering van de waterleiding wijkt af van de Nederlandse maten.

Koppelingen

Er zijn vier soorten koppelingen (raccords): de koperen soldeerverbinding, de schroefkoppeling de mechanische (knelkoppeling) en een automatische koppeling (voor eenmalig gebruik). Alle mechanische koppelingen zijn in messing (laiton) uitgevoerd.

Solderen
(à souder)
Schroeven
(à visser)
Knellen
(mécanique)
Automatisch
(automatique)
Kan op iedere soort koperen leiding worden gesoldeerd ofwel met tin of met koper. Op de leiding wordt een kraag geslagen waarna de koppeling wordt gemaakt.
Kan niet worden toegepast bij de buigzame rood-koperen leiding.
De koppeling wordt met een wurg- of knelring gemaakt en kan worden gedemonteerd.
Kan niet worden toegepast bij de buigzame rood-koperen leiding.
Voor deze snel- koppeling is geen gereedschap nodig, maar ze is eenmalig en kan niet worden toegepast bij de buigzame rood-koperen leiding.

Koppelingen zijn beschikbaar in verschillende maten die worden aangegeven door middel van de binnen- en buitenmaat van de schroefdraad. Onderstaande tabel geeft de relatie aan tussen de maat van de koppeling en de diameter van de waterleiding.

Soorten knelkoppelingen

Er zijn twee soorten knelkoppelingen:

 1. Raccord à olive bicône - koppeling met knelring
 2. Raccord à joint grippe - knelkoppeling met rubberen ring

Bij het eerste type kan de koppeling meerdere keren worden gebruikt en hoeft alleen de (los verkrijgbare) koperen klemring te worden vervangen.

 

Nog wat tips en aanwijzingen

- Isoleer waterleidingen niet, ook niet in onverwarmde ruimtes. Je vergroot dan het risico op aanwas van de legionellabacterie. Uitgezonderd op deze regel zijn circulatieleidingen en leidingen van een collectief warmwatersysteem.
- Aparte directe leidingen naar keuken of badkamer kunnen de wachttijd voor warm water ook beperken.
- Waterslag (een doffe tik door een beweging in de leiding) kan optreden als je een kraan snel afsluit. Kunststof leidingen hebben er vaak minder last van dan koperen leidingen met dezelfde diameter.
- Oudere woningen kunnen nog loden leidingen hebben, herkenbaar aan de grijze kleur. Het is verplicht om deze te verwijderen.
- Controleer of de aarding van uw huis nog in orde is, wanneer je een loden of koperen waterleiding vervangt door kunststof materiaal. Als (een deel van) de aarding via de metalen waterleiding liep, moet daarvoor een aardleiding in de plaats komen.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention