allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingWat is anders in Frankrijk?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Wat is anders in Frankrijk?

woensdag 21 november 2012 , door Hanjo

Bewerkt op zaterdag 26 januari 2019

Zomaar een paar verschillen tussen Nederland en Frankrijk.

Klik hieronder op een onderwerp voor wat uitleg.
Het vorige artikel in deze rubriek: Vrijheid van meningsuiting: tot hoever?
Beoordeling:
2 stemmen
Bezoeken: 4.762
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Je bloeddruk

In Frankrijk lijkt je bloeddruk (pression artérielle of tension artérielle) veel lager dan in bijvoorbeeld Nederland. Dat komt omdat de dokter een andere schaal gebruikt om de bloeddruk aan te geven.
De bloeddruk of tensie is de vloeistofdruk in het slagadersysteem. Ze wordt weergegeven door middel van twee kengetallen, de systolische druk of bovendruk en de diastolische druk of onderdruk, gescheiden door een schuine streep, bijvoorbeeld 120/80 mm Hg. In sommige landen, waaronder Frankrijk is het gebruikelijk de bloeddruk in cm Hg aan te geven, dus met een nul minder!

De windkracht

In Frankrijk wordt de windkracht aangegeven in kilometers per uur en niet volgens de schaal van Beaufort. De schaal werd gebaseerd op de gemiddelde windsnelheid gedurende 10 minuten op een hoogte van 10 meter boven de grond.
De Franse windkracht 30 komt in Nederland overeen met windkracht 5 (tussen 29 en 38 km/uur).

Het toetsenbord

De eerste rij letters van een Frans toetsenbord begint met AZERTY. Verder moet je voor de cijfers op de rij boven de letters op de "Shift" (of in het Frans "Maj") knop drukken.

Het stiftdeel van een deurkruk

De standaard stift in een deurknop is dunner (60mm) dan in Nederland (65mm).

De taal

Het Frans (français) behoort tot de Romaanse talen, omdat het uit het Latijn is voortgekomen. Nederlands is een Germaanse taal. Fransen zijn trots op hun taal die wereldwijd op de vijfde plaats komt naar het aantal gebruikers. Steeds meer Fransen betreuren het dat ze geen vreemde taal machtig zijn.

Internationale kennis

Zoveel als Nederlanders over Fransen menen te weten, zo weinig weet de gemiddelde Fransman over Nederland. De meesten zijn nog wel bekend met Amsterdam, maar veel Fransen weten niet waar Nederland ligt.
Fransen hebben doorgaans meer interesse in grote landen: de Verenigde Staten als het om wereldpolitiek gaat, het Verenigd Koninkrijk als ze de spot willen drijven, Duitsland als het om industrie gaat en Italië en Spanje als het gaat om vakantie en lekker weer.
België is een uitzondering: dat kennen ze omdat er ook Frans gesproken wordt.

De belastingen

Frankrijk kent geen "loonbelasting". Op het salaris van een Franse werknemer worden wel sociale lasten ingehouden, maar tot 2019 betaalde hij pas achteraf belasting in de vorm van inkomstenbelasting, de impôt sur le revenu. Deze wordt nu als percentage ingehouden door de werkgever, tenzij de Fransman niet wil dat de werkgever weet wat zijn percentage is. In dat geval wordt een "neutraal" percentage ingehouden.

De opticiën

Wanneer je in Nederland een nieuwe bril nodig denkt te hebben, ga je naar de opticiën die je ogen opmeet. In Frankrijk moet je langs de oogarts, de ophtalmologiste, die je een recept voor een nieuwe bril zal geven.

De waterleiding

De maatvoering van de Franse (koperen) waterleiding wijkt af van die in Nederland. Het is daarom niet verstandig om onderdelen uit Nederland mee te nemen, zoals we uitleggen in artikel Waterleiding.

De kledingmaten

De gemiddelde Fransman is een paar centimeter korter dan de gemiddelde Nederlander. Draag je in Nederland kleding met een maat "M", dan moet je in Frankrijk waarschijnlijk voor "L" kiezen.

De verkeersregels

Belangrijkste verschillen:
- Bij tankstations is het verboden een GSM te gebruiken
- In berggebieden heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer
- Het is verboden te parkeren bij rood, witte tegels
- Het is verboden te parkeren voor politiebureaus, ziekenhuizen en postkantoren
- Trams inhalen is verboden bij in- of uitstappende passagiers
- Motorrijders moeten altijd met dimlicht aan rijden
- Op autosnelwegen mogen alleen sleepdiensten slepen. Op gewone wegen mogen particulier dit ook
- Snorfietsers moeten een helm dragen
- In Parijs mag men maximaal 24 uur op dezelfde plaats parkeren
- Op de Parijse Péripherique moet je toestromend verkeer de gelegenheid geven in te voegen
- Op een autosnelweg geldt voor de linkerrijstrook een minimumsnelheid van 80 km/uur
- Bij mist met zicht van minder dan 50 meter is de maximumsnelheid voor alle bestuurders 50km/uur (ook op autosnelwegen)

De wegenbelasting

Die bestaat in Frankrijk niet!

De burgerlijke stand

Inwoners van Nederland staan ingeschreven in de GBA, de gemeentelijke basisadministratie. Die centrale administratie bestaat niet in Frankrijk en je hebt dan ook afwijkende Formaliteiten, onder andere bij verkiezingen.

De verkiezingen

Wanneer je in Nederland stemgerechtigd bent, ontvang je bij verkiezingen automatisch een uitnodiging. In Frankrijk moet je je inschrijven op een kieslijst waarna je een stemkaart krijgt die voor meedere verkiezingen gebruikt kan worden.

Het begrip "op tijd"

Het begrip "op tijd" is in Frankrijk rekbaar en op tijd ergens aanwezig zijn kan soms zelfs onbeleefd zijn - je wordt minimaal een kwartier later dan de afgesproken tijd verwacht.

Het melkschap in de supermarkt

Verse melk wordt in Frankrijk maar mondjesmaat gedronken. In een grote supermarkt staan maar 24 pakken verse melk in de koeling. Daarentegen gaan grote hoeveelheden gesteriliseerde volle en halfvolle melk in sixpacks over de toonbank. Frankrijk heeft het niet zo op "verse vloeistoffen"; ook water wordt meestal uit de fles gedronken.

Geen open gordijnen, maar dichte luiken

De Fransman is zeer op zijn privacy gesteld. ’s Avonds worden alle luiken voor de ramen gesloten en dat is niet alleen tegen kou of inbraak.

Geen patatje pinda

Voor de Fransman is een maaltijd een belangrijke aangelegenheid. Tussen de middag wordt ruim de tijd genomen om warm te eten, ook in scholen en bedrijven. ’s Avonds neemt men een lichtere, maar soms ook warme maaltijd. Misschien dat daarom snackbars dun verspreid zijn. En als we al een patatje hebben, dan zeker niet met pindasaus... De Fransman doopt een frietje het liefst in tomatenketchup.

Tussen 12 en 2

Voor de Fransman is de lunch een belangrijke aangelegenheid. Tussen de middag wordt ruim de tijd genomen om warm te eten, ook in scholen en bedrijven. Veel winkels en bedrijven zijn dan ook tussen de middag gesloten.

Pas na zeven uur

Bij veel restaurants kun je tussen de middag terecht voor een lunch. ’s Avonds kun je bij veel restaurants niet voor 7 uur terecht. Behalve op het platteland zijn Fransen niet gewend om vroeg aan het avondeten te beginnen. Dat komt deels door de lange lunchpauze.

Cultuur

Sinds de jaren negentig verdedigt Frankrijk in zijn internationale onderhandelingen het principe van culturele uitzondering: cultuur kan niet als gewone koopwaar worden beschouwd en iedere staat moet het recht hebben zijn kunstenaars te steunen. Hiermee wil Frankrijk de verschillende tradities als cultureel erfgoed van de mensheid behouden.

De baas is de baas

In Franse bedrijven bestaat meer hiërarchie dan in een Nederlands bedrijf. De baas neemt de beslissingen en wordt met ontzag behandeld. Je gaat bijvoorbeeld nooit voor je baas door een deur.

2 of 4 zoenen, of toch 3...

In Nederland worden bij een begroeting vaak 3 zoenen gegeven. In Frankrijk zijn dat er 2 of 4. Het kan afhangen van de streek, maar ook van een specifieke gewoonte tussen twee mensen. In de Provence kan het gebeuren dat je, net zoals in Nederland, 3 zoenen uitwisselt.

Hoe of wat

Een van de grootste verschillen tussen Frankrijk en Nederland is het verschil dat wordt gemaakt tussen vorm en inhoud. Nederlanders houden zich graag bezig met wat er gebeurt, Fransen spreken liever over hoe dingen gebeuren.
Een voorbeeld daarvan is de standaardmanier waarop Fransen een brief afsluiten. In Nederland volstaat een ’vriendelijke groet’, in Frankrijk gebruik je al snel een hele volzin met deze strekking: ’ik verzoek u in te stemmen, mijnheer/mevrouw, met de expressie van mijn gedistingeerde uitdrukking’.

Cultureel erfgoed

De Fransen hebben, veel meer dan de Nederlanders, besef van hun culturele erfgoed en de betekenis die ze lang in de wereld hebben gehad en nog steeds hebben, ook al is die nu kleiner. Ze zijn trots op hun land. Heb je daar geen begrip voor dan komt dit vaak als chauvinistisch of arrogant over.

En natuurlijk ook...

Ontbreekt volgens jou een belangrijk verschil tussen Nederland en Frankrijk, geef dan een reactie via het forum onderaan dit artikel.

 

Reacties
Hieronder 2 bijdragen
 • Wat is anders in Frankrijk? 1 april 2019 09:41, door loïc hilt

  In Nederland drink je koffie met elkaar. Als je hier iemand uitnodigt voor koffie hebben ze altijd net de koffie op en hoeven ze niet meer.

 • Wat is anders in Frankrijk? 17 maart 2016 16:32, door zoe/amber

  Afspraken maken

  Dat is onmogelijk met een Frans! Niet alleen omdat ze altijd te laat zijn, nee. In Nederland is een mondeling afspraak ook een afspraak. Wij hebben daarna geen bevestiging meer nodig. In Frankrijk is het heel anders. Dit heeft misschien ook wel met de onzekerheidsvermijding te maken, maar ze willen graag nog een bevestiging en het liefst per post of e-mail.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention