allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenElektraElektrische installatieDe meterkast
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Alles wat we je kunnen vertellen over de Franse elektrische installatie.

De meterkast

dinsdag 1 december 2009 , door Hanjo

Bewerkt op donderdag 7 april 2016

Voor we verder gaan met de groepenkast, bekijken we eerst de meterkast zelf.
De meterkast (ETEL) is verplicht in iedere woning. Worden tijdens de renovatie van een oude woning de wanden verplaatst, dan zal ook met een meterkast rekening gehouden moeten worden.

Het vorige artikel in deze rubriek: De toevoer in de woning - Hoofdschakelaar
Beoordeling:
Bezoeken: 11.088
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De Franse norm NF C 15-100 bevat de bepalingen die gelden bij nieuwbouw of uitgebreide renovatie van een woning. In de versies van deze norm was alleen sprake van een GTL maar vanaf versie 5 (Amendement 5 (A5) in 2015) van de norm, maakt deze GTL onderdeel uit van een ETEL die ook eisen kent voor de afstand ten opzichte van andere voorzieningen, zoals gas, verwarming en water.

De meterkast groepeert alle zwak- en sterkstroomverbindingen op een enkele plaats en de ruimte mag daar dan ook uitsluitend voor worden gebruikt! Ze dient voldoende plaats te bieden voor eventuele uitbreidingen, moet ruimte bieden voor een veilig onderhoud van de geïnstalleerde apparatuur en moet goed en veilig bereikbaar zijn.

De ETEL en GTL

Plaats

Deze ETEL kan binnen worden gesitueerd, liefst dicht bij een entree, maar mag ook in een garage of in een bijgebouw, mits deze vanuit de woning bereikbaar is.
De minimale afmeting zijn breedte: 60cm[1] , diepte: 25cm, hoogte: van vloer tot plafond.

Voor de opening die ten minste tussen 50 en 90 cm vanaf de vloer moet kunnen worden geopend, moet een vrije ruimte zijn van minimaal 70 cm.

Links op de afbeelding zie je de afstand die minimaal moet worden aangehouden ten opzichte van andere voorzieningen, tenzij afgescheiden door een muur of deur!

zone Beperking
d1 : 10 cm zone verboden voor een gasinstallatie, een warmtebron of een wateraansluiting.
d2 : 40 cm zone verboden voor een warmtebron of een wateraansluiting.
d3 : 60 cm zone verboden voor een wateraansluiting.

Inhoud

 • PC - (Panneau de contrôle) - (in het geval dat deze zich in de woning bevindt) de hoofdzekering, hoofdschakelaar en meter;
 • TR - (Tableau de répartition) - de zekeringkast;
 • TC - (Tableau de communication) - de telefoonaansluitingen, enz.;
  • Twee geaarde wcd’s van 16A (prises de courant) op een eigen circuit voor voeding van in de meterkast geplaatste apparatuur;
  • Televisie en/of satellietapparatuur;
  • Andere toepassingen, zoals een alarminstallatie;
 • Bij eengezinswoningen moet ook het aardmeetpunt (barette de terre) zich in de meterkast bevinden. Deze onderbreker maakt het mogelijk de weerstand van de aarding te meten. Deze mag ten opzichte van de massa niet meer dan 100 Ohm bedragen. Lees artikel Aarding.

Verder staat op de tekening de plaats van de bekabeling aangegeven, linksonder aanvoer (dérivation individuelle), links de elektrische circuits conduits de puissance) en rechts de zwakstroombekabeling (conduits de communication).

Voetnoten:

[1De minimale breedte is die van de GTL + 10 cm

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • De meterkast 1 oktober 2010 13:48, door Chris van Swaaij

  Hallo,

  Ik ben zeer onder de indruk van jullie site. Duidelijk, overzichtelijk, informatief en bij de tijd. Dank. Het scheelde me al veel zoekwerk.
  Toch een vraag. Ik heb nu al weer 10 jaar een huisje in de Lot. Na wat kleinere veranderingen en verbeteringen willen we nu een flink stuk aanbouwen. In het bestaande huis betekent dit op termijn dat de badkamer verplaatst wordt en er op een andere plaats een nieuwe boiler komt. De elektrische installatie moet door de huidige verbouwing en de toekomstplannen fors uitgebreid worden en omdat e.e.a. verouderd is wil ik hem eigenlijk volledig vernieuwen. Je artikelen helpen enorm bij de planning. Maar nu de meterkast. Nu is er een 25 jaar oud zekeringkastje dat boven een deur tegen de muur aangeschroefd is. Een wat bijzondere plaats, maar ook in de nieuwe situatie is er nauwelijks een plek voor een nieuwe meterkast binnen te bedenken. De garage heb ik laten bouwen op ca 20 meter van het huis en vormt geen optie. Het ’PC’ bevindt zich aan de rand van onze grond ook ca 20m1 bij het huis vandaan. Ik kwam op het idee om daar waar de voeding het huis binnenkomt aan de buitenzijde van de woning een meterkast te plaatsen. Bekabeling komt dan door de buitenmuur naar binnen, in de buurt van de plaats waar nu het oude zekeringenkastje zit. De nieuwe meterkast zelf is dan alleen benaderbaar via een deur van buitenaf. Ik kan niet vinden of dit past binnen de regelgeving. Weet jij toevallig of dit toegestaan is?

  Bij voorbaat dank voor jeantwoord,

  Groet,

  Chris van Swaaij

  • De meterkast 3 oktober 2010 22:09

   De regelgeving rond de meterkast is van toepassing in nieuwbouw of wanneer je in het huis ingrijpende verbouwingen doet, bijvoorbeeld een complete herindeling.
   In oude panden is het niet altijd mogelijk om volgens alle regels een meterkast in te richten en dat weet E(R)DF ook!
   Ik heb bij vrienden gezien dat de hoofdschakelaars en hoofdzekeringen in een open schuur waren geplaatst en ik denk dat dat zo’n 8 jaar geleden is gebeurd. Maar je zult toch voorzichtig moeten zijn, want ook de hoofdschakelaar zal vermoedelijk naar je nieuwe meterkast moeten worden overgebracht en dat mag je niet zelf doen.
   Het is misschien een idee om bij een lokale installateur een offerte aan te vragen voor de werkzaamheden. Hij zal je dan misschien aangeven hoe groot de kans is dat je project kan worden uitgevoerd.

   • De meterkast 19 januari 2014 09:51, door Chris van Swaaij

    Nu 3 jaar later is het grootste deel klaar. Ik heb je advies gevolgd en de plaatselijke installateur in de arm genomen. Die paste het bestaande groepenkastje wat aan en heeft een tableau secondaire gemaakt ergens anders in de woning. Vond hij de goedkoopste oplossing. Delen van de elektrische installatie die ik al gemaakt had (op basis van de informatie hier!) vond hij "impeccable" en netjes aangesloten. Nu ga ik nog zo’n tableau secondaire maken in de te renoveren keuken.
    Dank.

    • De meterkast 19 januari 2014 10:18, door Hanjo

     Chris,

     Bedankt voor je reactie! Het is altijd leuk om te horen dat onze informatie goed gebruikt kan worden!
     Het is waarschijnlijk een goed idee om nog wat extra aandacht aan het tableau sécondaire te besteden; het kan inderdaad veel geld (vele meters bekabeling) en dikke kabelbomen in de meterkast schelen. Ook wij maken er gebruik van, onder andere in de keuken.

     Succes verder!

 

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention