allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landRegio Auvergne-Rhône-AlpesAuvergneDepartement Allier (03), BourbonnaisAllier ToeristischRoutesKastelenroute Auvergne
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Kastelenroute Auvergne

donderdag 4 oktober 2012 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Deze Route des Châteaux d’Auvergne brengt je bij 46 interessante Auvergne-kastelen, waarvan 6 in het departement Allier. Over deze route en de 6 kastelen vind je in dit artikel meer informatie.

Het vorige artikel in deze rubriek: Het dal van de Besbre
Beoordeling:
Bezoeken: 1.978
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De route is uitgeschreven door de Franse Fédération Nationale des Routes Historiques. Je vindt er alle informatie over via onderstaande link. Een overzicht van de volledige route zie je door op de afbeelding hieronder te klikken.

Het volledige overzicht
Het volledige overzicht
(Klik om te bekijken)

De route gaat langs 6 kastelen in het departement Allier.

1 - Avrilly

8 km ten noorden van Moulins in Trévol vind je dit 15e-eeuwse kasteel, een verstrekte burcht. Je ziet dit vooral aan de oostelijke gevel en noordelijke toren met ophaalbrug. In de 17e eeuw eeuw werden mooie paviljoens en een oranjerie aangelegd. De westelijke facade is van de 19e eeuw. Op 7 verschillende niveaus werden vijvers gegraven en er werd een 100 ha groot park met zeldzame botanische soorten aangelegd.
Het kasteel zelf bestaat uit 75 ruimtes en is door zijn unieke entourage regelmatig het toneel van tentoonstellingen, recepties, bruiloften en filmopnames. In het kasteel van Avrilly is ook een Gîte de France.

2 - Billy

Dit in de twaalfde eeuw gebouwde militaire fort staat in het middeleeuwse dorp Billy. Een gids leidt je er door de geschiedenis en vertelt ook verhalen over hoe het vroeger geweest moet zijn. Een maquette toont het kasteel zoals het er in de veertiende eeuw uit moet hebben gezien. Vanaf de loopbrug heb je een prachtig panorama over de Val d’Allier.

3 - Chareil-Cintrat

Het aan de voet van een heuvel gelegen land van Chareil was oorspronkelijk een van de bolwerken van het huis van Bourbon. Door successierecht werd het kasteel van Chareil in het begin van de 16e eeuw eigendom van Claude Morin. Hij voorzag het kasteel van door de oudheid geïnspireerde geschilderde decoraties. In 1954 kocht de staat het kasteel en begon een restauratie.

4 - Fontariol

Een bezoek aan het interieur van dit kleine kasteel met een ongewone bescheidenheid van architectuur en interieur biedt een heropleving van de gewoonten van het verleden. Het relaas van de gids is doorspekt met anekdotes en levendige details, terwijl je zeldzame alledaagse voorwerpen van weleer worden getoond.

5 - La Palice

Dit kasteel in Lapalisse wordt sinds 1430 bewoond door dezelfde familie. Het kasteel is volledig ingericht en heeft zeer veel historische herinneringen. Opmerkelijk zijn de Preux wandtapijten uit de vijftiende eeuw, een vergulde salon en een kapel in flamboyante gotische stijl. De kapel bevat de graven van Chabannes met beeltenissen uit de vijftiende eeuw.

6 - Le Riau

Het kasteel van Riau is een historisch monument, daterend uit de vijftiende, zestiende en achttiende eeuw. Er wordt al over gesproken in documenten uit 1308 waardoor het een belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis van Bourbonnais.

Het heeft indrukwekende salons ingericht met achttiende eeuwse meubels, een mooie collectie schilderijen van Emmanuel La Villéon, een post-impressionistische schilder en er is een permanente tentoonstelling van miniatuur meubelen.

Het kasteel met zijn zeldzame, typische Bourbonnais architectuur uit de vijftiende en zestiende eeuw, is gebouwd op een motte omringd door een gracht. Je bereikt de binnenplaats van het kasteel via een imposante toegangstoren geflankeerd door twee torentjes. Buiten de muren staat een van de mooiste en meest merkwaardige tiendschuur die op dit moment te zien in Frankrijk. Het kasteel wordt nog steeds bewoond door nakomelingen van prefect Jean René Le Roy de Chevigny, die het kasteel in 1826 kocht.

 

Op internet: De kastelenroute van Auvergne


 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention