allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingTradities en symbolenFranse symbolen, een overzicht
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Franse symbolen, een overzicht

dinsdag 23 oktober 2012 , door Hanjo

Bewerkt op dinsdag 11 november 2014

Een overzicht van enkele typische symbolen van Frankrijk.

Het vorige artikel in deze rubriek: Frankrijk telt steeds meer crematies
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 5.428
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

République Française

Dat wat wij "Frankrijk" noemen is het Europese deel van de republiek die officieel République Française heet, afgekort "RF".

Je vindt het monogram RF dan ook vaak gebruikt als een soort logo, of zoals hiernaast in een blazoen, maar een officieel RF-logo bestaat niet!

Le Tricolore

De Franse vlag heet officieel drapeau de la France, maar wordt ook wel genoemd: drapeau tricolore bleu, blanc, rouge, drapeau trocolore of pavillon tricolore. Volgens artikel 2 van de Franse grondwet bestaat hij uit drie gelijke vlakken en heeft hij een verhouding 2:3. De vlag bestaat sinds 1794.

l’Héxagone

Frankrijk heeft een zeshoekige vorm. Daarom wordt het door de Fransen vaak l’Héxagone genoemd, vooral om het te onderscheiden van de Franse overzeese gebiedsdelen, Départements d’Outre Mer (DOM) en Territoires d’Outre Mer (TOM). Andere benamingen voor het Europese deel van Frankrijk zijn La France Métropolitaine of La Métropole.

De overzeese departementen zijn Martinique, Guadeloupe, Frans-Guyana (in het Caraïbische gebied) en het eiland Réunion (ten oosten van Afrika). De overige overzeese gebiedsdelen liggen verspreid over de wereld, van de Canadese oostkust tot de Stille Oceaan.

Overigens behoort Corsica gewoon tot l’Héxagone, ondanks dat het op de afbeelding buiten de zeshoekige vorm valt.

La Marseillaise

Dit "Strijdlied voor het Rijnleger" werd in 1792 door Rouget de Lisle gecomponeerd. In 1795 werd het verheven tot nationaal volkslied en omgedoopt in de "Marseillaise". De naam verwijst naar de geboorteplaats van de componist.

Marianne

De weergave van de Franse Republiek door middel van de allegorische gedaante van een vrouw, die meestal een Frygische muts draagt, wordt niet in de grondwet genoemd, maar het officiële karakter van dit symbool kan niet worden ontkend. Marianne staat immers afgebeeld op het zegel van de staat, evenals op munten en postzegels.

De haan

De haan is het christelijke symbool voor waakzaamheid. Het is een onderdeel van de Franse nationale cultuur geworden, vanwege de gelijkenis tussen de Latijnse woorden voor haan en Galliër (Gallus en gallicus). Verder symboliseert de haan strijdlustigheid en onverschrokkenheid.

Toch is ook de haan, ondanks diverse pogingen, geen officieel nationaal symbool geworden.

Lotharingse kruis

Het kruis van Lotharingen (Croix de Lorraine), ook Lorraine-kruis genoemd, is een bekend heraldisch symbool, dat onder meer gebruikt werd door de Vrije Fransen tijdens de Tweede Wereldoorlog en later door het gaullisme in Frankrijk. Vroeger werd het ook kruis van Anjou (Croix d’Anjou) genoemd, omdat het in het wapenschild van het Huis Anjou voorkwam.

President De Gaulle was de eerste die op zijn medaille het beeld van de Republiek in de vorm van een vrouw verving door het Lotharingse kruis, omgeven door de V.

De lelie

De fleur-de-lys wordt gebruikt in de heraldiek, waar ze vooral geassocieerd wordt met Frankrijk. De lelie is een symbool van de maagd Maria, van zuiverheid en maagdelijkheid. De lelie wordt in tal van familiewapens en wapens van steden, provincies en genootschappen gebruikt. De lelie is het heraldische symbool van Florence.

Le Bleuet de France

Le Bleuet de France, de korenbloem van Frankrijk, is het symbool van de herinnering aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • Franse symbolen, een overzicht 11 augustus 2013 17:35, door trudy

  Een Lieu-dit champ chiraud daar ben ik heel nieuwsgierig naar naar welk symbool of familiestam of grondrecht vermeld wordt.

  Het is wel heel belangrijk om deze naam champ chiraud hetgeen wel degelijk vermeld en geregistreerd wordt, we kunnen het niet alleen als een postadres zien, maar waar wel degelijk franse staats rechten aan verbonden zijn het grondrecht de taxes foncieres met name.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention