Met zijn ontslag beëindigt een werknemer een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur (CDI). Hij zal echter wel aan enkele voorwaarden moeten voldoen.
Iedere werknemer kan met zijn ontslag een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur (CDI) beïndigen, zonder zijn beslissing te moeten verantwoorden. Het is een recht dat op elk gewenst moment kan worden uitgeoefend. Maar het ontslag mag niet buitensporig zijn, dat wil zeggen: met de bedoeling de werkgever te schaden.
Algemene voorwaarden
Om een ontslag rechtsgeldig te doen zijn, moet de werknemer duidelijk en ondubbelzinnig ("claire et non équivoque") zijn wens kenbaar maken om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Daarom kan ongerechtvaardigde afwezigheid van de werknemer of het opgeven van de positie niet worden beschouwd als een ontslag.
In geval van onduidelijkheid over de ontslagaanvraag van de werknemer (bijvoorbeeld als de werknemer niet meer werkt of als de werkgever druk uitoefend om ontslag te nemen), kan het ontslag nemen door de arbeidsrechter (conseil de prud’hommes) worden geherclassificeerd als ontslag zonder werkelijke reden.
De werknemer moet zijn werkgever op de hoogte stellen van zijn wens om ontslag te nemen. Er zijn geen wettelijke regels die bepalen op welke manier dan moet worden gedaan. De werknemer kan zijn werkgever schriftelijk of mondeling de hoogte stellen.
Maar uitsluitend met een schriftelijk ontslag, per aangetekende brief of tegen afgifte van een ontvangstbewijs, kan toekomstige geschillen voorkomen.
Let op: een collectieve arbeidsovereenkomst bevat in het algemeen een clausule over uittreding, waaraan de werknemer zich moet houden. Ook kunnen sommige bepalingen in de overeenkomst te maken hebben met bepaalde te vervullen formaliteiten.
Een werknemer kan niet stoppen met zijn baan als hij zijn ontslag heeft ingediend. Hij vervult normaal zijn arbeidsovereenkomst tot een einde van de opzegtermijn (tenzij er ontheffing van kennisgeving bestaat).
Waarschuwing: een werknemer die weigert om zijn werkzaamheden uit te voeren moet de werkgever een vergoeding betalen die gelijk is aan het bruto salaris dat de werknemer zou hebben ontvangen indien hij had gewerkt.
De duur van de opzegtermijn wordt vastgesteld:
De arbeidsovereenkomst kan ook een opzegtermijn bevatten, op voorwaarde dat die korter is dan de termijn zoals die hierboven wordt bepaald.
De opzegtermijn van een part-time medewerker is hetzelfde als een full-time medewerker. Dus een opzegtermijn van een maand die in een collectieve arbeidsovereenkomst van toepassing is, geldt voor iedere werknemer, ongeacht zijn werkschema. De termijn begint op het moment dat de werknemer zijn ontslag indient.
In sommige situaties is geen opzegtermijn van toepassing. Dit is het geval in een van de volgende situaties:
Naast deze redenen kan de werknemer ook vragen om direct te mogen vertrekken, maar de werkgever is niet verplicht dit te accepteren. Wordt het toegelaten, dan wordt de arbeidsovereenkomst beëindigd op een door beide partijen overeengekomen datum. De werknemer kan dan geen aanspraak maken op de vergoeding voor de niet voltooide opzegtermijn.
De werkgever kan de werknemer ook vrijstellen van de opzegtermijn. De zerkgever kan dit schriftelijk of mondeling melden, maar alleen een schriftelijke mededeling is rechtsgeldig in geval van een conflict. De vrijstelling door de werkgever vervroegt niet datum waarop het contract afloopt en de werkgever ontvangt het salaris en de voordelen die hij zou hebben ontvangen indien hij zijn werk tot het einde van de opzegtermijn zou hebben uitgevoerd en heeft recht op een opzeggingsvergoeding.
De collectieve arbeidsovereenkomst kan voorzien in vrije tijd tijdens de opzegtermijn om een nieuwe baan te zoeken. Er kan ook sprake zijn van plaatselijke of professionele gewoontes, maar die zijn niet verplicht.
[1] congé pour création d’entreprise
In principe heb je, als je zelf ontslag neemt, geen recht op een werkloosheidsuitkering. Maar er zijn uitzonderingen...
Bij ontslag geldt in de meeste gevallen een opzegtermijn. Maar er bestaat de mogelijkheid van vrijstelling.
Dit is een voorbeeld van een eenvoudige ontslagbrief.
Huidige bezoekers: 36
Artikelen over de Franse regels rond ontslag nemen en ontslagen worden.
Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.
Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.
Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.
Verschillende soorten dienstverlening.
AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.
Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...
Genieten, maar je ook aan de regels houden...