allesfrans.com
 
BeginpaginaDienstenNutsbedrijvenWater aan- en afvoerWater
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Water

dinsdag 1 december 2009 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

In 1995 werd in Frankrijk 40 miljard kubieke meter uit de natuur onttrokken. Van dit totaal is het netto verbruik (de hoeveelheid water die niet terug onmiddellijk wordt teruggegeven of verdampt) 5,6 miljard kubieke meter. De rest (34,4 miljard kubieke meter) werd teruggevoerd of verdampte.

Het vorige artikel in deze rubriek: Wat is de kwaliteit van het drinkwater?
Beoordeling:
Bezoeken: 635
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Van de 5,6 miljard kubieke meter waterverbruik werd:
- 43% verbruikt door de landbouw door irrigatie. De agrarische consumptie maakt een snelle groei door en het geïrrigeerde gebied heeft zich tussen 1970 en 1997 bijna verviervoudigd. Gemiddeld wordt per hectare 500 tot 4.000 kubieke meter water per jaar geïrrigeerd.
- 42% is gerelateerd aan het verbruik van drinkwater door de lokale gemeenschappen. Het Franse verbruik van drinkwater wordt geschat op 150 liter per dag per hoofd van de bevolking.
- 7% werd verbruikt door industriële activiteiten. De meest dorstige industrieën zijn de metallurgie (300 tot 600 liter water voor de productie van een kilogram staal), chemicaliën, voedingsmiddelen (300 tot 400 liter water voor productie van 1 kilogram suiker), olieraffinaderijen en de papierindustrie (40 tot 500 liter water om 1 kilogram papier te maken, maar slechts 1 tot 10 liter om 1 kilogram gerecycleerd papier te maken).
- 8% werd verbruikt voor de opwekking van elektriciteit. In werkelijkheid wordt de overgrote meerderheid van het genomen water door de centrales terug naar de natuurlijke omgeving gevoerd, maar de hogere temperatuur is een verstorend element.

Frankrijk ontnam in 1995 ongeveer 24% van de totaal beschikbare hoeveelheid water: ongeveer 170 miljard kubieke meter. Dit percentage is vergelijkbaar met andere grote Europese landen: Duitsland (25%), Spanje (29%) en Italië (32%).

63% van het drinkwater komt uit grondwater en 37% is afkomstig van oppervlaktewater (rivieren en meren). Frankrijk heeft ongeveer 32.400 waterwingebieden, waarvan 96% uit ondergrondse bronnen (waterputten en boorgaten), en slechts 4% uit oppervlaktewater (meren of rivieren) put. Maar die 4% verzorgen dus wel 37% van de Franse drinkwatervoorziening.

De drinkwaterkwaliteit

In de Franse supermarkt tref je grote voorraden water in flessen aan. Er zijn diverse merken bronwater die sterk in prijs variëren en vele Fransen houden zich aan hun lievelingsmerk. De overheid is al geruime tijd bezig om de bevolking aan de tapkraan in de keuken te krijgen, maar leidingwater gaat er bij vele Fransen niet in!
Dat ligt zeker niet aan de kwaliteit van het water. In de restaurants komt het karafje water dat tijdens de maaltijd leeggedronken wordt meestal gewoon uit de kraan.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Water besparen

  Waarvoor gebruikt een gemiddeld Frans huishouden het drinkwater.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention