allesfrans.com
 
BeginpaginaTuinreceptenEen tuinserre kiezen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Een tuinserre kiezen

donderdag 17 augustus 2017 , door Hanjo

Met een serre kun je het moestuin-seizoen verlengen en groenten en fruit kweken die het buiten moeilijk hebben. Ook in de gure wintermaanden komen serres van pas als opslagplaats voor tuinmateriaal en wintergevoelige planten. Wanneer je een serre gaat kopen moet je een aantal keuzes maken: welk formaat, welke soort glas en waar plaats ik hem. In dit artikel geven we je wat meer informatie.

Het vorige artikel in deze rubriek: Een tuinontwerp maken
Beoordeling:
Bezoeken: 329
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Glas, kunststof of folie?

Voor de afdichting van de serre kun je kiezen uit glas (tuindersglas of veiligheidsglas), platen van polycarbonaat of plastic folie. De keuze is afhankelijk van je eisen en je budget.

Glas

Traditioneel tuindersglas (3 tot 4 mm dik) wordt het meest toegepast in kassen omdat het goedkoper is dan veiligheidsglas. Het is echter minder sterk dan veiligheidsglas en wanneer het breekt valt het uiteen in scherpe stukken.

Veiligheidsglas is veel sterker dan tuindersglas en mocht het in een uiterst geval toch breken dan valt het uiteen in kleine ongevaarlijke stukjes. Het glas kan helder zijn of gehamerd (motief). Vaak wordt het dak van de kas van gehamerd glas gemaakt omdat dit de lichtverdeling en de lichtbreking ten goede komt. Gehamerd glas heeft een positief effect op de groei van de planten, maar het is duurder dan helder glas.

Polycarbonaat

Wil je glasbreuk helemaal voorkomen en aandacht wil besteden aan isolatie dan kun je ook kiezen voor kunststof ramen. Ze bestaan uit heldere dubbele platen van polycarbonaat en hebben een 40% betere isolatie dan enkel glas waardoor de temperatuur in de kas meer constant blijft.

Een bijkomend voordeel van kunststof is dat de zonnestralen effectief worden gefilterd. Polycarbonaat is erg sterk. Het zal niet breken en is zelfs bestand tegen hagelstenen. Wil je de kas in de winter gaan verwarmen dan is polycarbonaat vanwege de goede isolatie-eigenschappen zeker aan te raden.

Als nadeel kan worden aangehaald dat polycarbonaat niet doorzichtig is en een goedkopere uitstraling heeft dan glas.

Plastic folie

Ben je op zoek naar een goedkope serre, dan zal je al snel uitkomen bij een tunnelserre. Deze maakt gebruik van een folie van polyethyleen die over een aluminium frame gespannen wordt. Kunststof folie heeft een minimale dikte van 0,2mm en gaat 3 tot 5 jaar mee. Na verloop van tijd zal een plastic serre onder invloed van UV-stralen broos worden.

De voornaamste redenen om voor een tunnelserre te kiezen zijn de lage kostprijs en de mogelijkheid om de serre eenvoudig te verplaatsen of verwijderen, zoals in de winter, wanneer het gewicht van sneeuw de serre zou vernielen. Vaak wordt gestart met een plastic serre om vervolgens over te stappen op een duurzaam exemplaar in glas of polycarbonaat.

Welk frame?

Je ziet steeds minder houten serres. Hun natuurlijke uitstraling is een groot pluspunt, maar daar staan een hogere prijs en meer onderhoud tegenover. De betere houten serres worden meestal van Canadees cederhout gemaakt, een houtsoort die goed bestand is tegen vocht en niet of nauwelijks werkt onder invloed van temperatuurverschillen.

Aluminium serres zijn lichter in gewicht en duurzaam. Ze kunnen niet roesten waardoor ze weinig onderhoud vragen. Het voordeel van een aluminium serre ten opzichte van een houten serre is ook een groter glasoppervlak en dus extra veel licht. Door die lichte constructie moet een aluminium serre wel goed aan de fundering wordt verankerd.

De grootte

Het formaat van een serre is bepalend voor de hoeveelheid planten die je erin kunt kweken. En een kas is sneller gevuld dan je denkt. Je begint misschien met een paar tomatenplanten en wat komkommers, maar al snel volgen andere planten en staat heel je kas vol. Houd er dus rekening mee dat je hobby kan uitbreiden en kies een zo groot mogelijke serre.

In een grote serre zal de temperatuur constanter zijn dan in een kleine serre. Dit is duidelijk merkbaar bij de kweekresultaten. Hoe constanter de temperatuur, des te beter zullen je planten het doen. Bijkomend voordeel is dat je in een grote kas ook makkelijker kunt werken. Je hebt immers meer ruimte om in te manoeuvreren en kan gemakkelijker aan wisselteelt doen.

Overige eisen

Een serre moet minimaal over één te openen dakraam per dakvlak beschikken. Verluchting is belangrijk omdat een kas zonder dakramen in de zomer snel oververhit raakt. Ook voorkom je dat de luchtvochtigheid te hoog wordt.

Dakvensters worden bij voorkeur aan de oostzijde geplaatst, weg van de gure noordenwind en de regen.

Je kunt de ramen met de hand openen maar er zijn ook (automatische) hydraulische dakraamopeners. Ze zijn niet duur (gemiddeld 75 euro) en gemakkelijk te installeren. Ze openen de ramen in de kas automatisch wanneer de temperatuur boven een bepaalde temperatuur komt en sluiten deze wanneer de temperatuur daalt.
Aan de voorzijde van de kas is het prettig om een brede toegangsdeur te hebben. Je kunt dan makkelijk met een kruiwagen in- en uitrijden. Een opzetstuk wat een kas verhoogt, maakt het manoeuvreren met een kruiwagen weer moeilijker!
Verwarmen in de winter

Een gemiddelde hobbyserre is er in eerste instantie voor bedoeld om plantensoorten te kweken die het in de open lucht niet zo goed doen zoals pepers, tomaten, aubergine, paprika en meloen. Wanneer je de kas wil gaan gebruiken om er planten in te laten overwinteren, dan zul je de de serre in die periode moeten gaan bijverwarmen. Er zijn daarvoor verschillende systemen, zowel elektrisch als op gas.

Het verwarmen van een kas is niet goedkoop. Daarom is een goede isolatie, bijvoorbeeld met noppenfolie aan te raden. Een serre met dubbelwandig polycarbonaat is van zichzelf al beter geïsoleerd. Installeer indien mogelijk ook een thermostaat (laag bij de grond), waardoor niet alleen de temperatuur in de serre constant blijft, maar ook je energierekening niet al te veel oploopt.

De locatie

Een zuidelijke oriëntatie[1] is meestal de beste keuze omdat de serre dan zowel in de ochtend als in de avond veel zon krijgt. Ook is het risico van oververhitting minder groot, iets waar je bij een westelijke oriëntering wel rekening mee moet houden.

Maar wil je warmteminnende planten (zoals cactussen of vetplanten) gaan kweken dan kun je het beste voor een westelijke oriëntatie kiezen. De planten krijgen dan de meeste warmte tijdens het middaguur en ook in de winter zal het in de kas in de middag wat warmer zijn.

Plaats de serre niet te ver van de woning. Het is een plek waar je vaak wil komen en mocht je later nog een water of elektriciteit willen aanleggen dan kan de serre maar beter zo dicht mogelijk bij de woning staan.

Een "aanleunserre"

Je kunt ook kiezen voor een serre die tegen een muur wordt geplaatst, bijvoorbeeld een zijwand van je woning. Je hebt in dat geval slechts een "halve" serre nodig.

Fundering

De fundering is een belangrijk onderdeel van de serre. De fundering beschermt de serre tegen alle mogelijke druk vanuit de grond (grondwater dat opduwt door vorst, verzakkingen tijdens droge periodes).

Je kunt een gemetseld muurtje, een gegoten betonfundering of een betonplatenfundering gebruiken. Deze oplossingen zijn goed voor zover de fundering haaks wordt geplaatst, met een lichte helling over de lengte, en voldoende diep (tot onder de vorstgrens). In een ander artikel beschrijven we hoe je zelf een eenvoudige fundering kunt maken.

 • Een fundering voor een tuinserre
  Een artikel in onze rubriek > Bouwen en verbouwen > Rond het huis

  Je kunt zelf heel eenvoudig zelf een fundering maken voor bijvoorbeeld een schuurtje of tuinserre.

De fundering moet waterpas staan in de breedterichting (de voor- en achtergevel). Het oppervlak van de fundering moet over de volle lengte schuin aflopen (ongeveer 0,5 cm tot 1 cm per strekkende meter), zodat regenwater kan wegvloeien.

Een metalen fundering

Het meest toegepast is de stalen fundering. De funderingsrand bestaat uit een C-profiel en heeft een hoogte van ongeveer 12 cm. De stalen fundering wordt met behulp van clips, bouten en moeren vastgezet aan het frame van de serre. In geval van een houten frame worden er schroeven meegeleverd.
Stalen hoekijzers kunnen worden gebruikt bij plaatsing in de volle grond, eventueel extra vastgezet in (snel)beton.

Een alternatieve goedkopere en eenvoudige oplossing is de aluminiumfundering. Deze vervangt alle beton-, muur- of platenfunderingen en is eenvoudig te plaatsen. Er is geen voorbereidend werk nodig, want ook hier wordt de fundering met grondankers rechtstreeks op de aarde geplaatst, waardoor het geheel altijd nog verplaatst kan worden. De grond in de serre blijft in verbinding staan met de grond erbuiten waardoor zouten en zuren gemakkelijker weggeleid kunnen worden.

Bodembedekking

Gebruik je geen betonplaat, dan kun je ervoor kiezen de bodem te bedekken met worteldoek, waarop snippers boomschors of grind. Wees wel voorzichtig met het morsen van aarde, want dit vormt een prima voedingsbodem voor ongewenste begroeiing.

Voetnoten:

[1ingang op het zuiden

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention