allesfrans.com
 
BeginpaginaConsumentConsument in FrankrijkSEL, een uitwisseling van goederen of diensten
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

SEL, een uitwisseling van goederen of diensten

maandag 12 november 2012 , door Hanjo

Bewerkt op maandag 3 december 2012

SEL, of système d’échange local is een systeem voor de uitwisseling van goederen of diensten in een gesloten groep (meestal vrijwillig).

Het vorige artikel in deze rubriek: Productvermeldingen
Beoordeling:
Bezoeken: 439
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De uitwisseling kan om iedere soort van expertise of know-how gaan tussen andere groepsleden in hetzelfde gebied. Voor de verrekening van de goederen of diensten creëert een SEL zijn eigen munteenheid, de zogenaamde vervangende unit, die meestal is gebaseerd op tijd (bijvoorbeeld 1 uur = 60 eenheden).

De vereniging is plaatselijk waardoor de leden elkaar gemakkelijk kunnen treffen, elkaar leren kennen en vertrouwen te ontwikkelen. Vertrouwen en vriendelijkheid zijn de kernwaarden van een SEL.

Er zijn er meer dan 450 in Frankrijk. Ze kunnen over het algemeen worden ingedeeld in de sociale economie.

De SEL heeft meestal een vereningingsstructuur, maar hoeft niet als vereniging te zijn geregistreerd. De structuur maakt het de leden mogelijk multilaterale handelsbesprekingen te voeren over diensten, goederen of kennis die in een fictieve, autonome valuta worden gewaardeerd. Die is vaak op basis van de bestede tijd en heeft diverse namen (granen, pinda’s, truffels, jam, kokos, spijkers, ...). Door die eenheid kunnen alle leden van het systeem vande uitwisseling diensten gebruik maken. Een persoon kan dus worden gecrediteerd met 100 korrels voor een avond babysitten en die ergens andes te gebruiken voor gitaarlessen. De waarde van een dienst wordt meestal bepaald door de tijdsduur en er is geen verschil tussen een uur wiskundeles of een uur tuinieren.

SEL is niet hetzelfde als ruilhandel, wat in Frankrijk "troc" wordt genoemd.

Legaal aspect

In Frankrijk zijn transacties van een niet repetetief en tijdelijk karakter (de zogenaamde hand- en spandiensten, ofwel "coup de main") die niet beroepsmatig worden verricht, vrijgesteld van TVA (btw) en inkomstenbelasting. Maar als je een repetitieve activiteit levert of beroepsmatig (bijvoorbeeld in het kader van je bedrijf), moet daarvan aangifte worden gedaan. In 2012 is geen informatie over een vordering van Franse fiscus op een ​​SEL bekend.

In 1998 leidde een proces tegen drie leden van een SEL in de Pyreneeën tot vrijspraak. In september 1996 hadden twee leden van een SEL een derde lid geholpen om zijn dak te repareren. Na aangifte door een buurman en een politie-onderzoek werden de drie leden beschuldigd van illegale arbeid en het gebruik van illegale werknemers en veroordeeld door het Hof van Foix. Ze werden vervolgens in hoger beroep in 1978 vrijgesproken in Toulouse omdat de omstandigheden die kenmerkend zijn voor illegaal werk niet waren vervuld.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention