allesfrans.com
 
BeginpaginaConsumentConsument in FrankrijkTechnische hulp aan huis
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Technische hulp aan huis

Dépannage à domicile

donderdag 29 november 2012 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Plotseling lekt de waterleiding en de buitendeur valt dicht met de sleutel aan de binnenzijde. Je moet een hulpdienst inschakelen!

In 2011 werden in Frankrijk 1.380 klachten gedeponeerd die betrekking hadden op reparatiediensten aan huis. In 2012 is 1,5% van alle klachten gerelateerd aan deze branche, met een stijging van 62% sinds 2008.

Het vorige artikel in deze rubriek: Slotenmakers, loodgieters en schilders moeten tarieven tonen
Beoordeling:
2 stemmen
Bezoeken: 218
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS
Evolutie van het aantal klachten
2008 2009 2010 2011 2012[1]
997 1179 1134 1380 1617

De meest voorkomende overtredingen zijn:

het niet vooraf doen van een prijsopgave, meestal onder gebruikmaking van de urgentie van de situatie;
het uitvoeren van werkzaamheden door niet-gekwalificeerd personeel:
misleidende advertenties.

Devis

Wanneer de kosten van de herstelwerkzaamheden de € 150 (inclusief TVA) overschrijden, is een voorafgaande gedetailleerde offerte (devis) verplicht. Maar niets houd je tegen om voor een lager bedrag ook vooraf om een offerte te vragen. Hoe die offerte eruit moet zien, vind je in een apart artikel.

Slechts in zeer urgente situaties hoeft niet vooraf een offerte te worden aangeboden. Denk daarbij aan direct gevaar voor het gebouw of de inwoners.

Ordre de réparation

Bedragen de kosten van de herstelwerkzaamheden meer dan € 150 (inclusief TVA) dan moet het bedrijf een reparatie-opdracht (ordre de réparation) hebben, ook in noodsituaties. Op deze opdracht staat wat, voor wie, waar, waarom en wanneer de reparatie wordt uitgevoerd.

Bedrijven proberen onder deze verplichtingen uit te komen en maken van de (nood-)situatie gebruik om (te) hoge prijzen te vragen of voor kosten op te laten draaien die bijvoorbeeld voor rekening zijn van een verhuurder of woningcoöperatie.

De rekening

Het bedrijf mag je geen rekening sturen die hoger is dan de offerte en voor werkzaamheden vanaf € 25 (inclusief TVA) is het bedrijf verplicht je een faktuur te verstrekken.

Bewaar bij herstelwerkwaamheden alle documenten, maar ook de vervangen apparaten of onderdelen. Het herstelbedrijf heeft niet het recht ze mee te nemen!

Aanvullende werkzaamheden

Wanneer het bedrijf je voorstelt om na de interventie aanvullende werkzaamheden uit te voeren, gelden de colportage-regels. Dit houdt onder andere in dat ze niet mogen worden uitgevoerd tijdens de herstelwerkzaamheden, want de colportagewet geeft je 7 dagen de tijd om op je besluit terug te komen. Dit betekent dus dat het bedrijf tenminste 7 dagen moet wachten voor het met de werkzaamheden begint. In die periode mag ook nog niet om een aanbetaling (acompte) worden gevraagd.

Voorbeeld: je roept de hulp in van een slotenmaker omdat een sleutel in het slot is afgebroken. De slotenmaker mag ervoor zorgen dat de deur kan worden geopend en provisorisch kan worden afgesloten. Maar hij mag niet onmiddellijk een nieuw slot plaatsen om jou de mogelijkheid te geven om op een meer concurrerend aanbod in te gaan.

Geschil

Om de juistheid van de rekening te betwisten of je beklag te doen over de geleverde kwaliteit of de noodzaak van de reparatie, moet je in eerste instantie het bedrijf aanspreken. Probeer tot een minnelijke schikking (réglement aimable) te komen. Dat kan in eerste instantie mondeling. Lukt dat niet, dan ga je over tot een schriftelijke klacht.
Gaat het om het ontbreken van een offerte of faktuur, dan moet je in de brief vermelden dat hij daartoe verplicht is: "Ces obligations sont prévues par l’arrêté du 2 mars 1990."
Meld hem ook dat je voornemens bent de klacht voor te leggen aan je Direction départementale de la protection des populations wanneer je niet met het bedrijf tot een overeenstemming kunt komen.

Je vindt het adres van je Direction départementale de la protection des populations op deze site.

Meer informatie (in het Frans)

Op de eerder genoemde website vind je meer informatie over dit onderwerp.

Op internet: Overheidssite


Voetnoten:

[1tot november

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Televerkoop in Frankrijk

  Dit artikel geeft informatie over verkoop op afstand: via een catalogus, telefoon, internetwinkel, sms, ...

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention