allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingBeroemde FransenAsterix
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Asterix

woensdag 5 december 2012 , door Hanjo

Asterix speelt de hoofdrol van Galliër in een Franse stripreeks met dezelfde naam. De stripserie is gemaakt door de Franse tekenaar Albert Uderzo en scenarioschrijver René Goscinny. De strips spelen zich af in het jaar 50 v.Chr. rond een dorpje in de streek Armorica (Bretagne) in Gallië. Dit dorpje is er als enige in geslaagd om de invasie door de Romeinen onder aanvoering van Julius Caesar te weerstaan met behulp van een toverdrank die de Galliërs oersterk en daardoor onoverwinnelijk maakt. De inwoners van het dorp vormen een ware nachtmerrie voor de Romeinen uit de omliggende legerplaatsen, en zijn een doorn in het oog van Julius Caesar.

Beoordeling:
Bezoeken: 442
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De kleine, maar slimme Asterix staat centraal in de reeks. Samen met zijn vriend en dorpsgenoot Obelix gaat hij vaak op pad door het Romeinse rijk voor uiteenlopende doeleinden.

Het eerste verhaal, Astérix le Gaulois (Asterix de Galliër), verscheen oorspronkelijk in afleveringen in het Franse stripblad Pilote[1] Het gelijknamige album kwam uit in 1961. Daarna volgden er nog vele.

De albums werden vertaald uit het Frans. Bij een tweede vertaling in het Nederlands in 2002 werden ook de namen van enkele personages aangepast, waarbij Franstalige woordspelingen vervangen werden door Nederlandstalige. Zo heet de bard Assurancetourix nu "Kakofonix".

Personages

Asterix komt van het Franse woord astérisque, wat ster betekent. Obelix, de ijzersterke menhirhouwer, komt van het Franse woord obèle, het kruisvormige leesteken †. Ze heten dus eigenlijk "ster" en "kruis". Obelix verwijst tevens naar obelisk.

Idéfix, het hondje van Obelix, heeft een naam die is afgeleid van het Franse idée fixe.

Panoramix, de druïde is een wijs man, die een breed zicht op alles heeft, vandaar de afleiding van het griekse woord "panorama", wat letterlijk (παν (pan) = alles, ὁραμα (horama) = schouwspel), en figuurlijk: alles zien, breed kijken betekent.

Heroïx, de hoofdman van het dorp heet in het Frans en in de oorspronkelijke Nederlandse vertalingen Abraracourcix. Dit is een woordspeling op à bras raccourcis wat in het Frans een staande uitdrukking is en in het Nederlands overeen komt met "uit alle macht" en figuurlijk zoveel wil zeggen als "altijd klaar om erop los te slaan".

De oorspronkelijke naam van Kakofonix, de bard, is een woordspeling op kakofonie. In het Frans, en in de oorspronkelijke Nederlandse vertalingen, heet hij Assurancetourix, een woordspeling op assurance à tous risques (een all-risk-verzekering).

Bellefleur, de vrouw van Heroïx heet in het Frans Bonemine, wat een verbastering is van bonne mine, er goed uitziend.

Voetnoten:

[1De eerste aflevering stond in het eerste nummer van Pilote dat op 29 oktober 1959 verscheen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Mr Hulot

  Monsieur Hulot is een excentrieke lange slungelige man in een te korte broek die goedbedoeld alles in de war stuurt.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention