allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landRegio Bourgogne Franche ComtéDepartement Saône-et-Loire (71)De thermen van Bourbon-Lancy
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

De thermen van Bourbon-Lancy

dinsdag 15 januari 2013 , door Hanjo

Bewerkt op dinsdag 16 april 2019

De kracht van de warmwaterbronnen van Bourbon-Lancy was al bekend voor onze jaartelling. De streek die deel uitmaakte van de confederatie Aeduan werd bewoond door Kelten, die door de Romeinen Galli werden genoemd. Toen het gebied door de Romeinen werd gekoloniseerd, werd het comfort en de functionaliteit van de geneeskrachtige baden sterk uitgebreid. Ze gaven hernieuwde krachten en verlichting bij reumatische pijnen. Een behandeling duurde 3 weken en was gereserveerd voor belangrijke mensen.

Beoordeling:
Bezoeken: 493
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In de twaalfde eeuw werden de bronnen herontdekten werden de therapeutische thermale behandelingen hervat.

 

In de zestiende eeuw kwamen veel rijke en beroemde mensen voor een spa-behandeling. Wetenschappers kwamen onderzoeken waar het water zijn geneeskrachtige werking aan te danken had, want inmiddels werd niet alleen gewrichtspijn met succes behandeld, maar ook onder andere ischias.

 

Velen reisden per boot en arriveerden in de haven van Le Fourneau, waar heel de lokale bevolking in hun mooiste kleding uitliep om de belangrijke gasten met wijn en andere lokale lekkernijen te verwelkomen.

Natuurlijke bronnen leveren water met een temperatuur tussen 56 en 60 °C. Het behoort tot de groep van hyperthermale wateren: radioactief, natriumchloride, een beetje bicarbonaat en licht gemineraliseerd. De samenstelling toont kleine hoeveelheden calcium, kalium, magnesium en sporen van lithium, arseen, ijzer en mangaan.

Voor de behandeling worden verschillende methodes toegepast: onder andere moddercompressen, onderwatermassage, bewegingstherapie in het zwembad en diverse jet-baden.

In 1532 was één van de bezoekers Catherine de Medici, de vrouw van Hendrik II. Haar onvruchtbaarheid werd genezen en 10 jaar zonder moederschap werd gevolgd door meerdere geboortes.

37 jaar later krijgt koning Hendrik III de aanbeveling van zijn moeder, Catherine de Medici, om zijn vrouw, koningin Louise van Lotharingen, naar Bourbon-Lancy te sturen. Dit keer met minder succes, want Louise blijft kinderloos. Hendrik III is echter zo onder de indruk van de spa dat hij een aanzienlijke bijdrage levert aan de restauratie van de "Thermen van Caesar".

Daarna mocht Bourbon-Lancy nog vele beroemdheden verwelkomen, waaronder kardinaal Richelieu.

Tegenwoordig wordt nog uitgebreid grebruik gemaakt van de faciliteiten, ook op medisch voorschrift.

Op internet: Op de website van Bourbon-Lancy


 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Huidige bezoekers: 56

Dit artikel staat in rubriek:
 • Departement Saône-et-Loire (71)

  Het departement was 1 van de 83 departementen die werden gecreëerd tijdens de Franse Revolutie, uitgaande van een deel van de provincies Bourgondië en Bresse.

  Op onze website bespreken we de departementen die direct grenzen aan het departement Allier en de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Het betekent dat je weinig of geen informatie zult vinden over de andere departementen Côte-d’Or (21) en Yonne (89).

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention