allesfrans.com
 
BeginpaginaWerk en inkomenEen eigen bedrijfEen eigen restaurant
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Een eigen restaurant

donderdag 17 januari 2013 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Wil je een restaurant beginnen? Je kunt je met weinig formaliteiten in dit avontuur storten. De regelgeving staat je niet in de weg, want ervaring, specifieke kwalificatie of een diploma zijn niet vereist. Maar zorg wel dat je je aan bepaalde regels houdt.

Het vorige artikel in deze rubriek: Een bedrijfspand overnemen - een ABC
Beoordeling:
Bezoeken: 2.127
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Voordat je je restaurant inschrijft in het register van handel en bedrijven, het registre du commerce et des sociétés (RCS), kun je het beste bij de INPI nagaan of de door jou gekozen bedrijfsnaam zonder problemen kan worden gebruikt. Zo voorkomt je vervelende verrassingen doordat een rechter je dwingt om hun naam van jouw restaurant te veranderen.

Wanneer je met deze voorzorgsmaatregel rekening hebt gehouden moet je aan één voorwaarde voldoen om de deuren voor je hongerige gasten te openen: een restaurant vergunning. Dat is geen probleem want een license restaurant wordt gratis verstrekt door de services des douanes territorialement compétents. Kijk op http://www.douane.gouv.fr/.
Vanaf het moment dat je hem hebt, ben je bevoegd om maaltijden en drank te verkopen.

Je kunt je beperken tot een petite license restaurant, waardoor je frisdranken, maar ook wijn, bier en andere niet-gedistilleerde gegiste dranken (zoals cider) mag schenken.
Je kunt ook kiezen voor een "grande license restaurant" om alle soorten dranken te mogen serveren. Als je een "bar"-activiteit aan je restaurant wilt toevoegen, moet je een specifieke vergunning, een "licence spécifique de débit de boissons" nodig: (license 1 voor zwak alcoholische dranken, license 2, 3 of 4 voor de verkoop van alcoholhoudende dranken, met inachtneming van bepaalde quota (het aantal personen). Voor license 4 moet worden betaald.
 

Uiterlijk twee weken voor de opening moet je een verklaring indienen bij het gemeentehuis van de plaats van vestiging. Ook informeer je de veterinaire dienst van het departement. Naast strenge hygiëne maatregelen conformeer je je aan de veiligheidsnormen en bied je accommodatie voor personen met een handicap (toiletten, toegang), zoals vereist wordt door de wet (artikel R. 111-19-1 van de Code de la construction et de l’habitation).

Sinds 2006 moet je een cursus volgen van 20 uur, uitgesmeerd over 3 dagen. Je krijgt dan een exploitatievergunning die 10 jaar geldig is. Sinds 2009 is dit ook op restaurants van toepassing.

Met betrekking tot de juridische status van je bedrijf kun je kiezen tussen een entreprise individuelle en een vennootschap (EURL, SA enz.), ieder met hun eigen fiscale regels en sociale zekerheid.

Sinds 2007 kun je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op een maandelijkse steun voor werknemers die ten minste het wettelijk minimumloon (SMIC) verdienen. Het bedrag is afhankelijk van het aantal betrokken werknemers (maximum 30 voltijdse equivalenten per maand per bedrijf), hun uurloon (114,40 tot 180 euro per maand) en een pro rata op basis van de anciënniteit en de aard van het bedrijf.

Het pand

Je kunt een bestaand restaurant overnemen. Je koopt dan de fonds de commerce, de activiteit, van de vorige exploitant. Was hij eigenaar van het pand, dan koop je ook eventueel de "muren".
Je kunt een pand dat iemand anders heeft gehuurd (en cours de bail) omvormen tot restaurant. Je koop dan het huurrecht (droit au bail) van de vertrekkende exploitant. Hierdoor kan de huurprijs wijzigen!
Je kunt een leegstaand pand huren en inrichten als restaurant. Mocht dit pand zeer gunstig gelegen zijn voor de activiteit dan moet je de verhuurder mogelijk een "pas-de-porte" betalen.

De oppervlakte

Voor een traditioneel Frans restaurant rekent men tussen de 2 en 3 m² per plaats, ofwel:

1 à 1,5 m² in het restaurant zelf;
0,5 à 0,75 m² per plaats voor de keuken;
0,25 m² per plaats voor de garderobe, toletten, enz.;
0,25 à 0,50 m² per plaats als reserve.

Ratio’s

De acht belangrijkste ratio’s (maximum) bij een goed beheer:

Item Ratio
Huur of huisvestingskosten 10% van de omzet
De aankoop van grondstoffen 30% van de omzet
Personeelskosten 30% van de omzet
Verlies, breuk 2% van de omzet
Primaire kosten (personeelskosten en materiële verbruikte goederen) 70% van de omzet
Brutowinst 30% van de omzet
Promotie, reclame (begin) 4% van de omzet
Promotie, reclame (op kruissnelheid) 1 tot 2% van de omzet
Nettowinst na belastingen 10% van de omzet[1]

Voetnoten:

[1ideale ratio te bereiken in drie jaar

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 2 bijdragen
 • Een eigen restaurant 6 november 2013 12:34, door katleen

  Sinds 1 oktober 2012 dien je in het bezit te zijn van een attest waaruit blijkt dat je de HACCP normen kent. Indien je geen attest hebt, moet je een cursus gaan volgen van 14 uren of een bewijs voorleggen van ervaring van minimum 3 jaar in de voedingssector.

 • Een eigen restaurant 25 augustus 2013 21:52, door Jolanda

  is het niet zo dat er toestemming gevraagd moet worden aan de burgemeester? ik neem aan dat je niet iedereen zomaar een restaurant kan openen in zijn dorp?

  Ik wil mijn schuur ombouwen tot restaurant, kleine eetgelegenheid. Zou dat ook kunnen. Het staat niet bij de opties van het pand

  • Een eigen restaurant 25 augustus 2013 22:36, door Hanjo

   In diverse artikelen adviseren we om de burgemeester niet links te laten liggen. Je hebt hem nodig en hij heeft aardig wat invloed! Hij kan je ook helpen door de wirwar van de Franse ambtenarij. Dus zeker vooraf doen!

 

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention