![]() |
Het vorige artikel in deze rubriek: Inkomsten uit verkoop van goederen, goud of sieraden
Wat is de uiterste datumDe datum van inlevering is altijd gelijk (eind mei) en wordt ieder jaar gepublicerd. Je kunt (of moet) ook aangifte doen op Internet, dan is de uiterste datum afhankelijk van de regio (vaak tot eind juni). Komen je inkomsten uit het buitenland, dan zul je een blanko formulier ontvangen, want er bestaan geen contacten met Nederlandse uitkeringsinstanties en pensioenfondsen. Geen aangifteformulier ontvangenDit excuus zal door de belastingdienst niet worden geaccepteerd en uitstel is niet mogelijk! Je zult de eerste keer zelf met het belastingkantoor contact moeten opnemen. Je kunt het beste met alle papieren langs gaan en je hebt grote kans dat de verschillende (verwarrende) formulieren van de aangifte voor je worden ingevuld. Het daarop volgende jaar zul je wel een aangifteformulier en mogelijk in februari al een voorlopige aanslag krijgen (een percentage van de aanslag van het vorige jaar). Inkomsten uit NederlandWanneer je inkomsten uit het buitenland ontvangt, moet je ook formulier 2047-K (déclaration des revenus encaissés hors de France) invullen. Je kunt het formulier op Internet terugvinden, maar ook in ons artikel Inkomsten uit Nederland. Vrijstelling voor uitgezonden werknemersWanneer je inkomsten uit Nederland geniet en in Nederland al bepaalde premies betaalt, heb je in Frankrijk recht op vrijstelling. Maar het basisbedrag van deze vrijstelling mag niet meer zijn dan 20% van het totaal belastbaar inkomen dat in Frankrijk wordt verdiend. Ook mogen betalingen voor sociale voorzieningen worden afgetrokken. Aangifte via InternetZoals eerder gezegd, kun je ook via Internet aangifte doen, sterker nog, vanaf 2016 wordt het geleidelijk verplicht. Het meesturen van bewijsmateriaal is in dat geval niet mogelijk. Je bewaart ze drie jaar lang zorgvuldig thuis! Dit is de link: www.impots.gouv.fr. BelastingschijvenOnder de tabs vind je de zogenaamde "barème d’imposition" voor de impôt sur le revenu van de afgelopen jaren. Onder de tab van 2010 vind je ook een rekenvoorbeeld.
Onder de tabs vind je de zogenaamde "barème d’imposition" voor de impôt sur le revenu van de afgelopen jaren. Onder de tab van 2010 vind je ook een rekenvoorbeeld.
2010De schijven voor 2010 waren alsvolgt:
Je doet aangifte per huishouden (foyer). Ben je alleenstaand, dan is het aantal parts 1, bij een echtpaar zonder kinderen is de factor 2. Voor elk kind ten laste gaat de factor met 0,5 omhoog. De schijf wordt gehanteerd per part.
2011, 2012 en 2013De schijven voor 2011 (over inkomen in 2010) zijn alsvolgt:
De schijven voor 2012 (inkomsten 2011) zijn gelijk aan die van 2011. De schijven voor 2013 (inkomsten 2012) zijn gelijk aan die van 2011. 2014De schijven voor 2014 (inkomsten 2013) zijn na 2 jaar bevriezing opnieuw geïndexeerd. Ook worden hogere inkomsten extra belast:
2015Het aantal schijven voor 2015 (inkomsten 2014) is verminderd tot 5, waardoor de belastingvrije voet een stuk hoger ligt:
2016Het aantal schijven voor 2016 (inkomsten 2015) is gelijk aan het vorige jaar. De percentages zijn hetzelfde, maar de grenswaarden zijn iets verhoogd:
2017Het aantal schijven voor 2017 (inkomsten 2016) is gelijk aan het vorige jaar. De percentages zijn hetzelfde, maar de grenswaarden zijn met 0,1% verhoogd:
2018Het aantal schijven voor 2018 (inkomsten 2017) is gelijk aan het vorige jaar. De percentages zijn hetzelfde, maar de grenswaarden zijn ter correctie van de inflatie met 1% verhoogd:
Taxe d’habitationDoor de aangifte zul je ook vanzelf de aanslag voor de taxe d’habitation ontvangen, waarbij ook de omroepbijdrage is opgenomen. Heb je geen televisie, dan moet je dat expliciet aangeven. Online bekijken: Bereken je inkomstenbelasting (Franstalig)
Het volgende artikel in deze rubriek: Is 10% beroepskosten voldoende?
Lees ook:
Reacties
|