allesfrans.com
 
BeginpaginaOnze ervaringenOns verhaalOns thuis wordt de Franse AllierJanuari 2007
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Ons verhaal...

Januari 2007

Oud-en-Nieuw passeert weer in alle stilte. De enige knal komt van de kurk van de fles champagne die wij om middernacht openen en leegmaken. Buiten is het stil, heel stil. De buren zijn al gaan slapen. Het is helder weer, maar nergens in de omtrek is ook maar een vuurpijl te zien. Dat is heel wat anders dan de miljoenen die in Nederland in een paar uurtjes de lucht in gaan...

Het vorige artikel in deze rubriek: Winter 2006 - We verhuizen - de eerste weken
Beoordeling:
Bezoeken: 344
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Maar telefoneren doen de Fransen wel. Na een uurtje kunnen we verbinding maken met Nederland en de beste wensen overbrengen.

Na de kerstperiode die temperaturen net onder nul bracht, stijgt de thermometer nu bijna dagelijks boven de 10 graden. Het is dan ook aangenaam buiten. Er is geen wind of regen dus brengen we veel tijd in de tuin door.

Na drie weken durven we het aan om de kat buiten te laten. Voorzichtig zet Tommie de eerste schreden buiten de deur. Er valt heel veel te ruiken en hij maakt korte verkenningstochten, steeds vanuit de voordeur van het huis. Na enige tijd onderzoekt hij zelfs de zolder van de schuur. Behendig loopt hij de aluminium ladder op, en ook weer af.

Je ziet het in ons Fotoalbum.

Naar de kapper

Ook in Frankrijk groeit je haar - misschien wel sneller dan in Nederland... Dus op een gegeven moment kan je niet langer wachten: je moet naar de kapper.

Ook op die momenten merk je hoe weinig je eigenlijk van de Franse taal weet. Ik kan wel weer een woordenlijstje met kapperstermen gaan toevoegen, maar je bent toch niet online wanneer je bij de kapper zit. Doe dus maar zoals ik: wat woorden en verder gebaren!

Het begint al wanneer je binnenkomt. Er zitten alleen dames, dus knipt deze kapsalon wel heren? En kan ik wachten of gaat het op afspraak? Ja, ik mag wachten!

Dan ben ik aan de beurt. Nee, mijn haar hoeft niet gewassen, dat heb ik vanmorgen al gedaan! Toch moet ik aan de wastafel gaan zitten. Goed dat ik niet protesteer, want het is alleen om mijn haar nat te maken...

Ik wil in de kapstoel gaan zitten, maar dat is niet de bedoeling. Eerst moet ik een kapschort aan - anders dan in Nederland heeft het mouwen.
Pas trop court - niet te kort, dat lukt me nog wel, maar de meeste andere vragen ontgaan me gedeeltelijk en ik hoop op het beste. Aan het einde valt het allemaal best wel mee (kijk maar rechtsboven) - ook de prijs!

Halverwege januari komt onze klusjesman het plafond in de woonkamer en de keuken stuken. Hij gebruikt daarvoor een mengseltje van lijm en Fix & Finish van Knauf. Je kunt dat laatste (bijna) niet in Frankrijk vinden.

Na anderhalve dag zwoegen en een stijve nek is de klus geklaard. De plafonds zijn nu egaal wit en de kamer en keuken lijken er ruimer door, maar zeker ook lichter.

Nu is het aan ons om de structuurverf aan te gaan brengen, net zoals dat in de slaapkamer gebeurd is. We tamponneren de korrelstructuurverf met een blokkwast op het plafond. Het is een karwei om tegenop te zien, maar het uiteindelijke resultaat doet je alles vergeten. Maar eerst moet het plafond goed drogen.

Omdat het buiten goed weer is, pakken we daar het volgende project aan.

In Nederland hadden we een aantal kippen. In verband met de vogelpest mochten we die niet naar Frankrijk verhuizen. Daarom gaan we hier kippen kopen. Maar eerst moeten er een ren en een nachthok gemaakt worden.

Toch nog winter

Wel handig!
Mijn treinkaartjes bestel ik via Internet en kan ik vervolgens zelf afdrukken.

In de nacht van 22 en 23 januari komt er toch nog een beetje winter. ’s Ochtends ligt er 10 centimeter sneeuw en het is iets onder nul. Ik moet naar mijn werk en het verkeer heeft er flink last van. Waar ik normaal zo’n 90 km/uur rijd, gaat het nu met een slakkengangetje achter de sneeuwschuiver aan. Onderweg zie ik twee auto’s met de neus in de greppel langs de weg hangen. Het is vannacht niet best geweest!
De autoreis duurt normaal 25 minuten, maar ik ben nu bijna een uur onderweg.

De trein heeft er niet veel last van en zoeft door het winterse landschap terwijl de sneeuw langs de ramen stuift. Op het tweede deel van het traject is geen sneeuw gevallen. De kleuren groen en bruin bepalen er het landschap.

In Onze informatie kun je meer lezen over de treinverbindingen met de Auvergne en meer specifiek met de Allier.

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Februari/Maart 2007

  Na de vorstperiode in januari daalt de temperatuur in februari ’s nachts slechts af en toe naar het vriespunt.

Reacties
 

Huidige bezoekers: 87

Trefwoord
📌Allier
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Ons thuis wordt de Franse Allier

  In Ons Verhaal beschrijven wij onze ervaringen. Toen we er nog niet woonden, werd het verhaal na ieder bezoek aan de Allier uitgebreid met nieuwe tekst en foto’s. Nu beschrijven we de (voor ons) meest interessante ontwikkelingen.

   

  De volgende hoofdstukken vertellen over 29 november 2006, de datum dat we naar Frankrijk verhuizen en wat daarna gebeurt.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention