allesfrans.com
 
BeginpaginaOnze ervaringenOns verhaalOns thuis wordt de Franse AllierApril doet wat ’ie wil - In mei...
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Ons verhaal...

April doet wat ’ie wil - In mei...

In de eerste dagen van april daalt de temperatuur ’s nachts nog tot net onder het vriespunt en de autoruit moet ’s ochtends nog ijsvrij gekrabd worden, maar Goede Vrijdag brengt een kentering in het weer. De zomerkleding kan uit de kledingkisten, want iedere dag bereikt het weer temperaturen tot boven de 20 graden. Omdat er nauwelijks wind is, is het zeer aangenaam. Ook de tuin heeft dat gemerkt en je ziet de knoppen tevoorschijn komen. Na een week van dit schitterende weer is zelfs aan de meest trage plant wel een groen knopje te vinden. We hebben nieuwe buren in de weides om ons heen. Dit keer geen wit Charolais vee, maar bonte koeien en kalveren.

Het vorige artikel in deze rubriek: Februari/Maart 2007
Beoordeling:
Bezoeken: 538
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

We zijn door onze houtvoorraad heen en gaan bij onze plaatselijke leverancier langs om te zien of hij ons nog wat hout kan leveren. We bestellen 8 stère wat hij samen met zijn zoon met twee vrachtwagens komt bezorgen. Het oude baasje voorziet ons weer van wat tips en vertelt een paar anekdotes over de streek. Zijn zoon moet hem bijna meesleuren naar huis.

Een kas

We hebben die week bezoek van onze vrienden en er wordt volop in de tuin gewerkt. Er wordt gewied, geschoffeld, gezaaid, geplant, gemaaid en veel gekeken naar de snelle groei. Het hek wordt verplaatst, zodat we nu ons totale gebied binnen de perken hebben. Ook worden nog wat stroken gras verwijderd waar topinamboer en aardappels komen staan.

Ook wordt aan de kas gewerkt. De in een aluminium frame gevatte glasplaten waarvan oorspronkelijk de "pukkel" voor het huis was opgebouwd worden ingesloten in balken van 7x7 cm. Hiervoor frezen we 1 cm diepe gleuven in het hout, wat een zeer solide constructie oplevert. De driehoek bovenin en de zijde met de deur worden uit schroten opgebouwd.

In de kas zetten we twee houten stellingrekken en de kweek kan beginnen!

De tuin

Net zoals in Nederland heeft het al bijna een maand niet meer geregend. Wat het hier een beetje erger maakt, is dat de temperatuur iedere dag tot boven de 25 graden uitkomt. Gelukkig brengen de nachten nog wat vocht in de tuin, maar toch moeten de meeste planten en bomen iedere dag begoten worden.

In maart zijn de dakgoten aan ons huis aangebracht. Drie regentonnen hebben toen zo’n 900 liter water opgevangen van een korte regenperiode, maar dat water is al twee weken geleden opgebruikt.

Daarnaast kent onze tuin nog een andere plaag: paardenbloemen. We proberen ze te bestrijden door veel te maaien. Na een maaibeurt ziet het veld er ook weer prima uit, maar al de volgende ochtend steken de eerste gele bloemen al weer boven het gras uit. De grootste pollen steken we uit, maar we zullen binnenkort toch aan een bestrijdings­middel moeten denken.

We schaffen nog een aantal bomen en struiken aan. In "fase 3" staat nu de eerste aanplant. Ook denken we aan een chalet voor onze bezoekers. We gaan een bouwvergunning aanvragen, zodat we kunnen bepalen hoe we met het huis moeten verder gaan.

Dat maaien is een vervelend werkje, wat iedere keer meer dan een dag kost. Gelukkig hebben onze buren hetzelfde probleem en we besluiten om samen een zitmaaier aan te schaffen. De keuze valt op een machine die in een keer 107cm maait. Hij heeft een vermogen van 17 PK en baant zich moeiteloos een weg door het hoge gras in "fase 3". We vinden nog wat jonge struiken en boompjes die allemaal met een bamboestok gemarkeerd worden. Voor het eerst zien we de volledige omvang van ons terrein: keurig gemaaid, maar met een grote hoeveelheid hooi. We kunnen wel iets voor de kippen gebruiken, maar de rest zullen we moeten verbranden.

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Naar Emmaüs

  Binnen een straal van zo’n 60km van ons huis bevinden zich drie Emmaüs winkels. Ze zijn maar een paar dagdelen per week open.

Reacties
 

Huidige bezoekers: 89

Trefwoord
📌Allier
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Ons thuis wordt de Franse Allier

  In Ons Verhaal beschrijven wij onze ervaringen. Toen we er nog niet woonden, werd het verhaal na ieder bezoek aan de Allier uitgebreid met nieuwe tekst en foto’s. Nu beschrijven we de (voor ons) meest interessante ontwikkelingen.

   

  De volgende hoofdstukken vertellen over 29 november 2006, de datum dat we naar Frankrijk verhuizen en wat daarna gebeurt.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention