allesfrans.com
 
BeginpaginaOnze ervaringenOns verhaalOns thuis wordt de Franse AllierAugustus, de moestuin en september 2007
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Ons verhaal...

Augustus, de moestuin en september 2007

Het vorige artikel in deze rubriek: Juni en juli 2007
Beoordeling:
Bezoeken: 286
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Begin augustus krijgen we familiebezoek. Voor het eerst komen onze 14 maanden oude kleindochter, met vader (onze zoon) en moeder op bezoek. Ze zijn eerst twee weken op vakantie geweest in Kroatië en naar Parijs teruggevlogen. De laatste week van hun vakantie is bij ons in Frankrijk. Het weer werkt goed mee, we kunnen barbecueën, een brocante bezoeken en gezellig ontspannen.

Iedereen heeft het reuze naar de zin, ook Malèna, de kleindochter. Ze vindt alles prachtig, geniet en laat ons van haar genieten.
Onze zoon verrast ons met door hemzelf bereide zeebaars en we gebruiken voor deze maaltijd voor het eerst het terras aan de achterzijde van het huis.

De moestuin

Hellen heeft gemengde gevoelens over het eerste jaar "moestuinieren". Het weer is heel grillig geweest. In juni en juli was het koel met veel regen, waardoor sommige gewassen te natte voeten kregen en het niet deden, of wegrotten.

Het oogstmandje is voor een van de eerste keren gevuld.

We verbouwen nu op vier plaatsen in de tuin gewassen:

- Aan de zuidzijde van de tuin is een strook waarin topinamboer staat. Ook hebben we er wat aardappels, pompoenen, courgettes en patisson gezet.
- Naast de waslijnen is een groter gebied waar ook uien, bonen en doperwten staan.
- Bij het kippenhok staan tomaten en topinamboer.
- Voor het terras hebben we onder andere sla, uien, tomaten, rode bieten en bonen verbouwd.Van de uitgeholde patisson maken we een heerlijk ovengerecht van vruchtvlees, vermengd met uien, gehakt, kaas en kruiden.

De eerste bonen- en erwtenoogst is redelijk en de sla doet het geweldig. Maar de rode bieten vallen tegen, de knoflook en de wortels doen weinig en ook de pompoenen maken moeilijk vruchten.
Ander zaaigoed komt niet of nauwelijks op, zoals de snijbiet.

We hebben voor een paar maaltijden aardappels, dat gaan we volgend jaar uitbreiden.

En uien en sjalotjes, die hebben we genoeg!

Bezoek, vloeren en oogsten

De rest van augustus is niet echt geweldig. Het is spijtig voor alle Fransen, die traditiegetrouw van 1 tot 31 augustus vakantie nemen. En natuurlijk voor alle toeristen die maar weinig van de zon kunnen genieten, tenzij ze voor het uiterste zuiden van Frankrijk kozen.
Onze werkzaamheden beperken zich tot wat onderhoud in de tuin.

Eind augustus is het tijd om jam te maken.

Halverwege augustus krijgen we onverwachts bezoek van een ex-collega van Hellen. Samen met haar man trekt ze met de caravan door Frankrijk. Ze brengen een nachtje op ons terrein door en zo hebben we voor het eerst twee caravans op het terrein staan.
We zijn zo enthousiast dat we helemaal vergeten om foto’s te maken, maar gelukkig krijgen we achteraf een paar foto’s toegestuurd.

September wordt de maand van de vloeren. We beginnen met een houten vloer in het prieel. De derde week zijn de vloeren in de stallen aan de beurt. We vertellen er meer over in Ons project.

Onze jonge hazelnootstruiken leveren een behoorlijke oogst.

Een deel van de walnoten ligt te drogen in de kas.

September begint ook met prima weer. De eerste hazelnoten en walnoten vallen uit hun omhulsel. En de walnoten blijven vallen. We moeten er snel bij zijn, want de hele buurt lijkt te zijn gemobiliseerd. Het is een ware walnotenjacht.

Ze worden te drogen gelegd in de kas, wat later geen goed idee blijkt te zijn. Er zijn meer geïnteresseerden die zich een weg door de vloer van de kas heen hebben gegraven.

Nieuwe bewoners

In september krijgt Les Jeandeaux twee nieuwe bewoners. Meneer (links) en mevrouw dwergkonijn ("lapin nain"), ofwel Paris en Lila. Ze gaan eerst nog even in een hok op de veranda, maar later krijgen ze een eigen gebied in de tuin.

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Herfst 2007

  De herfst van 2007 begint met verbouwen. We gaan aan de slag met de schuur en stallen.

Reacties
 

Huidige bezoekers: 94

Trefwoord
📌Allier
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Ons thuis wordt de Franse Allier

  In Ons Verhaal beschrijven wij onze ervaringen. Toen we er nog niet woonden, werd het verhaal na ieder bezoek aan de Allier uitgebreid met nieuwe tekst en foto’s. Nu beschrijven we de (voor ons) meest interessante ontwikkelingen.

   

  De volgende hoofdstukken vertellen over 29 november 2006, de datum dat we naar Frankrijk verhuizen en wat daarna gebeurt.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention