allesfrans.com
 
BeginpaginaOnze ervaringenOns verhaalOns thuis wordt de Franse AllierHerfst 2007
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Ons verhaal...

Herfst 2007

Het vorige artikel in deze rubriek: Augustus, de moestuin en september 2007
Beoordeling:
Bezoeken: 263
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De herfst van 2007 begint met verbouwen. We gaan aan de slag met de schuur en stallen. In de stal in het huis komt een betonnen vloer en de ruimte wordt omgevormd tot Stalkamer. Ook een gedeelte van de varkensstal krijgt een betonnen vloer. In deze ruimte wordt het gereedschap opgeslagen.

Luchtballonnen tegen de avondlucht.

In Ons Project vertellen we er meer over.

 

De eerste weken van oktober lijkt het weer een beetje zomer. Maar de zon gaat al vroeg onder en in de nacht kan de temperatuur tot zo’n 6 graden zakken. De houtkachel gaat sommige avonden al weer aan. We ruimen het zwembad op - we hebben het dit jaar maar een paar keer kunnen gebruiken!

 

Deze wilde kalkoenen komen we tegen op de weg bij ons huis.

Onze vrienden uit Groningen komen een weekje over. Ze slapen in de caravan en overdag helpen ze mee met klussen: in de stallen en in de tuin.

Een snelle weersverandering

Nadat de eerste twee weken van oktober ons uitstekend weer hebben voorgeschoteld, brengt de derde week kou! De temperatuur duikt in de nacht een eind onder het vriespunt en klimt overdag tot 6 graden boven nul. ’s Ochtends en ’s avonds moet de kachel aan en we halen onze winterkleding uit de mottenballen. Gelukkig hebben we de nieuwe Stalkamer goed geïsoleerd en is er een deur geplaatst. De werkzaamheden kunnen doorgaan! De gipswanden en het plafond worden gestuukt en het tegelwerk wordt afgemaakt.

Ook in november blijft het koud. Iedere ochtend zijn de autoruiten bevroren en de thermometer geeft een minimum van -6ºC aan. Overdag schijnt het zonnetje en er is veel blauw in de lucht. Het is schitterend weer!


De derde week van november brengt verandering. Het gaat regenen en er wordt een harde wind aangekondigd. Zeg maar storm! De temperaturen gaan wel weer omhoog.

Gelukkig blijft de regen beperkt tot wat druppels en valt de storm reuze mee. Het is een föhn die voor een aangename temperatuur zorgt.

We gaan verder met de voorbereidingen voor de stal. De betonnen vloer in de hoge schuur is inmiddels gelegd, maar nu moet daar een plafond in dat ook beloopbaar moet zijn.

Begin december is ook deze klus geklaard. Maar ook de vloer boven de stalkamer moet worden gedaan. We halen deze zolderruimte helemaal leeg, zodat er vloer platen gelegd kunnen worden. Ook brengen we een folielaag tegen het schuine dak. Het aluminium houdt de regenspetters tegen die soms in door de wind onder de dakpannen worden geblazen. En het waait ook direct heel wat minder op de zolder.

Ook wordt de raamopening aan de achterzijde van de schuur wat verbreed. Nu kan er een standaard raam van 80cm breed) en 75cm hoog in.
We werken ook een beetje buiten en maken een afdakje voor de kleine houtvoorraad die voor de varkensstallen ligt.

Zodra de eerste vorst uit de grond is, ziet Hellen kans om nog wat topinamboer (aardperen) te oogsten om er vervolgens een heerlijke soep van te bereiden.

Een deel van de zolder wordt logeerruimte

De laatste weken van december werken we op zolder. We hebben de wijzigingen die we in de schuur aanbrengen gemeld en moeten nu wachten op een bevestiging. Binnen een maand moet die binnen zijn. anders mogen we aannemen dat er geen bezwaar is.
De ruimte boven de slaap- en badkamer wordt geïsoleerd zodat we hem als logeerruimte kunnen gebruikten. We moeten er een plafond in plaatsen, maar zorgen dat zoveel mogelijk van de eikenhouten dakconstructie zichtbaar blijft. We werken met kleinere gipsplaten - het Nederlandse formaat. Met dit meer precieze werk is het kleinere formaat interessanter. Bijna iedere plaat heeft een unieke vorm, dus het werk vordert langzaam maar gestaag.

Wanneer de tussenmuur, het plafond en twee schuine dakdelen gedaan zijn, werken we ook de opstaande muurtjes weg. Het derde schuine dakdeel moet nog even wachten. Hier willen we een dakraam in monteren en dat moeten we eerst melden bij de burgemeester - zijn secretaresse heeft het maar druk met ons! Bovendien zijn we door de voorraad gipsplaten heen.

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Winter 2007/2008

  We merken niet veel van de kortste dag van het jaar, want het is juist volle maan geweest en de hemel wordt helder verlicht.

Reacties
 

Huidige bezoekers: 79

Trefwoord
📌Allier
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Ons thuis wordt de Franse Allier

  In Ons Verhaal beschrijven wij onze ervaringen. Toen we er nog niet woonden, werd het verhaal na ieder bezoek aan de Allier uitgebreid met nieuwe tekst en foto’s. Nu beschrijven we de (voor ons) meest interessante ontwikkelingen.

   

  De volgende hoofdstukken vertellen over 29 november 2006, de datum dat we naar Frankrijk verhuizen en wat daarna gebeurt.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention