allesfrans.com
 
BeginpaginaOnze ervaringenOns verhaalOns thuis wordt de Franse AllierNovember 2008 - Overstroming
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Ons verhaal...

November 2008 - Overstroming

In Frankrijk wordt op zaterdag 1 november Allerheiligen gevierd. Alle graven worden weer mooi in de bloemetjes gezet, vooral de (bol-)chrysant is een populaire plant. Het biedt een kleurrijk geheel. Helaas wordt deze traditie steeds minder populair.

Het vorige artikel in deze rubriek: Patissons en een vreemde prooi
Beoordeling:
Bezoeken: 281
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Wij gebruiken het eerste weekend van november voor een bezoek aan Nederland. We hebben een voorspoedige heenreis. Dan volgt een strak schema van boodschappen en bezoek aan familie en vrienden. We willen zoveel mogelijk doen. Op maandag keren we tevreden terug naar ons huis in Frankrijk.

Ook deze reis verloopt zeer voorspoedig. Maar op zo’n 30km van huis raken we bezorgd. We zien dat de Loire flink is gestegen en dat landerijen onder water staan. In Nederland hadden we wel gezien dat in het zuidoosten van Frankrijk enkele overstromingen waren door hevige regenval.

Het blijkt dat de Loire een van de rivieren is die deze overvloed aan regen moet afvoeren. En de rivier is daar (bij ons) nog maar net mee begonnen...

In de nacht voor onze terugreis zijn de boeren druk in de weer geweest om al hun vee naar hoger gelegen weides te verplaatsen. Voor sommige huizen worden de zandzakken klaar gelegd.

Wij houden de website die de waterstanden ieder uur aangeeft nauwlettend in de gaten. Ieder uur stijgt het water 10cm en op dinsdag­ochtend bereikt de rivier zijn hoogste stand. Het niveau is gelijk aan dat van de over­stroming van december 2003, maar doordat het water nu uitsluitend door de Loire wordt aangevoerd, zijn de overstromingen anders.

Wij staan ’s nachts op om de laatste stand te bekijken, want de rivier, die normaal op een kilometer van ons huis ligt, is nu op minder dan 100 meter afstand. We schatten dat het huis minder dan 1 meter hoger ligt dat het water.

We gaan bij de brug over de Loire kijken. Dit is het punt waar de metingen van de grafiek worden gedaan. Links en rechts van de weg ligt water. Normaal zien we hier akkers en landerijen. We zijn niet de enigen die het imposante schouwspel komen bekijken.

Op woensdag begint het waterpeil weer langzaam te zakken.

Verder op zolder

Het water daalt langzamer dan het steeg. Na een week is de rivier weer op zijn normale niveau, maar op de weiden en akkers daalt het niet zo snel. De grond is verzadigd en het water stroomt nou eenmaal niet omhoog. Aan de hekken rond de weilanden hangen nog de resten van de troep die door de rivier werd achtergelaten.

We zijn ondertussen op zolder verder gegaan. De afwerking rond het zolderraam is klaar, de ventilatie van de badkamer heeft nu een echte uitlaat in het dak en de gipsplaten aan de wanden krijgen hun pleisterlaag. Ook wordt het laatste deel van het schuurwerk van de eiken balken gedaan en worden ze tegen de houtworm ingesmeerd.
 

Over deze verbouwing lees je meer in Ons project.

 

Begin december is al het schuurwerk gedaan en begint de laatste fase, want over minder dan drie weken komen de logees.

We plaatsen een trap met reling en gaan verder met schilderen.

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Jaareinde 2008

  De puntjes staan nog niet echt op de "i", maar het lukt ons om de slaapkamer op tijd af te krijgen.

Reacties
 

Huidige bezoekers: 91

Trefwoord
📌Allier
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Ons thuis wordt de Franse Allier

  In Ons Verhaal beschrijven wij onze ervaringen. Toen we er nog niet woonden, werd het verhaal na ieder bezoek aan de Allier uitgebreid met nieuwe tekst en foto’s. Nu beschrijven we de (voor ons) meest interessante ontwikkelingen.

   

  De volgende hoofdstukken vertellen over 29 november 2006, de datum dat we naar Frankrijk verhuizen en wat daarna gebeurt.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention