allesfrans.com
 
BeginpaginaOnze ervaringenOns verhaalOns thuis wordt de Franse AllierVoorjaar 2011

Ons verhaal...

Voorjaar 2011

Het vorige artikel in deze rubriek: Begin 2011
Beoordeling:
Bezoeken: 225
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het gezegde "één dagpauwoog maakt nog geen lente" bestaat niet, maar op 14 maart zagen we er twee. Er waren al een aantal dagen citroenvlinders te zien. Ook klimmen de hagedissen al weer enthousiast tegen de buitenmuren. Het is half maart en de lente komt eraan!

Hellen heeft in bijna alle borders het onkruid verwijderd, de moestuin is nagenoeg schoon en de bomen (die mochten) zijn gesnoeid. We hebben vier rozenbogen bij een beukhaag geplaatst en leiden de takken erlangs, waardoor een tunnel moet ontstaan.

Ook hebben we een houten hek met een poort geplaatst naast de parkeerplaats.

Zomer

Net als twee jaar geleden kondigt de lente zich stipt op 21 maart aan. De nachtvorst is verdwenen en de temperatuur stijgt op sommige dagen al tot dicht bij de 30°C. Af en toe is er een dagje regen, maar er is vooral zon, dus het is groeizaam weer.
De hop laat zich alweer horen en ’s avonds kunnen we genieten van kikkerconcerten. De nestkastjes aan de voorzijde van het huis worden dit jaar door mussen bewoond. In de tuin is een ongekende hoeveelheid vliegverkeer. De laurierstruiken, de haag en de bamboe zijn overbevolkt en voor het eerst lijkt ook een stel merels te zijn neergestreken.

We hebben een elektrische eg gekocht en daarmee worden alle nog braak liggende vakken van de moestuin bewerkt. In één vak gaat Hellen dit jaar iets nieuws proberen: asperges. Het is een geduldzaakje, want de eerste oogst is pas over drie jaar.

Maar al eerder zullen we van een goede fruitoogst kunnen genieten, want de fruitbomen en struiken doen het dit jaar uitbundiger dan ooit. Nu maar hopen dat er geen storm, hagel of nachtvorst komt.

Plantenfeest in La Balaine

Vorig jaar viel het feest in het water, maar dit jaar is het beter. We gaan al vroeg op pad naar Villeneuve sur Allier, waar het arboretum La Balaine ieder jaar een tweedaags feest van de planten organiseert. Tientallen exposanten tonen en verkopen er tuinplanten en kunst voor in de tuin.

Natuurlijk moet Hellen naar alle plantjes kijken, maar ze heeft haar zinnen gezet op nog wat leuke versieringen in de tuin. Dit jaar lijkt de nadruk op zwaluwen te liggen.

Afdakjes

De maand april staat ook in het teken van de afdakjes. Eerst wordt het schuurtje dat we hebben opgebouwd voorzien van een carport voor de maaimachine.
Het schuurtje met aanbouw zie je in Ons project.

Het Paasweekend wordt gebruikt voor een afdakje dat aan het tuinhuis wordt gemonteerd. Al vorig najaar hadden we er grindtegels gelegd en twee grondpluggen geplaatst. Onder het afdakje komt nog een werkblad.
Het resultaat zie je ook in Ons project.

Mei en juni

Het blijft maar warm en droog. We hebben nog niet zó vroeg in het jaar een duik in het zwembad kunnen nemen als nu. Sinds 21 maart heeft het welgeteld één keer geregend en de temperatuur stijgt meerdere dagen boven de 30 graden, waardoor het zwemwater een aangename temperatuur heeft.
Het betekent ook veel sproeien, want alle regentonnen zijn leeg. In 33 departementen gelden beperkingen op het gebruik van drinkwater, maar niet in Allier.

We gebruiken die periode van droogte om een douche bij het zwembad aan te leggen. Ook breiden we het terras uit. Het ligt nu rond het hele zwembad.

Ook in juni blijft het vooral droog. In de tweede week zijn er wel een paar regendagen en het geel gekleurde grasveld wordt zowaar weer groen. Maar de avonden kunnen best nog fris zijn. Dan komt de haard goed van pas!


Figaro, de kater die we eind vorig jaar bij het asiel weghaalden blijkt een echte jager te zijn. Eerder dit jaar heeft hij in totaal 5 mollen gevangen en nu kwam hij met een slang aanzetten. "Figo" wist niet precies wat hij ermee aan moest, dus gooide hij hem steeds voor zich uit richting huis. Daar wilden wij hem ook niet echt hebben, dus de slang heeft nu een plekje buiten onze tuin.

Deze slang is niet gevaarlijk.
Hoe je een ringslang van een adder kunt onderscheiden, kun je lezen in een artikel in Onze informatie.

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Zomer en najaar 2011

  Het is de afgelopen periode ongekend droog geweest en vooral de boeren hebben daar problemen door.

Reacties
 

Huidige bezoekers: 76

Dit artikel staat in rubriek:
 • Ons thuis wordt de Franse Allier

  In Ons Verhaal beschrijven wij onze ervaringen. Toen we er nog niet woonden, werd het verhaal na ieder bezoek aan de Allier uitgebreid met nieuwe tekst en foto’s. Nu beschrijven we de (voor ons) meest interessante ontwikkelingen.

   

  De volgende hoofdstukken vertellen over 29 november 2006, de datum dat we naar Frankrijk verhuizen en wat daarna gebeurt.

Verder in deze rubriek:
Trefwoord
 

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention |