allesfrans.com
 
BeginpaginaOnze ervaringenOns verhaalOns thuis wordt de Franse AllierZomer en najaar 2011

Ons verhaal...

Zomer en najaar 2011

Het vorige artikel in deze rubriek: Voorjaar 2011
Beoordeling:
Bezoeken: 265
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het is de afgelopen periode ongekend droog geweest en vooral de boeren hebben daar problemen door. Op de weilanden groeit geen gras, dus moet het vee worden bijgevoerd. Hooi is, voor zover het te verkrijgen is, onbetaalbaar, dus gaan ze over op stro. Wat al van de eerste oogst is ingekuild, is niet toereikend, dus moet stro worden aangekocht, wat ook de prijs van stro schrikbarend hoog maakt.
Op de akkers willen de gewassen niet groeien. Het maïs is een meter korter dan normaal, wat dus ook weer een kleinere stro-oogst betekent. De hele Allier is in calamité agricole sécheresse, waardoor de boeren om schadevergoeding kunnen vragen.
Ook in onze tuin is te zien dat het droog is. Het grasveld is bruingeel van kleur en zolang er geen sproeiverbod is, moet er flink worden gesproeid.

Juli brengt de langverwachte regen. Het niveau van het zwembad moeten we twee keer aanpassen, omdat het anders overloopt. Eind juli is het grasveld weer groen, maar de gewassen op de velden zijn nog steeds te klein.

Gelukkig regent het niet de hele maand en zijn er ook zonnige dagen waarop de waterlelies tot hun recht komen en de kikkers erin zonnen.

Eindelijk

Al een tijdje is de border voor het huis afgewerkt met een rand van betonnen paaltjes en al twee keer hebben we het pad vrij van onkruid gemaakt. Nu zetten we ook de volgende stap...
We gaan grind bestellen!

In de buurt is een afgraving en ze hebben inderdaad grind. Maar daarnaast ligt concassé, wat Frans is voor steenslag of gebroken stenen. Het heeft een oranje gelige kleur die ons meer aanstaat dan het grijze grind.
Ja, hoeveel bestel je. Ze hebben vrachtwagens van 10, 15 en 25 ton. We doen het eerste; bijbestellen kan altijd nog!

Een paar dagen later wordt het bezorgd en wij zijn dat ook, want het lijkt ons heel weinig.
We hebben hulp bij het uitrijden en eind juli zien de voorzijde en de zijkant er voor het eerst "af" uit. Onder de steentjes ligt worteldoek, dus we hopen er niet te veel onderhoud aan te hebben.
En de hoeveelheid? We hebben nog een kwart over!

In Ons Project vind je nog wat foto’s en meer informatie over grind.

Augustus en september

De maand augustus is in Frankrijk nog traditioneel de vakantiemaand. Ook wij gebruiken die periode om vakantie te houden. Dat betekent een beetje klussen en veel genieten van de familie die ons deze maand bezoekt.

Het klussen gebeurt vooral op zolder, waar de logeerkamer met eigen badkamer nu is uitgetekend. Het frame voor de wanden is geplaatst en wanneer de waterleiding is gelegd en een deel van de elektra is voorbereid, kunnen de gipsplaten voor de wanden en het plafond komen.
Je leest over de voortgang in Ons Project.

En na augustus komt september, met een mooie eerste week, waar onze vriendin volop van kan genieten.
Na een lang weekend in Nederland is het midden van september een stuk koeler. De temperatuur van het zwembad daalt onder de 20°C, dus waarschijnlijk is ons zwemseizoen voorbij. Het is ook alweer vroeg donker - de herfst kondigt zich aan en de eerste walnoten liggen alweer onder de boom! Ook in de tuin kunnen we dit jaar uitgebreid oogsten, zowel in de moestuin als van de fruitbomen.

We zijn nog steeds in afwachting van de metselaar die onmiddellijk na de vakantie met de werkzaamheden aan het huis zou beginnen. Hij is alleen even langs geweest om nogmaals de nieuwe buitendeur voor de keuken op te meten. Zolang de nieuwe deuropening niet is gemaakt en de oude opening is omgevormd tot een raam kunnen we in de keuken niets beginnen. Ook hadden we hem gevraagd gelijk een fundering voor de kas te leggen.

Tweede helft september

En dit gebeurt met een glasplaat wanneer de transporteur de kist met glas kantelt.

De kas staat en wordt onmiddellijk in gebruik genomen.

Dan maar weer bellen. En het helpt, want de volgende dag wordt een graafmachine gebracht en de ochtend erna wordt de fundering voor de kas gelegd. Dat komt allemaal goed uit, want het weer blijft geweldig.

Zodra de fundering gedroogd is, besteden we een heel weekend aan de opbouw van de kas: ruim 200 kilo glas (70 panelen) moet in een metalen fundering worden gezet. Het werken met de glasplaten valt best tegen en een goede samenwerking is ook hier heel belangrijk.

Op 2 oktober kunnen de eerste planten in de kas worden gezet.
Je vindt een fotoserie in Ons Project.

Begin oktober

Eigenlijk zou deze titel op een nieuwe bladzijde moeten staan, maar begin oktober brengt zulk goed weer dat het een plaatsje op de zomerbladzijde verdient. De nachten zij al koud en ’s avonds staan de kachels alweer aan, maar overdag komt de temperatuur vaak boven de 20°C en soms zelfs 25°C. Toch bereiden we ons voor op de winter.

De douche bij het zwembad wordt weggehaald, de boiler van de blokhut wordt geledigd en we zetten de deuren van de blokhut en de schuur goed in de lak. Zó UV-bestendig was de lak dus ook niet!

Nadat we de metselaar nog eens flink achter de vodden hebben gezeten, hebben we nu een belofte voor 19 oktober. Dan moet de deuropening in de keuken worden gemaakt en worden de volgende muren bepleisterd. Dus het weekend ervoor verwijderen we alles wat aan de zuidmuur van de keuken zit en dat is ook de aanrecht. Het wordt even een paar weken behelpen, maar we willen nou eenmaal de buitendeur in deze muur hebben. Gelukkig hadden we de buitenmuren al eerder voorbereid: de roos en de druif zijn kort gesnoeid en het rek waarover ze groeien, is tijdelijk verwijderd.

De brug over de Loire bij Le Fourneau

Ook het werk aan de logeerkamer en badkamer boven staat niet stil. We hebben een flink aantal gipsplaten en een aantal rollen glaswol gehaald en naar boven gesjouwd. Nu de eerste wanden staan, begint het geheel vorm te krijgen. Misschien wordt het wel helemaal geen logeerkamer en gaan we er zelf slapen...

Het zijn drukke dagen, maar we vinden ook wat tijd voor ontspanning en ontdekken de oever van de Loire bij Le Fourneau, een paar kilometer bij ons vandaan. In plaats van altijd over de brug heen rijden, wandelen we er nu onderdoor. Over tractorpaden en tussen lage begroeiing door vinden we enkele zand- en grindstrandjes. Het is te zien dat de rivier al heel lang een lage stand heeft, want de aanplant op de strandjes is al behoorlijk hoog. Misschien is het over een paar maanden wel allemaal verdwenen: weggespoeld of verdronken.

Herfst en begin winter

Ook de rest van het jaar blijft het weer zeer zacht. In november hebben we twee keer lichte nachtvorst en pas in december komt er neerslag in de vorm van regen.
We moeten onze keukenplannen wat bijstellen, want de keuken die we op het oog hadden, is niet meer leverbaar. We kiezen voor een nieuwe keukeninrichting die nog dit jaar geplaatst zal worden - een geluk bij een ongeluk.
De metselaar laat op zich wachten. Hij zegt dat hij de steenstrips, die onderaan de buitenmuren moeten komen, niet geleverd krijgt.

Half december raast de storm Joachim over Frankrijk. Wij horen hem ’s avonds en ook de volgende dag raast hij door. ’s Middags zien we geheel onverwacht de auto van de metselaar voor de deur staan. Ze komen als geroepen, want op het zelfde moment besluit een dakpan naast de schoorsteen het wat lager te zoeken. De metselaar heeft wat goed te maken en klimt direct het dak op om de pan te vervangen.


De keuken wordt keurig op tijd geleverd en die week wordt zowel binnen en buiten aan ons huis gewerkt. We kunnen niet zeggen "hard gewerkt", want de keukeninstallateurs hebben zo hun eigen werktempo. Het eerste wat ze uitladen is een radio. Die zetten ze niet erg hard aan maar ze zingen regelmatig -niet erg zuiver- mee. Vier dagen lang nemen ze het huis in beslag. In de woonkamer en de zijkamer staan dozen een gereedschap opgestapeld.

Maar het resultaat mag er zijn!
Helaas blijkt de afzuigkap hoger dan in de documentatie staat aangegeven, dus moeten we een andere uitkiezen die begin januari wordt geplaatst.

In Ons Project vind je meer foto’s van de keuken.

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Winter en voorjaar 2012

  Nu de keuken af is, zouden we graag op de zolder verder gaan, maar een strenge winter gooit roet in het eten.

Reacties
 

Huidige bezoekers: 74

Dit artikel staat in rubriek:
 • Ons thuis wordt de Franse Allier

  In Ons Verhaal beschrijven wij onze ervaringen. Toen we er nog niet woonden, werd het verhaal na ieder bezoek aan de Allier uitgebreid met nieuwe tekst en foto’s. Nu beschrijven we de (voor ons) meest interessante ontwikkelingen.

   

  De volgende hoofdstukken vertellen over 29 november 2006, de datum dat we naar Frankrijk verhuizen en wat daarna gebeurt.

Verder in deze rubriek:
Trefwoord
 

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention |