allesfrans.com
 
BeginpaginaEen (t)huis in FrankrijkOnroerendgoedtransactiesEen woning zoekenEen koopwoning zoekenKopen op een veiling
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Kopen op een veiling

zaterdag 23 februari 2013 , door Hanjo

Bewerkt op maandag 29 juli 2019

Het kopen van een woning op een veiling (acheter un bien immobilier aux enchères) kan een goudmijntje zijn en omzeilt de traditionele verkoopkanalen tussen individuen of met een makelaar. Maar let wel op de addertjes onder het gras.

Het vorige artikel in deze rubriek: Controleer deze punten voor je een woning koopt!
Beoordeling:
Bezoeken: 1.916
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Bestaat de koop van de eeuw op een veiling? Ja, misschien als je toevallig die dag de enige bent!
 

Wat is specifiek aan een openbare verkoop

Op een vente publique kun je goed zaken doen. Maar tegenwoordig weten veel mensen dat, en hoe meer mensen in de kamer, hoe meer erom gevochten wordt.

Er wordt verkocht aan de hoogste bieder door notarissen, de staat of de rechtbank. En de beginprijs die op een veiling wordt voorgesteld is nog steeds onder de marktprijs.

Maar dat betekent niet dat voor die prijs verkocht gaat worden, integendeel! Op de meeste veilingen worden verkopen (adjudications) geregistreerd gelijk of beter dan die op de reguliere huizenmarkt, de marché de gré à gré tussen individuen of via makelaars.

Je kunt zo geboeid raken door het spel van de veiling dat jouw laatste bod voor een te hoge verkoopprijs zorgt. Dit gebeurt vaak!
 

Tijdens deze openbare bijeenkomsten, wordt de verkoop soms uitgevoerd met één of twee kaarsen: een "vente à la bougie". De kaars wordt aangestoken aan het begin van de verkoop van de partij en biedingen kunnen worden gemaakt totdat de kaars (of een tweede kaars) uitgaat. Het is een kwestie van enkele minuten.

 

Bij andere veilingen werkt men iets moderner en bepaalt een klok hoe lang de biedingen kunnen worden gedaan, een "vente au chronomètre".

Waarom kopen?

De waarde van dit soort verkopen ligt in grote steden in het feit dat je er moeilijk te vinden objecten (groot oppervlak, goede ligging) kunt vinden. Op het platteland kun je bijzondere objecten, zoals een oud stationsgebouw, een dorpsschool of een gendarmerie vinden.

De fiscus kan de prijs van een huis gekocht op een veiling niet betwisten.

Drie wegen

Er zijn drie soorten veilingen: die van notarissen, de staat (overheid) en rechtbanken.

Notariële verkoop

Wanneer je droomt van een ruim appartement in de grote stad ben je bij een vente notariale op het goede adres. Gemeentes maken regelmatig gebruik van dit type veiling om zich te ontdoen van hun eigendom. Particulieren laten het soms aan een notaris over om goederen uit een erfenis te verkopen.
Maar ook organisaties en verenigingen worden zo in staat gesteld om onroerend goed dat zij ontvingen in de vorm van giften en legaten aan de hoogste bieder van de hand te kunnen doen.

Notariële verkopen vinden plaats in de departementale kamers van notarissen (chambres départementales des notaires).
Om deel te nemen moet je vooraf contact opnemen met de voor de verkoop verantwoordelijke notaris en geef hem als borg een ​​cheque (chèque de consignation) gelijk aan 20% van de startprijs van het begeerde object. Als je niets koopt tijdens de sessie, krijg je de cheque onmiddellijk terug.

Als je de hoogste bieder bent, moet je, in aanvulling op de prijs, een bijdrage in de kosten van het organiseren van veilingen betalen die overeenkomt met 1% van de netto verkoopprijs, vermeerderd met de kosten en uitgaven van de notaris.

Let op: Het eindbod is een prix de réserve. De verkoop wordt pas definitief na een periode van tien dagen. Tot die tijd kan iemand anders nog overbieden, maar met ten minste 10%. Voor de hele afhandeling geldt een periode van 45 dagen. Daarna zijn er sancties.
Dit is de meest bekende soort veiling. Het is daarom moeilijk om er goede zaken te doen.

Staatsverkoop

De overheid verkoopt regelmatig goederen (ventes domaniales). Het gaat daarbij om kazernes, boerderijen of land. Soms zitten er ook woningen tussen, bijvoorbeeld wanneer er geen erfgenamen zijn (successions vacantes). Vaak gaat het om kleinere woningen bieden in een matige staat van onderhoud.

Deze verkopen vinden onregelmatig plaats in de departementale prefecturen of belastinggebouwen.
 
Iedereen kan meedoen: je komt gewoon langs op de dag van verkoop met een identiteitsbewijs en een adresbewijs. Bij elke minimumprijs hoger is dan € 7.500 is een cheque vereist van 5% van de startprijs.

Je betaalt 5% van de verkoopprijs als veilingkosten. Maar...
Er hoeven geen notariskosten te worden betaald en de akte wordt gratis opgesteld.
 

Onroerend goed van minder dan € 15.000 euro moet binnen een maand worden betaald. Voor items tussen de € 15.000 en € 76.000 moet een eerste tranche (een derde van het totaal) binnen een maand, de tweede binnen twee maanden en de derde binnen 3 maanden worden betaald. Daarbij geldt de wettelijke rentevoet.

Let op: Het eindbod is een prix de réserve. De verkoop wordt pas definitief na een periode van tien dagen. Tot die tijd kan iemand anders nog overbieden, maar met ten minste 10%. Voor de hele afhandeling geldt een periode van 45 dagen. Daarna zijn er sancties.

Gerechtelijke verkoop

Deze ventes judiciaires zijn gedwongen verkopen als gevolg van rechterlijke beslissingen, in liquidaties of gerechtelijk echtscheidingen. Ze worden georganiseerd in de rechtbanken, de Tribunaux de Grande Instance (TGI).

Bij dit soort veilingen is de vraagprijs sterk afhankelijk van de schuld. De schuldeiser (créancier) wil de schulden afgelost zien worden en de prijs kan dus soms ver onder de marktprijs liggen.

Om deel te nemen is de bijstand van een advocaat verplicht. Alleen hij kan namens jou handelen. Geef hem een ​​schriftelijke en ondertekende machtiging waarin jouw maximale bod en een cheque voor een aanbetaling van ongeveer 20% van het maximale bedrag. De kosten variëren tussen de € 3.000 en € 4.500 euro inclusief onder andere juridische kosten en honoraria.
 
De betaling van een woning moet binnen een maand geschieden. Bij verkoop van goederen uit een liquidatie geldt een periode van 3 maanden..

Waarschuwing: Let op bij de aankoop van gekraakte of nog steeds door de eigenaar bewoonde panden, want de uitzettingsprocedures zijn langdurig en kostbaar.

Maar let op...

Bij een veiling is geen sprake van een bedenktermijn zoals bij een normale verkoop.
Evenmin bestaan er ontbindende voorwaarden, bijvoorbeeld omdat je de financiering niet rond kunt krijgen.

De "11 Geboden" voor de nieuwkomer

 1. Wees beschikbaar. Bezoekdagen en veilingdagen worden aangegeven in de nationale kranten (Le Figaro, Le Monde, enz..) en in juridische publicatieblad.

 2. Zorg dat je op de hoogte bent van de prijzen op de lokale markt.
 3. Laat je tijdens het bezoek begeleiden door een professional die voor jou een berekening van de kosten van de werkzaamheden kan doen.
 4. Lees de specificaties waarin de bepalingen en voorwaarden van verkoop (kosten ten laste van de koper, de tijd om de prijs te betalen ...) en de kenmerken van het onroerend goed (beschrijving, regio, erfdienstbaarheden, kosten, de soort verhuur...)
 5. Informeer naar de bijkomende kosten naast de hamerprijs. Zij variëren afhankelijk van het type verkoop.
 6. Zorg vooraf dat je bank je een lening geeft wanneer krediet nodig is.
 7. Zorg voor voldoende geld op je rekening op de dag van de verkoop. Een aanbetaling kan worden gecontroleerd.
 8. Woon verschillende veilingen bij (zonder aan te kopen) om vertrouwd te raken met het verkoopproces.
 9. Wees op tijd aanwezig, want de volgorde van de verkopen kan op het laatste moment veranderen.
 10. Stel een financiële limiet en hou je eraan!
 11. Betaal binnen de vereiste tijd (tussen een en drie maanden, afhankelijk van de situatie), anders betaal je een boete.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention