allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingFeest- en herdenkingsdagenFranse feestdagen en hun tradities
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Franse feestdagen en hun tradities

woensdag 2 december 2009 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 12 januari 2020

Hard werken en van het leven genieten is een Frans motto. Officieel werken Fransen 35 uur per week. De werkweek duurt feitelijk langer, maar een redelijk aantal feestdagen en zo’n vijf weken vakantie per jaar compenseren dat.

Het vorige artikel in deze rubriek: Armistice 1918: 11 november
Beoordeling:
23 stemmen
Bezoeken: 34.334
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De feestdagen
1 januari Jour de l’An Nieuwjaarsdag
maart/april Pâques Pasen (zondag en maandag)
1 mei Fête du Travail Dag van de arbeid
8 mei Fête de la Victoire 1945 Europese bevrijdingsdag, ook wel "Fête de la Libération" genoemd
begin mei
(40 dagen na Pasen)
Ascension Hemelvaartsdag
eind mei Pentecôte Pinksteren (zondag en maandag)
14 juli Fête Nationale Nationale feestdag (de "Bastille" dag) (meer...)
15 augustus L’Assomption de la Sainte Marie De hemelvaart van de Heilige Maria
1 november Toussaint Allerheiligen (meer...)
11 november Armistice 1918 Herdenkingsdag wapenstilstand 1918 (meer...)
5/6 december Saint Nicolas Sinterklaas (in het noorden en noordoosten) (meer...)
25 december Noël Kerstmis (één dag)

Wanneer een feestdag op donderdag of dinsdag valt, zullen de meeste bedrijven een brugdag ("jour de pont") plannen op respectievelijk de vrijdag of maandag. Daarom zullen ook veel Fransen die lange weekeinden gebruiken om een vakantie te plannen en kun je rekenen op intensief verkeer.

Extra feestdagen

Andere feestdagen kunnen bestaan in bepaalde industrieën of geografische gebieden zoals :

 • 25 november (jour de la Sainte-Catherine) in de naai-industrie;
 • 1 december (jour de la Saint-Eloi) wordt erkend als een feestdag door sommige collectieve overeenkomsten in de metaalindustrie;
 • 4 december (jour de la Sainte-Barb) voor mijnwerkers;
 • de "mi-carême", halverwege de vastentijd in bepaalde overzeese gebiedsdelen (DOM).

De Elzas en de Moezel hebben een uitzonderlijk systeem: tenzij er een uitzondering wordt gemaakt, moeten alle feestdagen in Elsace en Moselle in acht worden genomen door industriële, commerciële en ambachtelijke bedrijven. De werknemers profiteren er ook van twee extra feestdagen:

 • Vendredi Saint (Goede Vrijdag) in gemeenten met een protestantse of gemengde kerk;
 • 26 december.

De tradities

rond Kerstmis - Noël

De feestelijkheden beginnen op Kerstavond wanneer de kerstboom opgetuigd wordt en de Katholieken naar de Nachtmis gaan. Dit wordt "Joseph, Marie et les Anges" (Josef, Maria en de engelen) genoemd.

Teruggekeerd wordt een uitgebreide maaltijd genuttigd ("réveillon") met traditionele gerechten, zoals "foie gras" (="vette lever", paté van ganzen- of eendenlever) of "huîtres" (oesters). In sommige regio’s worden ook pannenkoeken, gans, kalkoen of vis gegeten. Bij het dessert worden diverse gedroogde vruchten geserveerd. Ze hebben allemaal namen die naar heiligen verwijzen.

De volgende dag is het Kerstmis. Je wenst elkaar een "Joyeux Noël" en misschien komt de Kerstman ("Père Noël") nog wel langs om cadeautjes te brengen. Die worden dan rond de kerstboom geopend terwijl kerstliedjes gezongen of gespeeld worden.

Ook in Frankrijk bestaat de discussie over het vetmesten van de ganzen, maar het weerhoudt de Fransen er niet van om de lever uitgebreid te consumeren.

Nieuwjaar

Oudejaarsavond wordt in de familiesfeer doorgebracht. De jaarwisseling passeert in stilte, behalve in de grote steden. In Parijs wordt het verkeer stilgelegd omdat iedereen zich op straat verzamelt om het nieuwe jaar in te luiden.

Nieuwjaarsdag is de naamdag van de heilige Sylvester en wordt daarom ook vaak "Saint Sylvestre" genoemd. Het is een belangrijke dag waarop families en vrienden bijeen komen om van een uitgebreide maaltijd te genieten. Je wenst iedereen een "Bonne Année" en hoopt dezelfde wens terug te ontvangen.

De 12e nacht - Driekoningen

Driekoningen ("Epiphanie") op 6 januari is geen officiële feestdag, maar wordt in vele families gevierd met een speciale taart, "la galette des Rois". In de taart zit een speciaal voorwerp (bijvoorbeeld een munt). Wie het voorwerp vindt, wordt gekroond tot koning of koningin van de dag. Lees ook artikel Galette des Rois.

2 februari

De naam van dit feest, Chandeleur offête des chandelles heeft een Latijnse oorsprong: la festa candelarum.
Het feest valt op deze dag omdat het 40 dagen na Kerstmis is, de dag van de presentatie, ofwel Maria-Lichtmis.

In Frankrijk is het de dag van de pannenkoeken (crêpes). Die traditie verklaart zich uit de gewoonte van paus Gelasius I om pannenkoeken uit te delen aan pelgrims, maar het kan ook een overblijfsel zijn van de gewoonte van de Vestaalse maagden om taarten te offeren op Lupercalia.
Er wordt ook gezegd dat de pannenkoeken, met hun ronde vorm en gouden kleur doen denken aan de zonneschijf, verwijzend naar de terugkeer van de lente na de donkerte en kou van de winter.

Zelfs vandaag de dag is er een zekere symboliek in verband met de voorbereiding van de pannenkoeken. Een traditie die teruggaat tot het einde van de vijfde eeuw en gekoppeld is aan een vruchtbaarheidsrite, is om de pannenkoeken te spiegelen in de lucht met de rechterhand terwijl in de linker hand een gouden munt (zoals een Louis d’or of een andere munt) wordt gehouden om het hele jaar door welvaart te hebben. Je moet dan wel zorgen dat de pannenkoek goed terug in de pan landt. Er wordt ook gezegd dat de eerste crêpe in een kast moet worden bewaard om later in het jaar een ​​overvloedige oogst te garanderen.

Pasen

Twee dagen voor Pasen, op Goede Vrijdag kunnen vele winkels gesloten zijn, maar op zaterdag openen zij weer gretig hun deuren, want de Fransen vieren Pasen met een meer dan uitbundige maaltijd. De winkels staan vol met chocoladeproducten, waaronder paashazen en paaseieren.

De dag voor Goede Vrijdag zwijgen de kerklokken tot Eerste Paasdag. Bij het eerste klokkengelui omhelzen en kussen de mensen elkaar.

Tijdens Pasen wens je elkaar "Joyeuses Pâques".

Paasmaandag is traditioneel een dag om sportief bezig te zijn, hoewel het met zijn allen naar een meubelzaak gaan op opgang vindt.

1 mei

De Dag van de Arbeid is een officiële feestdag in de meeste Europese landen, zo ook in Frankrijk. Er worden parades georganiseerd en de meeste winkels zullen op 1 mei gesloten zijn.
Op 1 mei breng je iemand geluk en vreugde door hem een lelietje-van-dalen (muguet) aan te bieden. De traditie zegt dat de witte bloem een teken van het voorjaar is en dat ze tot het volgende voorjaar geluk en gezondheid brengen.

8 mei

Een week later wordt de Europese bevrijding in 1945 herdacht. Herdenkingen worden georganiseerd, de oud-strijders paraderen door de straten en er worden kransen en vaandels gelegd bij de oorlogsmonumenten.

14 juli

Op 14 juli 1789 werd de Bastille gevangenis in Parijs bestormd. Het was het feitelijke begin van de Franse Revolutie die de grondslag was voor de huidige republiek.

De dag ("quatorze juillet") wordt gevierd met veel parades, waaronder de beroemde in Parijs tussen de nieuwe (la Grande Arche) en oude Arc de Triomphe. Franse Mirage straaljagers vliegen over de stand en laten de Franse driekleur in rook achter.

Het Franse volkslied, la Marseillaise, wordt die dag veelvuldig ten gehore gebracht.

15 augustus

De Franse grote vakantie vindt traditioneel de gehele maand augustus plaats. De economie (behalve het toerisme) valt bijna stil en dienstregelingen van bussen en treinen worden gereduceerd. Midden in die periode ligt ook een feestdag - Maria Tenhemelopneming. Op deze dag komen families bijeen.

1 november

Op Allerheiligen ("Toussaint") worden de overledenen herdacht, gevolgd door 2 november: Allerzielen. De bloemenhandel zorgt in oktober voor een uitgebreide voorraad chrysanten die door de families op de graven worden gezet, wat ieder jaar een kleurrijk kerkhof oplevert.

 • Halloween, Allerheiligen en Allerzielen
  Een artikel in onze rubriek > Franse samenleving > Feest- en herdenkingsdagen

  De avond van 31 oktober viert Frankrijk Halloween, een Keltische en Gallische traditie.

11 november

In de Eerste Wereldoorlog verloor Frankrijk één en een kwart miljoen mensen. Daarom wordt de bevrijdingsdag aangehouden als de datum om alle oorlogen waarbij Frankrijk in de twintigste eeuw betrokken was te herdenken. In Parijs wordt een krans gelegd bij het graf van de Onbekende Soldaat onder de Arc de Triomphe.

 • Armistice 1918: 11 november
  Een artikel in onze rubriek > Franse samenleving > Feest- en herdenkingsdagen

  Op 11 november 1918 werd de wapenstilstand ondertekend die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog.

5 december

Over Saint Nicolas lees je in

 • Saint Nicolas
  Een artikel in onze rubriek > Franse samenleving > Feest- en herdenkingsdagen

  Ja, Sint Nicolaas vindt ook nog tijd om op zijn geboortedag in noord Frankrijk langs te komen.

Kijk ook eens in deze rubriek voor meer Franse gewoontes en tradities:
 • Op z’n Frans
  In onze rubriek > Franse samenleving > Leven en meeleven

  Wanneer we in Nederland "op z’n Frans" zeggen, heeft dat meestal niet zo’n positieve betekenis. Wanneer een Fransman "à la Française" zegt, doelt hij op specifiek Franse ontwerpen of gebruiken.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention