allesfrans.com
 
BeginpaginaTuinreceptenZelf bijen houden
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Zelf bijen houden

donderdag 25 april 2013 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Fransen zijn dol op honing. Per jaar wordt per inwoner van Frankrijk gemiddeld 600 gram honing geconsumeerd. Honing waarvan ze graag de oorsprong willen weten. De honing van Narbonne heeft de beste reputatie, maar misschien kan jouw eigen bijenvolk wel net zo lekkere honing produceren...

Het vorige artikel in deze rubriek: Vogels voeren in de winter
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 796
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Al 80 miljoen jaren vliegen ze rond om de natuur een handje te helpen bij het verspreiden van pollen. Er bestaan 20.000 soorten, waarvan bijna 1.000 soorten in Frankrijk voorkomen. Maar de enige die honing produceert is de Apis mellifera, inderdaad, de honingbij.

Toen in de 19e eeuw de bijenkast met raamwerken werd uitgevonden, was dat de eerste stap naar de huidige, moderne bijenteelt, de apicultuur.

Vanaf ongeveer 1970 is het aantal professionele bijenhouders in Frankrijk dramatisch gedaald: van 1000.000 in 1960 naar 85.000 in 1995 en 70.000 in 2005.

Sinds 1995 is er veel aandacht in de media voor de bij die te lijden heeft door diverse oorzaken: chemicaliën in de landbouw, verstedelijking, hogere CO2-uitstoot, enz.
Het heeft de belangstelling voor het houden van bijen doen toenemen en in bijna ieder Frans departement kun je tegenwoordig in het voorjaar terecht voor het volgen van een introductiecursus.

Bijen houden is gemakkelijk

Anders dan vele andere huisdieren is een bijenvolk volledig autonoom. Je hoeft er niet iedere dag voor te zorgen. Verschonen is er niet bij, want de beestjes zorgen zelf voor een piekfijne hygiëne. Bijvoeren hoeft slechts in uitzonderlijke omstandigheden. In de koudere periodes in de winter hebben ze misschien wat aandacht nodig.

Doordat bijen zo weinig aandacht nodig hebben, kun je ze dus ook gewoon bij je (Franse) tweede woning plaatsen. Alleen in de lente, zomer en herfst zul je er wat aandacht aan moeten besteden.

Je helpt de natuur een handje

Jouw bijen bevorderen de verspreiding van pollen. Ze zijn er voor 80% verantwoordelijk voor en bestrijken een gebied van 3 kilometer rond de bijenkast. Dus niet alleen jouw fruitbomen, maar die van de hele omgeving profiteren ervan.

Een stapje dichter bij de natuur

Het houden en regelmatig observeren van bijen brengt je dichter bij de natuur. Je zult ontdekken wat een prima weersvoorspellers het zijn en welke discipline er onder het volk heerst.

Je produceert je eigen honing

Verras je familie en vrienden met een potje verse honing van eigen fabricaat. Stuur wat honing naar een gespecialiseerd laboratorium en ze vertellen je welke verrassende bloemen en planten jouw bijenvolk hebben weten te vinden.

Meer weten?

Ieder voorjaar worden in heel Frankrijk cursussen georganiseerd voor het houden van bijen. Je leert er wat biologie over het leven van een bijenvolk en over planten. Ze vertellen je wat je voor je bijen moet doen, hoe je de kast kunt openen, uitroken en hoe je de honing kunt oogsten.

Kijk bij:

of:

 

Bron:

Rustica N° 2261

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • Zelf bijen houden 6 juni 2013 11:52, door Anya

  "Doordat bijen zo weinig aandacht nodig hebben, kun je ze dus ook gewoon bij je (Franse) tweede woning plaatsen. Alleen in de lente, zomer en herfst zul je er wat aandacht aan moeten besteden."

  Bovenstaande bewering is niet juist. Het is kort door de bocht om te zeggen dat je wat aandacht moet besteden aan je volken. Grootste belemmering van bijen houden ’op afstand’ is de ontwikkeling van de natuur. Dit jaar, bijvoorbeeld, begon de lente heel laat. Sommige handelingen moeten op een specifiek moment in de ontwikkeling van een volk plaatsvinden. Je moet er dus min of meer met je neus bovenop zitten.
  Ik ga hier verder niet uitgebreider op in, maar verdiep je in de imkerij en bepaal dan of bijen houden iets voor jou is.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention