allesfrans.com
 
BeginpaginaTuinreceptenEen verrekijker kiezen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Een verrekijker kiezen

zondag 16 juni 2013 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Verrekijkers zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten, en vooral in allerlei prijsklassen. Wat voor jou de beste verrekijker is hangt af van de toepassing en van hoeveel geld je wilt uitgeven aan deze Nederlands uitvinding[1].

Het vorige artikel in deze rubriek: Een tuinserre kiezen
Beoordeling:
Bezoeken: 750
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Vergroting

Een verrekijker wordt meestal gekarakteriseerd door twee getallen, bijvoorbeeld 10×50 of 8×22. Het eerste getal geeft de vergroting (de "sterkte") aan, in deze voorbeelden dus 10 keer of 8 keer.

Een hoge vergrotingsfactor is niet altijd beter. Boven een sterkte 10 wordt de kijker zeer instabiel en kun je hem alleen met een statief gebruiken.

Lichtsterkte

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een verrekijker is de lichtsterkte.

Het tweede getal is de diameter van het objectief, de intreepupil in mm. Deze diameter bepaalt het lichtverzamelend vermogen van de kijker. Hoe groter de voorste lens, hoe meer licht erin valt.
Deel de diameter door de vergroting en je krijgt de diameter van de uittreepupil.

Schemergetal

Dit getal zegt iets over de bruikbaarheid van de verrekijker bij weinig licht. Hit is de wortel uit (vergroting maal diameter). De wortel uit (10x50) is 22,4, de wortel uit (7x50) is 18,7. Een 10x50 is bij minder licht dus iets beter bruikbaard dan een 7x50.

Lenzen

Naast deze cijfers is natuurlijk de kwaliteit van de lenzen een belangrijke factor. Glazen lenzen hebben een beter lichtdoorlatend vermogen dan kunststof lenzen.
De lenzen zijn vaak gecoat om reflectie tegen te gaan.

De verrekijker bestaat niet alleen uit de twee stellen lenzen, er zit ook prisma’s in. Zonder die prisma’s zou je het beeld ondersteboven zien[1]. Daarom worden verrekijkers vaak ook prismakijkers genoemd.
Voor een nog betere kwaliteit zijn sommige kijkers uitgerust met prisma’s van "Bk-7" (boriumsilicaat) of "Bak4" (barium), materialen met een optimale lichtdoorlating.

Breedveld

Een groot beeldveld maakt het gemakkelijker om een bewegend object te blijven volgen, maar het vereist een complexe optiek die de kijker dus ook duurder maakt. Het beeldveld wordt vaak vermeld op de kijker, ofwel door aan te geven hoeveel het zicht op 1000 m afstand is (bijvoorbeeld 105 m op 1000 m), ofwel door de beeldhoek in graden te geven (bijvoorbeeld een beeldhoek van 6,1°).

In dat laatste geval kun je eenvoudig de "schijnbare beeldhoek" berekenen: die is gelijk aan vergroting maal beeldhoek. Deze schijnbare beeldhoek is de grootte van de cirkel die je door de kijker kijkend voor je ziet. Bij zeer goede kijkers ligt de schijnbare beeldhoek meestal rond de 60° ("groothoek").
Een schijnbare beeldhoek groter dan 70° maakt de kijker zeer duur, of maakt de kwaliteit van het beeld matig, vooral aan de rand van het beeldveld.

Minimale afstand

Een verrekijker wordt ook gebruikt bij kleine afstanden. Veel luxe kijkers kunnen nog scherpstellen tot op 2 meter, wat erg handig is bij het waarnemen van vlinders en libellen. Enkele gespecialiseerde modellen gaan zelfs tot tot 50 cm bij een vergroting van 8 keer.

Gewicht

Wanneer je je verrekijker op lange wandelingen wilt meenemen, is het gewicht van groot belang.

Waterdichtheid

Controleer of de verrekijker spatwaterdicht is. In het luxe segment vind je gasdichte kijkers met interne scherpstelling. Daardoor kan geen condens optreden en zijn de optische gedeeltes beschermd tegen waterschade.

Stabilisatiesysteem

Omdat bij sterke vergrotingen de handbewegingen evenredig worden mee vergroot, is het vaak lastig een stabiel beeld te krijgen bij kijkers met een vergroting van 10× of meer. Sommige kijkers zijn daarom voorzien van elektronische of optische stabilisatiesystemen.

Brildragers

Voor brildragers die met bril op door de kijker willen kijken, is het van belang hoe ver de uittreepupil achter het oculair ligt en of de beschermranden van het oculair weggeklapt kunnen worden. Als de uittreepupil ver achter de laatste lens van het oculair ligt, kan de kijker tegen de bril gehouden worden en is toch nog het volle beeldveld zichtbaar. Vaak vermeldt een fabrikant dat een kijker geschikt is voor brildragers, maar in veel gevallen ligt de uittreepupil dan toch nog wat te dicht bij de optiek, zodat de rand van het beeldveld wegvalt.

ABC

Nog wat termen over dit onderwerp en hun Franse vertaling:

verrekijker jumelles meervoud!
objectief objectif
lens, oogglas lentille, oculaire
uittreepupil pupille de sortie
prisma prisme
vergrotingsfactor coefficient de grossissement
diameter diamètre
beeldhoek champ réel
schijnbare beeldhoek champ de vision apparent

Voetnoten:

[1Ook verkorten de prisma’s de lengte van de verrekijker.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Huidige bezoekers: 59

Trefwoord
ABC’s
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin. Ideeën voor de inrichting van de tuin en de moestuin, maar ook ervaringen bij het verwerken, het inmaken en conserveren van de oogst.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention