allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landGeografieWaar ligt het centrum van Frankrijk?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Waar ligt het centrum van Frankrijk?

dinsdag 6 augustus 2013 , door Hanjo

Bewerkt op dinsdag 3 september 2019

Volgens het Franse nationale geografische instituut (IGN) is het Vesdun (Cher) of Nassigny (Allier). Maar drie andere gemeenten in deze twee departementen beweren het midden van Frankrijk te zijn. En dat kan toeristische en financiële problemen veroorzaken.

Het vorige artikel in deze rubriek: Quiz: Test je Franse geografische kennis
Beoordeling:
Bezoeken: 2.708
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Toen dit jaar de Tour de France in Bruère was, werd die plaats aangeduid als het centrum van Frankrijk. Maar volgens de burgemeester van Vesdun is zijn gemeente volgens berekeningen van 1984 het ware middelpunt. En dat is (volgens hem) nooit veranderd. Het Nationaal Instituut voor Geografische Informatie (IGN) verwijst naar zijn dorp aan de rand van de Allier als het midden van Frankrijk.

In de praktijk buit het trotse Vesdun die erkenning niet echt uit. Slechts een groot plattelandshuis draagt de toepasselijke naam "Gîte du centre de France". Maar verder geen markeringen.

Wat dat betreft ligt Vesdun in de schaduw van Bruère-Allichamps, waar de burgemeester ook de eer opeist. Hij geeft weliswaar toe dat Bruère momenteel misschien niet meer als het centrum wordt beschouwd, maar wel als eerste!

Berekeningen uit 1860 wijzen Bruère aan. Maar sindsdien zijn de contouren van Frankrijk geëvolueerd. Toch heeft Bruère kunnen profiteren van haar ligging. De Tour de France bracht de plaats op 12 juli 2013 weer in de media. Radio en televisie spraken van de stad en veel mensen komen langs om foto’s te nemen van het monument. De plaatselijke bakker heeft een speciaal deegwaar ontwikkeld, les sablés du centre de la France. En de plaats is nog niet klaar. Er komt ook een speciale lichtmarkering naar het middelpunt van Frankrijk.

Ook Saulzais-le-Potier meent de eer toe te komen. Maar het lijkt erop dat men hier twijfelt, want de plaats heeft nauwelijks bezoekers.

Hetzelfde in Nassigny in de Allier wat in 1993 door de IGN werd erkend als het centrum van Frankrijk. De burgemeester ziet geen voordelen in deze erkenning en het gewone leven kabbelt er rustig verder.

In het naburige dorp Chazemais dat in 1966 werd erkend, wil men niet om de eer strijden. Er zijn altijd mensen die naar het centrum van Frankrijk komen. Ze hebben voor die bezoekers een klein monument geplaatst.

Toch gaat de discussie door. Iedereen behalve de inwoners van Bruère zelf, meent dat de wiskundige berekeningen onjuist zijn. Bruère is het kruispunt van Romeinse wegen, maar dat betekent nog niet dat de Romeinen de wijsheid in pacht hadden...

Kaart

 

 

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • Waar ligt het centrum van Frankrijk? 14 juli 2014 11:18, door Evert van der Weide

  Laat ik nu net een kaart gezien hebben in Treignat, waarin wordt beweert dat hier het centrum van Frankrijk ligt????

  Evert

  • Waar ligt het centrum van Frankrijk? 15 juli 2014 11:17, door Hanjo

   Ja, het is maar hoe je de lijnen trekt op de kaart van Frankrijk. Het land is niet rond en wanneer je Corsica voor het gemak weglaat, schuift het midden wat naar het noordwesten.
   Laten we het maar gewoon op het "arondissement Montluçon" houden, dan blijft het in het departement Allier (Bruère ligt er net buiten). Altijd goed!

 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention