allesfrans.com
 
BeginpaginaGeld en bankBankHoe veilig is je geld op een Franse bank?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Hoe veilig is je geld op een Franse bank?

vrijdag 9 augustus 2013 , door Hanjo

Bewerkt op zaterdag 14 december 2013

De Franse banken kennen geen crisis. Sinds het begin van 2013 boeken ze, ondanks de stagnatie van de activiteiten, comfortabele resultaten.

Het vorige artikel in deze rubriek: Hoe de traditionele Franse banken op hun nieuwe concurrenten reageren
Beoordeling:
Bezoeken: 546
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Stijgende aandelenkoersen

Tussen april en juni 2013 rapporteerde BNP Paribas, Frankrijk’s grootste bank, een winst van 1,76 miljard euro, een veel kleinere daling dan de verwachtingen van de analisten. De groep Crédit Agricole zag een stijging van 60% tot 1,39 miljard euro, terwijl Société Générale ver boven de verwachtingen scoorde met een verdubbeling van de winst tot 955 miljoen euro.

Sinds een maand steeg het aandeel BNP Paribas met 12%, Crédit Agricole steeg 15% en de Société Générale klom 13%, terwijl de CAC 40[1] slechts 5,5% winst boekte.

Ongetwijfeld komen deze instellingen terug na het jaar 2012 waarin ze gebukt gingen onder een uitbarsting van buitengewone lasten en een drastische verlaging van de balans.

Bezuinigingen

Om te voldoen aan nieuwe wettelijke normen rond kredietwaardigheid, bekend als Bâle III, en om de moeilijke marktomstandigheden en de economische neergang te weerstaan, hebben de banken de laatste twee jaar moeten inkrimpen. In 2012 is Crédit Agricole afgescheiden van haar kostbare Griekse dochteronderneming Emporiki. Société Générale deed haar Griekse dochteronderneming Geniki en haar Amerikaanse beleggingsonderneming TCW van de hand.

Ondertussen hebben ze bezuinigingsprogramma’s uitgevoerd: € 900 miljoen over drie jaar bij SocGen, 650 miljoen euro in dezelfde tijd bij CA en BNP Paribas bespaart tot 2015 2 miljard euro.

Volgens een rapport van het Internationaal Monetair Fonds hebben de grote Franse banken die internationaal opereren aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het opschonen van hun balansen, met behoud van hun vermogen om te lenen aan de economie. De financiële stabiliteit is verbeterd, ook al zijn ze nog te veel afhankelijk van de financieringsmarkt, met name vanwege het succes van het Livret-A.

Gegarandeerde deposito’s

In eerste instantie kun je met een Franse bankrekening dus rustig slapen. Een faillissement van een Franse bank is niet aan de orde. En zou het gebeuren, dan is er een gegarandeerde fonds voor deposito’s tot 100.000 euro per persoon per bank. Heb je zoveel overtollige liquide middelen en wil je uitstekend slapen, dan spreid je dat geld over verschillende instellingen.

Over de rug van de klant

Toch zijn sommigen van mening dat de Franse bankinstellingen ondanks stijgende winsten hun missie om de economie te financieren verliezen. "Ze doen dat over de rug van de gemeenschap."

Franse president Hollande heeft nog steeds zijn verkiezingsbelofte nummer 8 niet doorgevoerd, waarin hij de kosten van dienstverlening beloofde te verlagen. De kosten voor rood staan zijn onlangs verlaagd, maar dit wordt gezien als goochelarij. De banken kunnen dit gewoon compenseren met de prijsstelling van andere diensten.

Voetnoten:

[1De referentiekoers van Frankrijk’s 40 meest toonaangevende bedrijven

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Bron:

20 Minutes

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention