allesfrans.com
 
BeginpaginaWerk en inkomenEen eigen bedrijfWelke juridische status voor jouw bedrijf?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Welke juridische status voor jouw bedrijf?

dinsdag 15 oktober 2013 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 17 april 2016

Een van de eerste vragen bij het opzetten van een bedrijf is de juridische status. Hieronder vind je enkele tips om te helpen kiezen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Ondernemingsvorm: EIRL
Beoordeling:
Bezoeken: 918
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Je project voor een eigen bedrijf wordt een sociaal-economische realiteit en je bent toe aan de definitie van het juridische kader. Kies je voor een entreprise individuelle of voor een société?

Entreprise individuelle

In 2012 koos 71% van de oprichters van een nieuw bedrijf voor een entreprise individuelle, waarvan 56% in de vorm van auto-entrepreneur. Deze rechtsvorm is aan te bevelen omdat de risico’s klein en de investeringen beperkt zijn.
Bij een eenmanszaak is geen sprake van een bedrijfskapitaal. De financiële verbintenis wordt bepaald door investeringsuitgaven en een voorlopig werkkapitaal, de besoin en fonds de roulement prévisionnel (BFR).
De ondernemer is volledig aansprakelijk voor alle zakelijke schulden met zijn persoonlijke vermogen. De keuze voor huwelijkse voorwaarden kan daarom van belang zijn.
De ondernemer kan zijn persoonlijke eigendommen tegen schuldeisers beschermen.
Ook kan hij zijn financiële aansprakelijkheid beperken door te kiezen voor de rechtsvorm EIRL, een entrepreneur individuel à responsabilité limitée.
De ondernemer heeft de volledige bevoegdheid om het bedrijf te leiden en neemt zelf alle beslissingen. Hij hoeft zich niet te verantwoorden voor zijn bedrijfsvoering of een jaarrekening te publiceren.
Hij betaalt belasting via de inkomstenbelasting (IR) in de categorie van de industriële en commerciële winst (BIC), niet-commerciële winsten (BNC), of landbouw winst (BA).
In het geval van een EIRL kan hij eens en voor altijd kiezen voor bedrijfsbelasting, de impôt sur les sociétés (IS).
Micro-entrepreneurs met een gering inkomen kunnen profiteren van een micro-sociale regeling en maandelijks of per kwartaal belasting betalen op basis van de omzet over de periode.
Uitsluitend particuliere werkloosheidsverzekering.
Een echtgenoot die deelneemt aan de activiteiten kan kiezen voor het statuut van conjoint collaborateur.
Nadelen: Totale en onbeperkte aansprakelijkheid (of kiezen voor een EIRL). De fiscaliteit (inkomstenbelasting) beperkt een zelffinanciering en ontwikkeling van het bedrijf, tenzij gekozen wordt voor de IS bij een EIRL.

Société

Een société oprichten betekent de geboorte van een nieuwe rechtspersoon, anders dan de fysieke rechtspersonen, de zogenaamde "personnes morales". Het vereist:

naamgeving, de dénomination sociale;
een vestigingsplaats, de siège social;
voorzien in een minimale hoeveelheid geld en/of goederen voor de eerste uitgaven en het opstarten, het capital social;
een of meer personen aanwijzen die verantwoordelijk zijn voor de administratie, het bedrijf dagelijks runnen en het vertegenwoordigen naar derden, de dirigeants;
in een contract alle regels voor de werking van het bedrijf vastleggen: het "statut";
ervoor zorgen dat bedrijfseigendom niet voor persoonlijk gebruik is.
 

In tegenstelling tot wat velen denken creëer je niet een juridische structuur waarin een activiteit wordt uitgeoefend, maar kies je als onderdeel van de economische analyse van het project voor een passend juridisch kader. De bedrijfsvorm wordt dus vaak opgelegd, maar soms kan uit verschillende mogelijkheden worden gekozen.

Er zijn twee categorieën van selectiecriteria:

objectieve criteria: deze komen hoofdzakelijk overeen met de minimale hoeveelheid kapitaal die nodig is voor elk type bedrijf, de afbakening van de aansprakelijkheid van de partners, het sociaal en fiscaal statuut van de leidinggevenden, enz.
subjectieve criteria die in aanmerking worden genomen wanneer je vanaf het begin wilt bouwen aan de geloofwaardigheid van de onderneming of hem een wettelijk kader wilt geven in overeenstemming met de ontwikkelingsperspectieven. Bepaalde vennootschapsvormen hebben een beter imago dan andere: de SA of SAS staat in beter aanzien en een groot aantal partners met een groter bedrijfskapitaal wekt vertrouwen. Ook kan de aanwezigheid van een accountant je zakenpartners geruststellen.
Het kan betekenen dat een (onvoorziene) groei van de onderneming een aangepast wettelijk kader vereist. Het is waarschijnlijk beter om daar vanaf het begin rekening mee te houden.

Eenmanszaak of vennootschap

Op de website van de APCE vind je een tool voor het kiezen van de juiste optie voor jouw project.

Auto-entrepreneur

Wanneer je gewoon je beperkte activiteiten in een "klein bedrijfje" wilt onderbrengen, kan het régime van auto-entrepreneur een interessante optie zijn.

De wettelijke verplichtingen zijn beperkt. Je hoeft bijvoorbeeld geen bedrijf in te schakelen voor de boekhouding, ed.
 

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention