allesfrans.com
 
BeginpaginaOverheidPolitieLegitimatienummers voor Franse politie
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Legitimatienummers voor Franse politie

zaterdag 28 december 2013 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Tot ongenoegen van de Franse politie heeft de regering besloten dat iedere agent vanaf 1 januari 2014 weer een identificatienummer draagt.

Het vorige artikel in deze rubriek: Online voor-aangifte bij diefstal, fraude of schade
Beoordeling:
Bezoeken: 159
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De politieagenten en gendarmes moeten aan de hand van dit nummer kunnen worden geïdentificeerd. De maatregel van minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, is bedoeld om de relatie met de bevolking te verbeteren, maar de politie en hun vakbonden vinden hem "stigmatiserend".

Het was een van de beloften van presidentskandidaat François Hollande om te vechten tegen het misbruiken van identiteitscontroles, met inbegrip van controles "op gelaatstype".
 
Nadat men van het idee was afgestapt om na iedere controle een "bewijs" te verstrekken, werd besloten om na 20 jaar het identificatienummer opnieuw in te voeren.

Een strop?

Het nummer wordt op het uniformen gedragen. Agenten in burger dragen hun nummer op een armband. En de maatregel zorgde voor een ongekende situatie...
Alle politievakbonden (ook die van de officieren en commissarissen) stemden op 13 december eensgezind tegen de maatregel. De stemming was louter adviserend, maar ze gaf wel aan hoe binnen de ordekrachten over de maatregel wordt gedacht. Het is misschien geen strop, maar het lijkt er wel op, is een reactie. De politie meent zelf alles voldoende onder controle te hebben en ziet geen reden voor dit nummer. Ze zien het als een gebrek aan vertrouwen in de Franse politie en menen dat het pijn doet en demotiverend en demobiliserend werkt.

De maatregel is onderdeel van de nieuwe gemeenschappelijke gedragscode voor de politie en de gendarmerie bedoeld om de politie dichter bij de bevolking te brengen. De politiebonden betwijfelen of deze maatregel daartoe zal bijdragen. Ze geloven ook dat de context er zich niet toe leent, met het toenemende geweld tegen de politie. Ze kan ook worden gebruikt als een destabiliserende factor, vooral in kwetsbare gebieden.

Een verkeerd antwoord op een goede vraag

Enkele dagen na de motie van wantrouwen van de vakbonden heeft Manuel Valls geprobeerd om wat orde te herstellen en te reageren op deze ontevredenheid. Hij verzekerde op 20 december dat de maatregel geen "teken van wantrouwen" tegen de politie was.

Voor de vakbonden is het nog steeds een fout antwoord op een goede vraag. Er moeten mechanismen worden gevonden om de kloof die bestaat tussen de politie en de bevolking te overbruggen. Maar het is een verkeerd antwoord om te bevestigen dat er een breuk is die de schuld is van de politie.

De mening wordt niet gedeeld door de Franse beweging tegen racisme en voor vriendschap tussen volkeren (MRAP), een van de verenigingen die zich inzet tegen de selectieve legitimatiecontroles. Zij zien de herinvoering van het nummer als een eerste overwinning.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Bron:

20 Minutes

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention