allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenTipsZelf een woning ontwerpen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Zelf een woning ontwerpen

zaterdag 11 januari 2014 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Wil je je eigen architect zijn, dan vind je in dit artikel enkele tips voor software die je daarbij kan helpen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Wel of niet in Nederland kopen?
Beoordeling:
Bezoeken: 811
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Een woning ontwerpen gaat prima op papier, dat heeft het verleden wel bewezen. Maar in het digitale tijdperk zijn we steeds handiger geworden met de muis en blijkt het wissen van een muurtje met een muisklik heel wat praktischer dan het uitgommen.

Op de markt is allerlei software beschikbaar, van eenvoudige tekenprogramma’s tot professionele 3D-software. Maar daar tussenin bestaat een heel scala van computer programma’s die weinig of niets kosten, maar toch een hoop functionaliteit bieden. We houden er een paar onder de loupe. Klik op een tab voor een omschrijving.

Onze suggesties

SketchUp

Met SketchUp kan je in 3D tekenen. De software is eind twintigste eeuw ontworpen om op simpele wijze 3D tekeningen te kunnen maken. De toenmalige 3D-programma’s vereisten vaak een uitgebreide training. Enkele van de functies van SketchUp zorgen ervoor dat je met je ontwerp kunt "spelen". Zo kun je met behulp van Sketchup een woning tekenen en vervolgens als driedimensionaal object tonen in Google Earth. Het programma bevat onder andere een heliodon (schaduwsimulator), maar de grootste doorbraak heeft dit programma te danken aan de push-pull techniek, waarmee je vlakken van een 3D-model eenvoudig kunt induwen of uittrekken.
Er bestaan 2 varianten van het programma: SketchUp en SketchUp Pro. SketchUp Pro bevat meer functies dan SketchUp, maar is niet gratis.

Sketchup heeft een uitgebreid 3D-Warehouse waarin je allerlei modellen vindt: een wenteltrap, ramen, deuren en allerlei andere bouwmaterialen. Maar ook rond het huis kan je aan de slag: een picknicktafel, bomen en struiken, een tegelpad, en ga zo maar door.

Chantier Chrono

Chantier Chrono van Legrand is eigenlijk bedoeld voor het ontwerp van de elektrische installatie van een woning, maar niets weerhoud je om je te beperken tot het ontwerpen van (de indeling) van een woning. De Franstalige software laat je aan de hand van standaardmaten van deuren, ramen en muren een volledige indeling van een woning maken.

Lees meer over deze software in ons artikel In de praktijk - Zelf een ontwerp maken.

3D-Architecte

3D-Architecte is een in Frankrijk zeer populaire software om ontwerpen te maken van woningen en hun indeling. Het Franstalige pakket bestaat in 4 versies, van een eenvoudige doe-het-zelf versie (van onder de € 20) tot een uitgebreid professioneel CAD[1]-pakket (iets onder € 100). Je kunt het downloaden van onderstaande website, maar heb je liever een CD dan vind je het in bijna iedere grotere supermarkt in Frankrijk.

Wat bijzonder handig is, is dat het pakket gebruik maakt van de Franse normen en standaarden. Je kunt een tekening uit 3D-Architecte dan ook goed gebruiken als bijlage voor de aanvraag van een bouwvergunning of bij een melding. Het kan je ook de juiste bewoonbare oppervlakte voorrekenen. En is je plan klaar, dan kan het zelfs een kostenraming doen.

Een ontwerp in 3D-Architecte

Visio

Microsoft Visio is niet echt bedoeld om woningontwerpen in te maken. Het is meer bedoeld voor technische en logische schema’s. Maar heb je het toevallig, dan kun je de speciale (gratis) architectuur-sjablonen downloaden en toepassen. Dat is eigenlijk bedoeld voor kantoren, maar wil je aan de inrichting van (een deel van) je woning werken, dan is dat goed te doen.

Het is onderdeel van het Microsoft Office pakket, wat twee gratis tegenhangers heeft: Open Office en LibreOffice. In dit laatste pakket vind je ook een Visio-tegenhanger: LibreOffice Draw.

Avanquest

Architecte 3D van Avanquest is een pakket dat je voor ongeveer €50 kunt aanschaffen. Het heeft eenvoudige menu’s. Je kunt er op simpele maar efficiënte wijze met "schuiven en plakken" een plattegrond (2D) van een woning mee ontwerpen en dat vervolgens in 3D bekijken. Afhankelijk van de opties loopt de prijs op tot ca. € 200.
Deze software is ook beschikbaar in een versie voor de Mac.

Anuman

Architecture et Construction van Anuman kost ongeveer € 40, een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit. Het pakket biedt veel extra’s, zoals een diagnose van de energieprestaties en zeer vele objecten.

Live CAD

Architecture 3D Premium van Live CAD kost slechts € 35 en is vooral bedoeld voor de aanleg van het interieur en exterieur van de woning. De software is intuitief en je kunt er ontwerpen in 2D in maken die onmiddellijk in 3D zichtbaar zijn.
Je kunt deze software uitproberen door een gratis demoversie met beperkte functionaliteit te downloaden.
Er is ook een lichte versie beschikbaar voor de iPad.

Voetnoten:

[1Computer Aided Design

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • Zelf een woning ontwerpen 3 maart 2019 20:07, door john remmen

  Kijk ook eens op floorplanner.
  Eenvoudig een plattegrond tekenen, kozijnen ramen trappen erin slepen. Tot en met behang vloerbedekking.

  EN 3D bekijken en er door vliegen

 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention