Er zijn twee soorten van certificat d’urbanisme (artikel L.410-1):
Letterlijk vertaald heet het document een “stedenbouwkundig attest” en zo wordt het in het Vlaams dan ook genoemd.
Voor beide attesten wordt hetzelfde formulier gebruikt, wat we uitgebreid beschrijven in onderstaand artikel. Je vindt er ook de link waarmee je het formulier kunt downloaden.
Met dit formulier vraag je om een stedenbouwkundig attest, de toestemming om een object bewoonbaar te maken.
De aanvraag voor een certificat d’urbanisme vermeldt de identiteit van de aanvrager, de locatie, de grootte en kadastrale verwijzing van het terrein en het doel van het verzoek. Een situatietekening die de locatie van het terrein aangeeft, wordt bij de aanvraag gevoegd.
In het geval bedoeld in punt b van artikel L.410-1, wordt de aanvraag vergezeld van een beknopte beschrijvende nota die aangeeft om hoeveel gebouwen het gaat, hun bestemming en geschatte locatie op het terrein en, wanneer er al constructies op het terrein staan, een weergave van de locatie van deze constructies.
De aanvraag moet worden ingediend:
De aanvraag wordt ingeleverd bij de burgemeester van de gemeente waaronder het terrein valt. Het verzoek wordt van een registratienummer voorzien.
Afhankelijk van de lokale situatie wordt het verzoek behandeld door de burgemeester, een intercommunaal bestuur, het departement of de landelijke overheid.
Wanneer het niet de gemeente zelf is die het verzoek afhandelt, geeft de burgemeester binnen 14 dagen (of 1 maand in geval b) zijn of haar bevindingen door aan het verantwoordelijke orgaan.
Een antwoord moet binnen 1 maand (of 2 maanden in geval b) aan de aanvrager worden geleverd. Is na deze termijn nog geen reactie ontvangen, dan mag het verzoek als positief worden beschouwd. Toch eist de wet een reactie op schrift van de burgemeester.
Een certificaat dat aangeeft dat de voorgenomen transactie mag worden uitgevoerd, heeft uitsluitend betrekking op het terrein zelf en geeft geen rechten voor aanliggende terreinen.
Beide types certificat d’urbanisme hebben een geldigheidsduur van 18 maanden na het moment van afgifte.
Het certificat d’urbanisme kan op verzoek worden verlengd met telkens een jaar. Voorwaarde is daarbij natuurlijk wel dat de vermelde voorwaarden niet zijn aangepast.
Het verzoek moet ten minste twee maanden vóór het verstrijken van de geldigheidsduur worden ingediend. Een verzoek om verlenging moet in tweevoud worden gedaan, vergezeld van een kopie van het te verlengen certificaat. Ook hier geldt dat geen reactie een positief antwoord betekent.
Voor diverse kleinere bouwprojecten is geen vergunning nodig en heb je alleen een meldingsplicht.
Code de l’urbanisme
Huidige bezoekers: 88
Welke vergunningen heb je nodig en welke meldingen moet je doen.
Kijk voor een overzicht in artikel Alle regels op een rij.
Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?
Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?
Wat wetenswaardigheden over de Franse taal
Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.
Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.
Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.
Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?