allesfrans.com
 
BeginpaginaOnze ervaringenOns verhaalOns tweede Franse thuis!Lente 2014

Ons Verhaal...

Lente 2014

De lente van 2014 staat in het teken van de aankoop van een tweede woning, in hetzelfde dorp als waar we al wonen. De verbouwing zal waarschijnlijk pas in de zomer beginnen, maar er is al van alles te doen!

Het vorige artikel in deze rubriek: Terug naar de vorige subrubriek
Beoordeling:
Bezoeken: 320
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De woning is een boerderijtje dat aan een rustig weggetje ligt aan de rand van het dorp, volledig aan de andere kant van het dorp. De situatie is vergelijkbaar met onze huidige woning, want ook hier loopt de dorpsgrens over de weg langs het huis. Toch is er één groot verschil: de schuren die bij het boerderijtje horen, liggen in een ander dorp.

Toen we het huis gingen bekijken, hadden we eerst op internet een satellietfoto van het object opgezocht.

Op de Franse website van Géoportail gaat dat heel handig, want je kunt er de kadastertekeningen over de luchtfoto projecteren, waardoor je vrij nauwkeurig kunt zien hoe de kavels zijn ingedeeld.
 

We zagen direct enkele probleempjes: twee kavels waren voor een klein gedeelte opgenomen in een aanliggende akker en rond de schuur was maar weinig grond.

Daarom hebben we als voorwaarde bij ons bod gesteld dat er meer grond bij zou moeten zitten en daar viel over te praten. Het land bij de schuur is ook eigendom van de verkopers, dus dat was geen probleem. Maar we wilden ook aan de zuidzijde meer grond en dat moest van een andere eigenaar worden aangekocht. De verkopende partij heeft alles voor ons geregeld (en betaald) en half april stonden we om twee uur ’s middags met alle partijen bij het boerderijtje omdat de landmeter langs zou komen.

De landmeting

Om kwart over twee kwamen de landmeter en zijn assistent inderdaad aangereden. Het bleek een zeer energieke man te zijn. Hij was de vorige namiddag toevallig in de buurt, had de situatie al opgenomen en kwam direct met een goed plan wat hij al op tekening had gezet.

Diverse auto’s bij de boerderij en een zeer kordate landmeter.

Door het stuk land wat wij erbij wilden, bleek de (pachtende) boer een water- en elektriciteitsleiding te hebben aangelegd voor een sproeisysteem. De loop van die leiding was door de boer keurig met een lint aangegeven. In verband met dienstbaarheid werd ons aangeraden de erfgrens een paar meter van die leiding af te houden.

Ook zei de landmeter dat we het beste de bestaande afscheiding konden aanhouden. Dat betekent wel 300m² minder grond, maar voorkomt onduidelijkheid en eventuele onenigheid.

Iedereen was het met zijn voorstellen eens, waarna hij alles exact ging uitzetten en opmeten. Vervolgens wordt alles op kaart gezet en krijgen we de tekeningen per post toegestuurd die we daarna op het kantoor van de landmeter voor akkoord moeten ondertekenen. Pas daarna gaan de tekeningen naar het kadaster en worden de kadasterkaarten aangepast. Die kaarten heeft de notaris bij de definitieve koopakte nodig, dus...

Oorspronkelijke en gewijzigde kavels
Oorspronkelijke en gewijzigde kavels
(Klik om te bekijken)

Het compromis de vente

Het ondertekenen van de voorlopige koopovereenkomst laat nog even op zich wachten. Sommige notarissen vereisen dat allen benodigde geldige documenten (zoals de certificaten voor de elektrische installatie, de aanwezigheid van lood en asbest en de toestand van de septische put) voor de datum van ondertekening zijn aangemaakt. In dit geval was er nog geen verklaring van de assainissement (het afvalwater) en de technische rapporten waren vervallen. Dat moest dus allemaal (opnieuw) gebeuren.

Op woensdag 26 maart tekenen we het compromis de vente. Twee dagen later ontvangen we het per aangetekende post terug en gaat onze bedenktermijn in.
De tekeningen van de landmeter ontvangen we op 4 april. Nu is het wachten op het kadaster en de notaris die we al wel een eerste aanbetaling hebben moeten doen.

Toch al in de tuin

Tijdens de landmeting hebben we de verkopers gevraagd of ze er geen bezwaar mee hadden wanneer wij al wat werk in de tuin gaan doen. Dat was geen probleem, dus we zijn al begonnen met het nodige snoeiwerk. Uit onze tuin tuin halen we de nodige stekken en onze vrienden komen met een wagen volgeladen met planten en struiken uit Nederland.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • We maken plannen

  Wat doen we in de weken voor- en nadat we de sleutel van ons tweede huis hebben gekregen.

Reacties
 

Huidige bezoekers: 9

Dit artikel staat in rubriek:
 • Ons tweede Franse thuis!

  In Ons Verhaal beschrijven wij onze ervaringen. Toen we er nog niet woonden, werd het verhaal na ieder bezoek aan de Allier uitgebreid met nieuwe tekst en foto’s. Nu beschrijven we de (voor ons) meest interessante ontwikkelingen.

   

  De volgende hoofdstukken vertellen over begin 2014, wanneer we besluiten een tweede woning te kopen en wat daarna gebeurt.

Verder in deze rubriek:
Trefwoord
📌Allier
 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention |