allesfrans.com
 
BeginpaginaOnze ervaringenOnze projectenHet tweede huisDe kavels
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
We gaan een tweede project aan. Opnieuw verbouwen we een boerderijtje...

De kavels

Een van onze voorwaarden bij de aankoop van het huis was een aanpassing van de kavels.

Het vorige artikel in deze rubriek: We gaan weer een woning verbouwen
Beoordeling:
Bezoeken: 313
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Vroeger beschikte men niet over nauwkeurige systemen, zoals GPS, en werden de kaarten bij benadering gemaakt. Ook kan het gebeuren dat bepaalde erfafscheidingen in de loop van de tijd zijn "verschoven", bijvoorbeeld omdat de boer met het bewerken van het land aan de zijkant iets te veel meenam.

Met behulp van Géoportail, een website van het Franse IGN[1] kun je kadasterkaarten over satellietbeelden heen leggen. Wij zagen dat de kaarten niet overeenstemden met de werkelijkheid.

Oorspronkelijke en gewijzigde kavels

Voor de aanpassingen moet eerst een erkende landmeter (een géomètre expert) worden ingeschakeld. Die zal met behulp van bestaande markeringen (bornes), zoals elektriciteitsmasten, bomen, paaltjes en markeringen op gebouwen, de situatie vergelijken met wat in het verleden in het kadaster (cadastre) werd vastgelegd.
In overleg met de betrokken partijen wordt dan door hem bepaald hoe de nieuwe kadastrale percelen zullen worden ingedeeld.
In ons geval was aan de noordzijde een behoorlijk stuk van het perceel in gebruik als akker. Ook aan de oostzijde kwam een strook niet overeen met de erfafscheiding.
De landmeter vertelde dat in zo’n geval van de werkelijke situatie wordt uitgegaan.

Aan de zuidzijde kochten we een stuk grond bij. Het gaat om een kavel die voor de landbouwer niet erg interessant is door de vreemde vorm. Nu is deze kavel in tweeën gedeeld en kan het oostelijke deel aan de boer worden verpacht die ook de akker aan de oostzijde bewerkt.

Aan de kant van de schuur, links op de tekening, wilden wij er ook een stuk grond bij hebben, omdat de erfgrens daar direct langs de schuur loopt. Een water- en elektriciteitsleiding die daar voor de besproeing van de akker was aangelegd bepaalde daar de nieuwe erfgrens. Op advies van de landmeter werd het een schuine lijn, 3 meter van de leidingen af. Op deze manier hoeven we geen recht van overpad te geven of graafwerkzaamheden moeten toelaten in geval van problemen met de leidingen.

Nadat de landmeter alles in kaart heeft gebracht, worden zijn tekeningen (het plan de bornage) door alle partijen ondertekend. Vervolgens dient hij de ondertekende tekeningen in bij het kadaster die ze van nieuwe kavelnummers voorziet.
Als dat is gebeurd, kunnen de tekeningen naar de notaris die ervoor zorgt dat de wijzigingen (nadat de koopaktes zijn ondertekend) worden bijgewerkt in het hypothekenregister. Pas dan worden de kaarten op de website van IGN aangepast. Dit proces kan ongeveer een half jaar duren.

Op internet: Geoportail


Voetnoten:

[1De afkorting IGN komt van Institut géographique national, maar tegenwoordig heet het Institut national de l’information géographique et forestière

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention