allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingWelvaart en economieMisvattingen over de SMIC, het Franse minimumloon
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Misvattingen over de SMIC, het Franse minimumloon

donderdag 17 april 2014 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Afgelopen dinsdag toonde Pierre Gattaz, de baas van de Franse bazen zich voorstander van de invoering van een nieuw overgangssalaris, lager dan het minimumloon, om werklozen (en vooral jongeren) de arbeidsmarkt te laten betreden.
Dit idee van het creëren van een "sub-minimumloon" is niet nieuw en het werd een dag later door premier Manuel Valls van de tafel geveegd.
Wat zijn de realiteiten van het Franse minimumloon?

Het vorige artikel in deze rubriek: Levensstandaard
Beoordeling:
Bezoeken: 2.480
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Misvatting #1: Voor al het werk wordt ten minste het minimumloon (SMIC) betaald

Dat is onjuist. Stagiaires, minderjarigen met minder dan zes maanden ervaring, jongeren met een leercontract ontvangen een beloning (een bonus voor stagiaires) onder het minimumloon.

Mensen met een handicap en gastouders kunnen ook minder dan het wettelijk minimumloon verdienen, evenals mensen van wie de arbeidsuren niet kunnen worden vastgesteld (bijvoorbeeld animators in een vakantiecentrum).

Ten slotte zijn er de zelfstandigen, waaronder freelancers en zelfstandige ondernemers. Zij hebben geen minimale gegarandeerde vergoeding.

Misvatting #2: Het Franse minimumloon is het hoogste van Europa

Dat is onjuist. Het Franse minimumloon bedraagt ​​€ 9,53 bruto per uur (€ 7,47 netto) of € 1445,38 bruto (€ 1.133,82 netto) per maand voor een full-time baan.

Op 1 januari 2014 is Luxemburg het Europese land met het hoogste minimumloon (€ 1921). Frankrijk wordt ook ingehaald door Ierland (€ 1462), Nederland (€ 1.486) en België (€ 1.502).

Misvatting #3: Vrouwen en jongeren ontvangen vaker het minimumloon

Dat is waar. Volgens een studie gepubliceerd in het najaar van 2012 door de Directie Coördinatie van onderzoek, studies en statistieken (DARES[1]), wordt vrouwen bijna twee keer zo vaak het minimumloon betaald dan mannen: 13,9% tegen 8%. Meer in het algemeen: hun kans op het ontvangen van het minimumloon is 1,4 keer hoger dan die van mannen.

Werknemers onder de 25 ontvangen op hun beurt drie keer vaker SMIC dan hun oudere collega’s: 29,6%, tegen 8,6% van de werknemers van 40 jaar en ouder. Ouder zijn heeft dus soms zijn voordelen. Vooral anciënniteit in een bedrijf vergroot de kans om meer dan het minimumloon te ontvangen. 16,5% van de werknemers die minder dan één jaar bij een bedrijf werken, ontvangen het minimumloon. Van de werknemers die er 10 jaar of meer werken is het percentage met een minimumloon 3,1%.

Misvatting #4: Het minimumloon is het meest stijgende loon

Dat klopt... Behalve wat betreft het loon van de grote bazen (5 % per jaar tussen 2003 en 2010). Uit een studie van INSEE blijkt dat het minimumloon tussen 1995 en 2010 gemiddeld met 1,6% per jaar steeg, terwijl de stijging van het gemiddelde nettoloon in de particuliere sector slechts 0,6% was.

Misvatting #5: Het minimumloon is slecht voor de werkgelegenheid

Dit is waar en onwaar. Sommige economen menen dat het minimumloon voor laagopgeleide of onervaren krachten te hoge arbeidskosten vertegenwoordigt in vergelijking met wat deze mensen daadwerkelijk betekenen voor het bedrijf. Zij stellen ook dat de veelvuldige verhogingen van het minimumloon als effect hebben dat alle lonen omlaag gaan.

Het is ook van mening dat de Europese Commissie. De Commissie meent dat andere instrumenten, zoals inkomenssteun (premie voor werkgelegenheid en actieve solidariteit) efficiënter zijn voor armoedebestrijding op het werk dan het minimumloon.

Maar andere deskundigen delen die mening niet, Zij menen dat niet het minimumloon, maar de lagere bijdragen op de lage lonen de bedrijven stimuleren om de lonen laag te houden.

Voetnoten:

[1Direction de l’animation de la recherche, des études et des statistiques

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention