allesfrans.com
 
BeginpaginaBelastingenFranse belastingenPlus-ValuePlus-value in geval van vererving
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Plus-value in geval van vererving

vrijdag 18 april 2014 , door Hanjo

In het geval van een overdracht door erfenis wordt als aankoopprijs de waarde van het onroerend goed op het moment van overdracht aan de erfgenaam gebruikt.

Het vorige artikel in deze rubriek: Plus-value (voor buitenlanders)
Beoordeling:
0 stemmen
Bezoeken: 898
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het is -met andere woorden- de waarde die werd gebruikt voor de berekening van de successierechten. En analoog wordt ook de periode dat het onroerend goed in bezit is, berekend vanaf de datum van overdracht van het onroerend goed.

Vruchtgebruik

In de praktijk is de situatie vaak gecompliceerder wanneer kinderen het object in verschillende fasen hebben geërfd. Een veel voorkomende geval is de volgende situatie:

Eén van de ouders sterft: de erfgenamen worden eigenaar van de helft van de woning, terwijl de langstlevende ouder daarbij vruchtgebruiker en eigenaar van de andere helft van het pand is.
De tweede ouder overlijdt en de erfgenamen worden eigenaar van de tweede helft van het pand.


In dit geval zijn de waarderingsregels van de aankoopprijs als volgt:

Voor de eerste helft van het in eigendom onvangen onroerend goed is de gehanteerde prijs de totale waarde van het onroerend goed (dus met inbegrip van zowel vruchtgebruik als bloot eigendom) zoals vermeld in de successieverklaring. Het uitgangspunt voor de eigendomsperiode van het gedeelte van het onroerend goed (voor de berekening van de vermindering) is de datum van overlijden van de eerste ouder.
Voor de tweede helft is de aankoopprijs de waarde in de tweede successieverklaring. Het uitgangspunt voor de eigendomsperiode is de datum van overlijden van de tweede ouder.

Vermindering van kosten en successierechten

Bij de overdracht van het onroerend goed in kwestie heeft de erfgenaam allerlei kosten moeten betalen (successierechten, notariskosten, enz.). Bij de beoordeling van de aankoopprijs van het onroerend goed kunnen al deze kosten worden toegevoegd. Hierdoor valt de plus-value bij verkoop van het onroerend goed dus weer mee!

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
Jouw bijdrage...
Wie ben je?
Je bericht

In dit formulier mag je deze codes gebruiken: [->url] {{vetschrift}} {cursief} <quote> <code> en de HTML codes: <q> <del> <ins>. Om een paragraaf aan te maken voeg je gewoon lege regels toe.

 • Plus-value in geval van vererving 6 mei 2014 14:39, door marieke eggermont

  Goedemiddag,
  Ik woon sinds 2000 permanent in Frankrijk, in een huis dat wij sinds 1975 als vakantiehuis kochten. In 2006 overleed mijn man. Ik ben voor de helft plus een kindsdeel eigenaar en heb voor de rest het vruchtgebruik. Er zijn drie kinderen.
  Nu wil ik het huis verkopen. Hoe wordt de plusvalue vastgesteld in deze situatie?
  Het huis is al meer dan 30 jaar in ons bezit, maar door de vaststelling van de waarde bij successie geldt neem ik aan die datum nu als uitgangspunt?
  verder ben ik gepensioneerd, in dat geval zou vrijstelling van plusvalue van toepassing zijn, maar binnen bepaalde grenzen. Welke zijn die grenzen?
  Het is mijn hoofdverblijf en ik ben Frans ingezetene, dus mijn deel zou vermoedelijk in elk geval zijn vrijgesteld van plus value. De kinderen wonen in Nederland, zijn dus geen Frans ingezetene. Maar het huis is ook niet hun tweede huis, zij hebben slechts het bloot eigendom. Welke berekeningmaakt de Franse fiscus nu voor de plusvalue van hun gedeelte?
  het zou fijn zijn als u mij hierin een beetje wegwijs zou kunnen maken.
  met vriendelijke groet,
  Marieke Eggermont

  Reageer hierop
  Wie ben je?
  Je bericht

  In dit formulier mag je deze codes gebruiken: [->url] {{vetschrift}} {cursief} <quote> <code> en de HTML codes: <q> <del> <ins>. Om een paragraaf aan te maken voeg je gewoon lege regels toe.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention