allesfrans.com

 • Landen van de wereld

  De Franse benaming van de landen van de wereld met hun hoofdstad.

 • Zo gaat de nieuwe trein Parijs-Clermont eruit zien

  De eerste treinstellen worden begin 2023 verwacht.

 • Quiz: Franse namen van landen

  Hoe heet dit land in het Frans?

 • Landen van de wereld

  De Franse benaming van de landen van de wereld met hun hoofdstad.

 • Zo gaat de nieuwe trein Parijs-Clermont eruit zien

  De eerste treinstellen worden begin 2023 verwacht.

  
BeginpaginaEen (t)huis in FrankrijkWonenOnroerend goed verkopenJe Franse huis zonder makelaar verkopen

Je Franse huis zonder makelaar verkopen

vrijdag 1 juli 2016 , door Hanjo

Bewerkt op donderdag 26 januari 2017

Steeds meer mensen willen hun woning verkopen zonder tussenkomst van een makelaar. Het is perfect mogelijk, mits je methodisch bent en ... beschikbaar.
Dit artikel is gewijd aan de voorbereidende fase van de verkoop.

Het vorige artikel in deze rubriek: Huizenverkopers moeten meer informatie gaan geven
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 2.333
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Heb je de pech (of het geluk) om in één van de dure Parijse buitenwijken te wonen, dan kan het gebeuren dat een traditionele makelaar je bij de verkoop van je appartement zo maar € 30.000 gaat kosten, voor veel mensen meer dan een jaarsalaris. En hoewel men het soms doet voorkomen dat die kosten voor de koper zijn, is het uiteindelijk de verkoper die de rekening gepresenteerd krijgt.

Dus waarom niet zonder makelaar. Het is geen gemakkelijke beslissing, want het verkoopproces is relatief complex, maar er zijn ook praktische redenen: Waar zet ik de woning te koop? - Welke prijs kan ik ervoor vragen? En wat zijn de juridische aspecten: Welke diagnoses moeten worden uitgevoerd? Wanneer moet de notaris worden ingeschakeld?

In feite liggen de redenen om een makelaar in te schakelen minder voor de hand dan voorheen, tenzij je natuurlijk ver van het te verkopen onroerend goed verblijft. In het verleden was het de makelaar die de verkoopprijs vaststelde, zorgde voor raamposters of borden, advertenties plaatste in de lokale en regionale pers, en het compromis de vente opstelde. Vandaag de dag zijn, dankzij het universele gebruik van het internet, de marktprijzen beter bekend staat een verscheidenheid aan media ter beschikking, die effectief jouw verkoopobject kunnen verspreiden.

Ook makelaars nemen in toenemende mate hun toevlucht tot de notaris voor het opstellen en de ondertekening van het voorlopig koopcontract, een bron van veel misverstanden en conflicten wanneer het niet met de grootste nauwgezetheid wordt opgesteld.

Belangrijker is dat de diensten van een makelaar in Frankrijk duur zijn: gemiddeld 5 tot 8% van het verkoopbedrag. Bevrijd van die commissie zal de verkoper minder terughoudend zijn om te onderhandelen en zonder de aanwezigheid van een tussenpersoon heeft hij de vrije hand om de verkoopprijs te bepalen, advertenties te schrijven en publiceren, bezichtigingen te organiseren, enz.

Maar ook veel kopers zien een toegevoegde waarde in het directe contact met iemand die het object heel goed kent, en met reden! Wel moet de verkoper de omvang van deze taak niet onderschatten. Hij moet in staat zijn om er tijd aan te besteden en in het bijzonder de juiste stappen te nemen. Volg de gids ...

Neem eerst contact op met je notaris

Hoewel het mogelijk is je onroerend goed te verkopen zonder makelaar, is het onmogelijk de notaris over te slaan. En denk niet dat hij pas op het einde in beeld komt bij de definitieve ondertekening van de verkoopakte. Hij is een onvermijdelijke garantie voor de rechtszekerheid van onroerend goed transacties en de enige professional die in staat is de verkoper van A tot Z te helpen.

Voorafgaand aan de verkoop kan de notaris helpen om de prijs van uw woning te bepalen. Dan kun je aan hem het opstellen en de ondertekening van het voorlopig koopcontract overlaten. Hij zal de nodige controles uitvoeren op jouw persoonlijke situatie en die van de koper: burgerlijke staat, handelingsbekwaamheid, gebruik maken van een testament, schenking, mede-eigendom kwesties, enz. Hij zal ook behulpzaam zijn bij het verzamelen van de benodigde informatie en documenten, en hij kent de valkuilen die zich kunnen voordoen. In het geval van bijzondere overeenkomsten, zal de notaris bepalen of het verzoek realistisch is en zal hij de nodige clausules invoegen. Ook zal hij zorgen voor de inning van een eventuele plus-value, de belasting op de meerwaarde.

De interventie van twee notarissen (voor de verkoper en voor de koper) zal voor geen van beide partijen extra kosten opleveren: volgens de voorschriften in het vak ontvangt ieder zijn deel van de kosten, zoals bepaald door de officiële tabellen.

Maak een kritische analyse van je woning

Als toekomstig verkoper moet je om te beginnen naar je woning kijken alsof je hem niet kent. Wat zijn de sterke en zwakke punten? Zijn er herstelbare gebreken of eenvoudige verbeteringen uit te voeren, zoals het verwijderen van een tussenmuur van een niet gebruikte gang, of het vervangen van een oude, roestige boiler? Maar kijk ook naar het potentieel: zou de zolder bewoonbaar kunnen worden gemaakt? Controleer alle elementen die de prijs beïnvloeden, positief of negatief. Het is een oefening die je ook zal helpen om adequaat te reageren op de vragen van de toekomstige bezoekers. Als je objectief denkt dat bepaalde werkzaamheden noodzakelijk zijn, is het beter om ze vóór de verkoop uit te voeren met het oog op een betere prijs te krijgen. Denk ook na over welke aanbevelingen je je bezoekers kunt doen.

En natuurlijk zorg je voor een schoon huis, zonder rommel. Velen menen dat je het huis ook moet "depersonaliseren". De algemene indruk is van cruciaal belang voor een bezoeker en home staging deskundigen zeggen dat de eerste twee minuten van een bezoek cruciaal bezoek zijn ...

Wees ook voorbereid op technische en juridische vragen: Heb je de nodige administratieve vergunningen? Bestaat er misschien nog garantie op recente aanpassingen? Zijn er erfdienstbaarheden? Hoe staat het met de conformiteit omtrent sanitaire voorschriften? En wat vaak over het hoofd wordt gezien zijn de afmetingen.

Bepaal de verkoopprijs

Kijk voor een eerste benadering naar de prijs van soortgelijke huizen die te koop staan of onlangs verkocht werden in de omgeving. Kijk in de etalage van de makelaar, op websites en in lokale kranten. De notaris heeft toegang tot speciale websites.
Er zijn notarissen met het label Notexpert (de lijst vind je op expert.immobilier.notaires.fr) die voor ongeveer € 700 een waardebepaling uitvoeren. Er zijn bovendien verschillende federaties van experts in onroerend goed die taxaties doen, de bekendste is FNAIM (website: experts-fnaim.org).

Maar let op. Sommige professionals kunnen in de verleiding komen om je woning te overschatten om j er zo van te overtuigen om een mandaat te ondertekenen.

Bouw je verkoopdossier

De enige onvermijdelijke kosten zijn die van het technische diagnostische dossier (DDT), wat je de toekomstige koper zal moeten verstrekken bij de voorlopige overeenkomst. Een andere diagnose die mag niet worden vergeten, is die van de sanitaire voorzieningen, onder de bevoegdheid van de openbare rioleringsdiensten (SPANC).
De geldigheidsduur van sommige rapporten is beperkt - bijvoorbeeld zes maanden voor de diagnose "termieten" - maar vaak kun je tegen een gereduceerde prijs een herkeuring aanvragen.
De notaris zal je ook om deze documenten vragen. Maak dus een map met gegevens en documenten die al van nut kunnen zijn voor je bezoekers.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Ontbindende voorwaarde koopcontract

  In Frankrijk kan een gemeente gebruik maken van een voorkeursrecht (droit de préemption). Ook kan de grondbank een recht op voorkoop doen gelden bij de aankoop van een stuk grond.

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

Allesfrans, ook voor:
 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |