allesfrans.com
 
BeginpaginaConsumentHuishoudelijkWat vind je niet in de Franse winkel
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Wat vind je niet in de Franse winkel

... of in ieder geval niet gemakkelijk

woensdag 15 december 2010 , door Hanjo

Bewerkt op maandag 6 augustus 2018

Welke artikelen zijn "typisch Hollands" en vind je niet (of anders) in de Franse winkel?

Het vorige artikel in deze rubriek: Voor Nederlanders minder bekende producten
Beoordeling:
Bezoeken: 1.873
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Bruin brood

Fransen eten graag brood, maar dat is vooral witbrood. Een pain complet bevat wat meer granen, maar komt niet in de buurt van een Nederlands volkorenbrood of een Waldkornbrood. Zelf maken dus, maar kijk wel even verder bij "gist"!

Gist

Het Franse woord voor gist is "levure" en het beste gist komt natuurlijk van de bakker, "levure boulanger", maar dit heeft een beperkte houdbaarheid.
In de winkels is ook "levure chemique" verkrijgbaar. Je kunt het goed gebruiken in een appeltaart en het is waarschijnlijk hetzelfde als bakpoeder. Maar het zal een brood niet voldoende doen rijzen. Kijk of je ergens "levure seché" kunt vinden, of zoek een broodmix waar al gist in verwerkt is! En wanneer je het vindt (bijvoorbeeld bij Truffaut), komt het meestal uit Nederland.

Rookworst

Unox levert niet in Frankrijk en het aantal Hema’s is op één hand te tellen, dus je zult op zoek moeten naar een alternatief. Gelukkig zijn de Nederlandse rookworsten redelijk lang houdbaar en kun je er een paar mee (laten) nemen uit Nederland.

Zuurkool ligt in het najaar volop in de winkels, meestal als pakket met een paar aardappels, spek en worst. Maar de prijs van zo’n pakket is schrikbarend hoog!

Afwasmiddel

Wij kopen dit nog steeds in Nederland en wel om twee redenen: de geur en de concentratie. Franse afwasmiddelen (liquide vaiselle) lijken veel minder geconcentreerd wat betreft het schuimen en veel intenser wat betreft de geur.

Ongezouten cashewnoten

De Fransen doen graag overal zout op. En dat zie je ook in de schappen met nootjes. Het overgrote deel van het aanbod is gezouten. Tegenwoordig vind je al wat meer ongezouten pinda’s, maar cashewnoten vind je niet ongezouten, of ze zijn onevenredig duur.

En verder...

In de boodschappentas uit Nederland zit meestal ook Alpro sojadrank (met een smaak), Heinz sandwichspread, Calvé pindakaas met hele nootjes, sambal, ketjap, lucifers en allerlei soorten drop. Kaarsen en waxinelichtjes lijken in Frankrijk veel duurder dan in Nederland.

Wat vind je niet in Nederland

Heel veel producten zijn typisch Frans. Het assortiment van de grootste Jumbo of AH supermarkt kan niet tippen aan dat van een mega Carrefour, LeClerc of Auchan.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • Wat vind je niet in de Franse winkel 11 februari 2014 00:56, door maja

  Er is in Frankrijk WEL bruin brood te vinden het heet dan cereales of multi cereales en uiteraard ook pain complet. Daarnaast avonturen ze veel meer met brood dan de Nederlanders. Er is altijd brood te vinden in La France, in Nederland niet.
  Gist kun je invriezen en dan maakt het niet uit of je levure boulanger hebt gehaald. Als je geen vriezer hebt dan bak je meteen je brood.
  Zuurkool maaltijd is altijd te verkrijgen, in BLIK, altijd goed. Het heet CHOUCROUTE, er hoeven alleen aardappelen bij (Pommes de Terre.)
  Afwasmiddelen verschillen ook in Nederland. Prettige en minder prettige. Dus als je net als in Nederland de prijzen van middenklasse aan houd dan heb je een aardige afwasmiddel.
  Boodschappentas vullen is in ieder land naar de cultuur waar de koper is opgegroeid en daar is Frankrijk niet anders in.
  En het zijn de typische Franse gedoe waar ik zo veel van houd.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention