De makelaar bemiddelt tussen twee of meer partijen voor het maken van een aankoop, verkoop of verhuur van onroerend goed, bedrijfsmiddelen of aandelen van een bedrijf.
De activiteiten van de makelaar zijn vastgelegd in de wet nr. 70-9 van 2 januari 1970, genaamd "Loi Hoguet" en de uitvoeringsvoorschriften in decreet nr. 72-678 van 20 juli 1972.
Het beroep van agent immobilier kan individueel worden uitgeoefend, in een corporate structuur of zelfs door middel van een vereniging (onder de wet van 1 juli 1901). Het kan echter niet worden uitgeoefend onder de status van auto-entrepreneur.
De uitoefening van het beroep van vastgoedmakelaar vereist de uitvoering van enkele speciale administratieve formaliteiten:
Overeenkomstig artikel 92 van het decreet van 20 juli 1972 moet de makelaar:
Makelaars zijn onderworpen aan de algemene voorlichting aan de consument volgens de Franse consumentenwet wat door het decreet van 29 juni 1990 betreffende de vermelding van tarieven door professionals die betrokken zijn bij vastgoedtransacties:
Niet- naleving van deze regels kan worden bestraft met een overtreding van de 5e klasse met een boete van € 1.500 (artikel R.113-1 van de consumentenwet).
In de vorm van advertenties verspreidt de makelaar informatie over een te verkopen of verhuren woning. Hij is daarom onderworpen aan de bepalingen van de wet, in het bijzonder met betrekking tot misleidende handelspraktijken (artikel L.121-1 van de consumentenwet). Daarbij moet worden gedacht aan:
Voor zover hij handelt namens anderen fungeert de makelaar als agent voor haar klanten. Die activiteit is alleen rechtsgeldig wanneer hij in het bezit is van een schriftelijke, ondertekende en geldige machtiging.
Wanneer je besluit je woning via een makelaar te verkopen, geef je een mandaat.
Het recht van de makelaar op een commissie geldt wanneer aan een aantal voorwaarden wordt voldaan:
Als de verkoper een aantal niet-exclusieve mandaten voor de verkoop van onroerend goed heeft ondertekend met meerdere makelaars, kan het recht op provisie alleen worden opgeëist door de agent door wie de transactie daadwerkelijk is afgerond.
De commissie wordt uitbetaald na ondertekening van het definitieve contract voor de notaris.
De makelaar is verplicht informatie te geven. Hij ziet toe op de regelmatigheid van de transactie en het verstrekken van alle nodige technische informatie aan de partijen.
De professionele bemiddelaar is verplicht ervoor te zorgen dat aan alle voorwaarden die nodig zijn voor de rechtsgeldigheid van het verdrag wordt voldaan.
De makelaar is verantwoordelijk voor de gegevens in de acte die hij zal ondertekenen. Bij verkoop gaat hij na of de klant eigenaar is van het te koop aangeboden onroerend goed en of deze het inderdaad mag verkopen. Hij controleert het eigendom van de verkoper, de oppervlakte van het object, het bestaan van erfdienstbaarheden, de bij vastgoed verplichte diagnostiek door de eigenaar van het onroerend goed (asbest, termieten, energiebalans ... ).
In het geval van verborgen gebreken, is hij verplicht dat te melden indien hij kennis had van de informatie.
Op internet: Meer informatie (in het Frans)
De Franse Immo is niet te vergelijken met een Nederlands makelaarskantoor.
Een Franse makelaars in onroerend goed moeten jaarlijks minimaal 14 uur op cursus.
Huidige bezoekers: 116
Allerlei informatie over de "immo", de Franse makelaar. Wat kun je van hem of haar verwachten en heb je de makelaar echt wel nodig? En hoe zit het met de taxatie van een woning?
Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.
Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?
Genieten, maar je ook aan de regels houden...
AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.
Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.
Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...
Verschillende soorten dienstverlening.